13 Април 2021вторник12:50 ч.

БСП ще подкрепи проектите за модернизация на армията

Социалистите имат много забележки, ще гласуват за философията на предложенията, не толкова за съдържанието

/ брой: 109

автор:Ростислава Иванова

visibility 1037

Въпреки критиките си към двата проекта за модернизация на армията ПГ "БСП за България" ще ги подкрепи на днешното гласуване в Народното събрание. Това стана ясно при дебата по правителствените проекти за инвестиции в модернизацията на Сухопътните войски и Военновъздушните сили за 3,5 млрд. лв. При гласуването им в комисията по отбрана в сряда депутатите от левицата се въздържаха.
Ген. Кольо Милев от БСП изрази съмнение, че модернизацията на армията ще бъде доведена докрай заради твърде дългия времеви период - съответно до 2026 и 2028 г. Дай боже, всеки, който вземе властта, да завърши този план, пожела си той и прикани всички партии в НС да подкрепят проектите. Милев разкритикува вносителите от МО, че не са предвидили допълнителни средства за боеприпаси, и констатира, че Военноморските сили са били излъгани заради други приоритети. "Проектите имат много слабости, но е важно да се вземе решение за модернизация на Българската армия. Това не е правено от 28 г.", подчерта социалистът. За м.г. разходите за отбрана са били 1,23% от БВП, което се равнява на над 100 млрд. лв., а годишната вноска на двата военни проекта и още един ще е около 400 млн. лв.
Петър Витанов от БСП обвини правителството, че в последната година не е решило нито един проблем на армията. Ще гласуваме и за двата проекта на МС въпреки многото забележки, но това е форма на подкрепа за философията на предложенията, а не толкова за съдържанието им, заяви той. Витанов разкритикува телеграфния стил, с който се описват параметрите на бойните машини, и посочи, че в спецификацията на изтребителя не е записано въоръжението. Според него отсъствието на конкретни параметри в проекта за ВСС създава усещане за предопределеност.
С изключение на "Воля" се очерта консенсус за модернизацията на армията, стига да е прозрачно и при ясни правила. "Атака" също ще подкрепи проектите, но при условие, че преговори за нови бомбардировачи се водят и с държави извън НАТО, като Русия, Израел, Швеция, обяви Десислав Чуколов.
Председателят на комисията по отбрана ген. Константин Попов от ГЕРБ подчерта, че отбраната осигурява сигурност, инвестиции и работни места и че българските граждани имат задължения към армията, която ги пази. "От 30 години не е купувана основна бойна техника. Няма друга такава сфера в България. Как ще искаме тогава армията да изпълнява задълженията си?", попита той. "Всички, гласували със зеленото бутонче, са достойни! Останалите два бутона ги забравете!", изкомандва генералът депутатите.
Военният министър отсъства от парламента по време на дебата заради командировка в Брюксел, заради което бе атакуван от "Воля". Припомняме, че лидерът на партията Веселин Марешки направи предложение за мораториум върху парите за отбрана, за да има за социалните сфери.

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ