28 Септември 2020понеделник08:38 ч.

БСП внесе в Конституционния съд жалба срещу текстовете в закона за извънредното положение, които дават възможност на органите на МВР да имат достъп до данните от мобилните устройства на гражданите, поставени под карантина

БСП сезира КС за достъпа до телефоните на граждани под карантина

Промяната ще важи и след края на извънредното положение, подозират социалистите

/ брой: 76

автор:Юлия Кулинска

visibility 1075

БСП внесе в Конституционния съд жалба срещу текстовете в Закона за извънредното положение за следене на телефоните. От левицата настояват измененията в Закона за електронните съобщения, които дават възможност на органите на МВР да имат достъп до данните от мобилните устройства на гражданите, поставени под карантина, да бъдат обявени за противоконституционни. Искането е подписано от 63 депутати от "БСП за България".

 "Промените позволяват на МВР да проследява чрез мобилните им телефони граждани, обект на ограничителни заповеди по Закона за здравето. Пороците на текстовете са много, но големият риск е, че отварят широко вратата за злоупотреби и възможно масово проследяване на голям брой хора", обясни Крум Зарков, който заедно с Георги Свиленски и Филип Попов внесе искането. Той припомни, че промените бяха пришити към закона за извънредното положение преди второто четене. "Измененията засягат базисни, изконни конституционни права на хората, каквито са неприкосновеността на личния живот и тайната на съобщенията. Под предлог за защита на общественото здраве ГЕРБ и ОП позволиха на МВР да проследява мобилните телефони без предварително съдебно решение", коментира той. Зарков обясни, че промяната няма да е само за времето на извънредното положение, а ще важи и след края му. Той даде за пример, че по тези текстове се локализират терористи, а обществената опасност не е еднаква за тях и за хората под карантина. Според БСП има достатъчно други начини органите на реда да следят за спазването на заповедта на здравния министър, без да се налага проследяване на трафични данни.

БСП настоява КС да се произнесе и принципно до каква степен може да се правят предложения между двете четения, без те да имат каквато и да е връзка с приетия на първо четене законопроект. Неведнъж сме алармирали за този проблем, но законодателната арогантност на мнозинството достига такива размери, че КС е длъжен да се произнесе и по този въпрос, смята Зарков. Той допълни, че много лобистки поправки и законодателните недомислици се случват по този път. Когато управляващите саботират парламентарния контрол, когато медии и гражданско общество са притиснати до стената, КС има особено важна роля за защита на демократичните устои на нашата държавност, коментира Зарков.

Измененията бяха направени на 20 март, а предложението беше внесено от гербаджията Димитър Лазаров. Още тогава БСП определи текста като възможност за ползване на скъпоструващо СРС. 

БСП тръгва на избори

автор:Павлета Давидова

visibility 41

/ брой: 183

Протестът, ден 81: Дата за четвърто Велико народно въстание

автор:Дума

visibility 163

Социалните мрежи изригнаха срещу Караянчева

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 183

С референдум ще бъде приета нова програма

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 183

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 183

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 183

Тихановска е срещу санкции против Минск

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 183

Регионални конфликти окървавиха Африка

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 183

Седем цивилни убити при атентат в Сирия

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 183

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 89

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 128

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ