09 Юни 2023петък21:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развие купеста, а над планинските райони и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°, в София около 26°. Днес ще е предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развие купеста, а над планинските райони и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°, в София около 26°.

БСП се срещна с организации на хората с увреждания и със Съюза на инвалидите

Ще продължим да работим за подобряване на живота на хората с увреждания, заяви Георги Гьоков

автор:Дума

visibility 1386

 

БСП проведе среща с национално представителни организации на и за хората с увреждания и със Съюза на инвалидите в България. На срещите присъстваха водачът на листа на „БСП за България“ в Стара Загора и бивш социален министър - Георги Гьоков, секретарят на НС на БСП – Вяра Емилова и кандидатът за народен представител Таня Мирчева.

„За нас от БСП - ценностите, целите и политиките винаги са отговорността за надеждата и борбата за справедливост. Това означава да осигуряваме надеждна защита на хората на труда, на бедните и изоставените, на тези, които не се справят сами в живота (в това число и хората с увреждания), на работниците и служителите, да работим за формирането на широка средна класа и за напредъка на всички. Тези срещи винаги са изключително важни за да представим тези наши политики и да търсим подкрепа за провеждането им“, заяви Георги Гьоков по време на срещите с представителите на организациите.

Социалистът и бивш социален министър посочи тяхната важна функция да оказват подкрепа и съдействие при разработването и провеждането на политиката за правата на хората с увреждания в съответствие с изискванията и посочи, че това ги прави достъпни и желан и партньор при решаване на проблемите на хората с увреждания.

„Нашето убеждение е, че в управление или в опозиция, ние ще продължаваме да идентифицираме проблемите и да търсим начини и политики да ги решаваме проблемите заедно с тези, които те пряко касаят“, каза Гьоков и изрази надежда да има още срещи между БСП и организациите. 

Той коментира ситуацията в страната и поредните предсрочни избори: „Всички ще изразяват готовността за съвместна работа и готовност продължат с дискусията върху вашите проблеми. Ще говорите за здравеопазване, за лекарствена политика, за социални проблеми, заетост, образование и т.н. Трябва много внимателно да преценявате кои, образно казано, само „обещават“ и тези, които „обещават“ но и изпълняват. Ние от БСП не само обещаваме, но и изпълняваме, и когато участваме в управлението, и когато сме в опозиция. За краткото време, когато участвахме в управлението, успяхме да реализираме мощна социална политика“, обясни социалистът.

Гьоков припомни редицата политики за хората с увреждания, равни възможности и социални помощи, които бяха реализирани в този период от БСП:

В държавния бюджет за 2022 г. размерът на средствата за подкрепа на хората с увреждания е увеличен с 39,8% или с над 280 млн. лв. спрямо средствата за 2021 г.: „И досега си кретаме така заради безхаберието на служебното правителство и липсата на бюджет за 2023 г.“, коментира Гьоков. 

Социалистът посочи още, че месечната финансова подкрепа за хората с увреждания е увеличена с 10,7% и допълни, че в края на 2022 г. броят на хората, които я получават трябва да се увеличи на 670 000.

Средствата в бюджета за 2022 г. за предоставяне на лична помощ са увеличени със 104% или 223,5 млн. лв. повече спрямо 2021 г., а възнагражденията на асистентите по механизма лична помощ са увеличени два пъти.

„Към края на мандата на редовното правителство 43 382 хора с увреждания ползват личен асистент, а броят на асистентите е 45 171“, каза още социалистът.

Приети бяха подзаконовите нормативни актове за прилагане на действащото законодателство, свързани с дългоочаквания от хората с увреждания нов механизъм за финансиране и предоставяне на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия. „Промяната облекчи тромавата административна процедура по назначаване и отпускане на медицинските изделия и хората получат необходимото изделие, без да се налага да посещават различни институции“, допълни Гьоков.

Той посочи още, че БСП стартира и изпълнението на проект „Предоставяне на помощни средства за лица с трайни увреждания“, който се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост, в резултат на чието изпълнението (ако служебното правителство продължи тази политика) би трябвало да се подобри социалния статус и качеството на живот на около 3 300 души.

Социалистът изброи и ангажиментите, за които БСП обещава да се бори:

Законодателство в защита на хората с увреждания за гарантиране правото на труд и достоен живот;

Създаване на държавни социални предприятия и адекватно финансиране на предприятия за хора с увреждания;

Координация при хоризонталните политики за хората с увреждания между различните министерства, каквато липсва в момента;

Обновяване на списъка на медицинските изделия, за увеличаване на бюджета и включване на високотехнологични съвременни медицински изделия подобряващи качеството на живот на хората с увреждане;

Промяна в системата и структурата ТЕЛК;

Ефективно приобщаващото образование, вкл. и за адаптиране средата към детето;

За ефективност при предоставяне на социалните услуги подобряващи качеството на живот;

Трудова заетост на хората с увреждания – увеличаване на средствата в НПДЗ за подпомагане на работодатели които наемат, квалифицират и и преквалифицират хора с увреждания.

Реформа в здравеопазването, с държавен ангажимент за достъп до здравна помощ на всеки български гражданин, увеличаване и задържане в страната на медицинските кадри; премахване статута на търговски дружества на държавните и общинските болници; безплатно здравеопазване за здравноосигурени лица;

Електронно интегрално здравно досие, съдържащо цялата информация за пациента във всеки етап от живота му;

Намаляване на ДДС върху лекарствените продукти и медицинските изделия на 9%;

От 10 до 25 декември 2023 г. еднократна помощ от 100 лева за хора с увреждания (всички, които получават помощи от АСП- по чл. 20 от ЗХУ).

„Готови сме за диалог с вас по абсолютно всички проблеми и въпроси, които ви вълнуват и чието решаване ще подобрява адаптацията на хората с увреждания към обществото и на обществото към проблемите на хората с увреждания и ще подобряват живота им“, заключи социалистът в края на срещите.

 

КЕВР: Компенсации за абонатите за некачествен ток

автор:Дума

visibility 786

/ брой: 107

Иска се забрана за внос и на укрйинско олио

автор:Дума

visibility 768

/ брой: 107

ЕК одобри 77 млн. евро за райони с висока безработица

автор:Дума

visibility 602

/ брой: 107

Социология за мошеници

автор:Александър Симов

visibility 943

/ брой: 107

Низ от скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 724

/ брой: 107

Конституцията не е просто хартия

автор:Дума

visibility 632

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ