04 Август 2021сряда02:43 ч.

Снимка Михаела Катеринска

БСП ще настоява 1% от БВП да се отделя за култура

автор:Дума

visibility 35


Един процент от БВП трябва да се отделя за култура. В това бе категорична Корнелия Нинова, която се срещна днес с културни творци и дейци на науката заедно с другите двама водачи в София - Георги Свиленски и Христо Проданов.
Хората на изкуството  и на културата сте  будители. Имаме изключителна потребност от такива срещи - да се потопим в красотата на картини, в смисъла на хубава книги, да поговорим за изкуство и за поезия. Мисля, че в тези трудни времена всички имаме нужда от това, обърна се гъм гостите си лидерът на "БСП за България".
Може би бедността, може би разделението и омразата доведоха до една бездуховност, до едно отдалечаване на младите и на децата ни от същността на българската култура, традиции и ценности, сподели Нинова. И добави, че за да се развива българската култура и духовност трябва да има разумни и смели решения, които да се взимат от политиците.
Тя припомни, че когато Стефан Данаилов бе министър на културата, 1,3% от Брутния вътрешен продукт бе заделян за култура. Нашата цел днес е, в следващия парламент да постигнем 1% от БВП за култура, обеща Нинова.
Тази година брутният вътрешен продукт на България тази година е 117 милиарда. Един процент е 1 милиард и 100 милиона за култура. С такова финансиране и такава държавна грижа може не само да се съживи българската култура и духовност, а тя да стигне до повече хора, убедени са в БСП.
Нинова говори и за политиката на БСП, свързана с образованието и науката. Трябва да започнем от децата. Там е началото. Ние искаме един учебник за един клас по един предмет в цялата държава, но в този учебник преди Робинзон Крузо да измести Иван Вазов, да бъдат български писатели, художници, автори и творци. Те трябва да бъдат заложени в учебниците, защото там е началото на възпитанието на децата, категорична бе тя.
БСП продължава да настоява за реализиране на проекта "Културен чек". Искаме всеки младеж на  18 години да получи културен чек. Това е практика, която в Европа вече съществува. Това е чек с определена сума, която децата и младежите могат да ползват само за културни мероприятия - да си купят книга, да отидат на концерт, да си купят картина, поясни Корнелия Нинова.
Нека започнем от тях, от тяхното възпитание в читалища и библиотеки, които искаме не само да запазим и съхраним, но да ги развием в модерния свят, да получат дигитализация, за да могат децата ни по съвременен начин да имат достъп до това образование и култура, допълни лидерът на левицата.
Нинова припомни и за останалите законопроекти, които БСП вняса по няколко пъти в предишните парламенти:
"Искаме да намалим ДДС на книгите и на 9% и бяхме част от този процес в парламента, за да станат те по-достъпни. Да може всеки човек, дори с малката заплата или пенсия, да си купи книга.
Искаме в българското радио да има квота, в която влиза излъчване на българска музика.
Предвиждаме да стимулираме със специални фондове в бюджета съвременните изкуства. Това е Фонд "Съвременна българска литература", Фонд "Българско кино", Фонд "Българска музика", Фонд "Опазване на културното наследство". Това са целеви програми в бюджета, които залагаме за финансиране на тези сфери, напомни всички проекти в сферата на културата".
Трудно се вдига духовността на един народ, вярата му в неговите стойности и ценности и уважението към неговите духовни водачи, обърна се към дейците на културата Корнелия Нинова.
Бих искала да ви предам тази вяра. Вярвайте, че нещата ще бъдат по-добри и вие ще сте хората, които ще стоите на пиедестала в България като нейни духовни водачи, призова тя.

Янаки Стоилов обжалва отказа за отстраняването на Гешев

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 148

ИТН представи кандидатите за министрите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 148

Над 200 пожара избухнаха за денонощие

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 148

Спешни медици се разграничиха от протест

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Ценови удар

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 148

ЕБВР придоби дял в концесионера на летище София

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

С над 30 на сто поскъпна токът за бизнеса

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 148

Почивката ни излиза с 10-15% по-скъпа

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 148

САЩ гонят още 24 руски дипломати

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 148

Грузинци призоваха Путин за рестарт на отношенията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 148

Протест в Прищина пред посолството на Албания

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Кратки новини

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 148

За цената на зелето

автор:Мая Йовановска

visibility 225

/ брой: 148

Цената на тока няма да се регулира от 2024 г.

автор:Евгени Гаврилов

visibility 196

/ брой: 148

Щом номерът минава

автор:Владимир Георгиев

visibility 197

/ брой: 148

Непонятно!

visibility 201

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ