12 Май 2021сряда11:22 ч.

БСП с декларация срещу реформите в културата

ГЕРБ внезапно предложи Пловдив да "си спаси" операта с 246 000 лв., ОбС гласува днес

/ брой: 166

автор:Петя Каравасилева

visibility 2311

Да подкрепят с декларация отвореното писмо, в което културните дружества обявиха несъгласието си с решенията на изпълнителната власт, решиха ръководителите на клубовете на социалистите в културата. Вчера те се събраха за обща реакция срещу неадекватната сценична реформа, предложена от МК. С документа федерацията застава зад всички институции в страната, засегнати от мерките на правителството, и подкрепя инициативите на кметовете на Пловдив и Русе.
Социалистите настояват да се съхрани и развие българската култура, която бе гордост за нашия народ. Според тях мерките на управляващите не отговорят на интересите на творци и експерти в областта, защото не са подложени на обществена дискусия. Протестът не е срещу отделно действие на правителството, а против поредицата от преобразувания в сферата на сценичните изкуства, в които липсват ясни и точни критерии.
В Силистра властта разделя на две Драматично-кукления театър - с отделни адмистрации и увеличаване на служителите, докато във Варна операта и театърът ще се помещават в една сграда с общо ръководство и се предвиждат съкращения. Това раздуване или намаляване на съставите е един от примерите, с които ръководството на федерацията на социалистите показа липсата на логика в действията на МК.
Вливането на Родопския драматичен театър в Смолян към Пловдивския и сливането на Националния музикален театър "Стефан Македонски" и балет "Арабеск" ще са пагубни за българската култура, твърдят левите. Тези решения според социалистите не са съобразени нито с обществените нагласи, нито с финансови съкращения, нито с перспективите за развитие на изкуството.
На срещата социалистите споделиха, че проектът на Рашидов ще доведе до принудителния фалит на театри и опери, както и до пълното заличаване на филхармоничното изкуство. Сред преоритетите, изразени в отвореното писмо и подкрепени с декларацията на левите дейци, е изготвянето на нов закон за закрила на културата, в който да бъдат заложени полезни структурни реформи. Социалистическите клубове в културата застават зад идеята за обединение на засегнатите страни, които до този момент се борят самостоятелно. Успешни подписки за защита на културните институции вече има в Пловдив и Русе.


Пловдивски истории


Вчерашният опит на пловдивския кмет Славчо Атанасов и на директора на Оперно-филхармоничното дружество Калуди Калудов да лобират пред кабинета за запазване на операта в града завършиха безславно. Такава точка в дневния ред на правителството не фигурираше. Чрез пресцентъра си Атанасов коментира: "Изглежда министрите бяха твърде ангажирани с други въпроси и за операта ще се обсъжда друг път." Паметливи припомниха, че кметът сам обяви в началото на седмицата как Борисов го поканил в телефонен разговор от Виена "да идва в сряда на заседанието по проблема с операта".
ДУМА научи, че кметът е разговарял все пак с Вежди Рашидов, но резултати не станаха ясни. Атанасов заяви преди заседанието на кабинета, че гладната стачка е крайна мярка и ще опитат най-напред "по-цивилизован начин да се защити операта".
Операта в Пловдив може да бъде запазена, ако Общинският съвет гласува предложение за финансиране в размер на 246 000 лв., колкото е общият недостиг на средства, покривани чрез държавно финансиране. Пресцентърът на областната управа вчера следобед съобщи, че това било договорено между депутатката Величка Шопова и зам.-министъра на културата Митко Тодоров. Ако предложението бъде прието, Оперно-филхармоничното дружество ще се преименува в "Държавна опера - Пловдив", като по този начин ще се запази и балетът, съобщила Шопова.
Зам.-председателката на ОбС от ГЕРБ Сузана Николова подготвяла предложение, което да бъде гласувано като извънредна точка на днешната сесия на Общинския съвет.

 

Заложиха 20 млрд. лв. нов дълг

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 89

Масово убийство в руско училище

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 89

Извънреден форум на ЕС за Западните Балкани

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 89

Унгария наложи вето на ЕС за Китай

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 89

Кратки новини

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 89

Пак ще "пляскаме" Русия

автор:Велиана Христова

visibility 321

/ брой: 89

Култура в локдаун

автор:Лозан Такев

visibility 215

/ брой: 89

Защо сме в изолация

автор:Юри Михалков

visibility 254

/ брой: 89

Ново Време

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 89

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ