19 Януари 2020неделя04:43 ч.

БСП търси "лична отговорност" от депутатите, подкрепили Цацаров

Парламентарната група не е разделена заради гласуването, твърди зам.-председателят й Христо Проданов

/ брой: 240

автор:Юлия Кулинска

visibility 941

Всеки от гласувалите "за" Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ да понесе лична отговорност за действията си, настоява в позиция ръководството на ПГ "БСП за България". В документа се припомня, че на събрание на групата от 10 декември с гласуване е прието депутатите на левицата да не подкрепят кандидатурата на бившия главен прокурор за шеф на антикорупционния орган. Против са били само трима депутати. Било решено, който има друго мнение, да се възползва от член 58, ал. 4 на парламентарния правилник и да изрази различната си позиция от трибуната в рамките на 3 минути. Никой от 27-те депутати на БСП, които гласуваха "за" Цацаров, не се обоснова публично.

Стана ясно, че един от тримата, гласували срещу решението на ПГ във вторник, е бил Георги Търновалийски. Той обясни, че е предупредил групата, че ще гласува "за". "Познавам Цацаров от дълги години. Работихме заедно, докато той беше съдия, а аз - директор на НАП в Пловдив. Цяла България го познава като добър професионалист и експерт", коментира за ДУМА пловдивският депутат. "КПКОНПИ трябва да работи. Имам глава на раменете си и мога да решавам как да гласувам. Чух експозето на Цацаров, има добри предложения за преструктурирането, ще прави промяна и в декларациите, обеща и да не бъде политическа бухалка. Затова го подкрепих и гласувах "за", обясни и колегата му Манол Генов.

БСП не е разделена заради гласуването, коментира зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Христо Проданов. Той не скри изненадата си от големия брой социалисти, подкрепили Цацаров. Според него 27-те различни гласа не означават бламиране на Корнелия Нинова. Най-вероятно темата ще бъде обсъдена на предстоящия утре пленум на БСП. Проданов подчерта, че лична отговорност се носи по много начини, но преди всичко пред избирателите и партията.

"Оценката на ЕК за България е, че сме най-корумпираната страна в ЕС. Няма как в първата по корупция страна главният прокурор да е заслужил нещо в борбата с корупцията", обясни аргументите си срещу шефа на КПКОНПИ проф. Румен Гечев. Той призна, че Цацаров има качества като юрист, но въпросът е как ги използва. "Няма как борбата с корупцията да се води от човек, близък до управляващите. Как така този, който ще проверява управляващите, ще бъде излъчен от тях", попита той и уточни, че решението да се гласува против кандидатурата му за шеф на КПКОНПИ е политическо, а не срещу него като личност или юрист.

Антон Кутев обаче видя разцепление в ПГ. Той обясни, че е бил против решението да не подкрепи Цацаров, тъй като смята, че за последните 7 години главният прокурор е положил усилия за справяне с организираната престъпност. Все пак спазил партийната повеля и гласувал "против". Вярвам, че Цацаров е изключителен професионалист, но не върви в посоката, в която искам, обясни депутатът.

Превалявания от дъжд в неделя

автор:Дума

visibility 14

Почина болен от свински грип в Смолян

автор:Дума

visibility 695

Нови стандарти за месните продукти

автор:Дума

visibility 265

Инцидент в Истанбул

автор:Дума

visibility 95

Русия против нов закон за образованието в Украйна

автор:Дума

visibility 134

Сблъсъци в Бейрут

автор:Дума

visibility 108

Язовиро - поредният спасител

автор:Валентин Георгиев

visibility 526

/ брой: 11

Големите чудеса в малкия Булгаристан

visibility 651

/ брой: 11

Десетте гряха на Нено Димов

автор:Ростислава Иванова

visibility 511

/ брой: 11

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ