29 Октомври 2020четвъртък19:55 ч.

Петър Курумбашев:

БСП вече трябваше да избира между 4-5 имена за президент

С не толкова знакови номинации сините успяха да обърнат общественото внимание към себе си, казва депутатът от Коалиция за България

/ брой: 148

автор:Ралица Николова

visibility 1159

ПЕТЪР КУРУМБАШЕВ е роден през 1968 г. в Плевен. През 1985 г. завършва Софийската математическа гимназия. През 1990 г. се дипломира в Техническия университет със специалност компютърен инженер. Един от създателите на предаването по БНТ "Ку-ку", на което е продуцент, редактор и репортер. През 1995-1996 г. работи като главен редактор на забавните предавания в Нова телевизия и отговаря за връзките с обществеността. През 1997 г. се връща в БНТ като главен редактор на забавните програми. Беше общински съветник от групата на БСП в София. В момента е депутат от Коалиция за България от гражданската квота. Името му е сред номинациите за кандидат-президент на БСП.

- Г-н Курумбашев, името ви е в дългия списък на номинираните кандидат-президенти на БСП. Как гледате на номинацията си и очаквате ли след "пресявката" на 16 юли то да остане в списъка?
- Не знам на какви принципи ще се прави това "пресяване" на имената.
- Кой знае всъщност?
- Надявам се, че ръководството на партията има идея.
- Всъщност, остават около две седмици до крайния срок, който си постави ръководството. Малко или много е това време?
- Със сигурност този процес е много закъснял. Цикълът от вътрешни номинации и избор трябваше да завърши много по-рано и сега вече трябваше да сме се фокусирали върху четири или пет имена. А тези четири или пет имена трябваше да водят дискусия помежду си, за да могат да наложат тезите на БСП. Да се завъртят в публичното пространство идеите и предложенията на БСП, те да станат популярни като част от партията и да се разпознават вече от обществото.
Мога да ви дам пример със сините, които направиха предварителни избори. Така практически с не толкова влиятелни и знакови кандидати успяха да направят сериозна кампания в рамките на около седмица и да обърнат общественото внимание към себе си. Освен това според мен най-хубавото време за кампания бяха месеците май, юни и юли. Защото през август никой няма да прави кампания, а през септември и октомври ще се вземат мерки да имаме "лекарска забрана" за показване по медиите. Просто управляващите тогава ще впрегнат целия си ресурс да заглушават конкурентите.
- Каква фигура според вас трябва да се изправи пред социалистите на Бузлуджа и да бъде представена като кандидат-президент, за да се улесни кампанията?
- Избягвам изобщо да правя коментари за това какъв трябва да е профилът на кандидата на БСП, тъй като и аз съм един от номинираните. Не е редно аз да давам оценки за личността на кандидата. Надявам се обаче след бурните дискусии дали трябва да бъде социалист или не, които ще продължат сигурно още месец, да започне да се отговаря на въпроса искаме ли да спечелим тези президентски избори или не.
- Основната цел на БСП трябва да е да спечели тези избори, не да стигне до балотаж или да издигне "достоен социалист"?
- Да, БСП трябва категорично да си постави за цел да спечели изборите. Дори трябва да се стреми да обедини гласовете, дадени за партиите, които са в политическото пространство в последните двайсет години. Това са БСП, СДС и ДПС. Това са партиите, които са били вече на власт и са падали. Партиите, които не са част от демократичното пространство в този парламент и които нямат изградени демократични традиции, а са от националистически и лидерски тип, са ГЕРБ и "Атака". Техните кандидати ще бъдат другата алтернатива. Това трябва да ни е ясно, това трябва да ни мотивира, срещу това трябва да се изправим на изборите.
- А дебатите за състоянието на президентската институция и нейната роля къде са във всичко това?
- Няма дебати по политика. Не ги виждам нито по отношение на местните избори, не ги виждам и по отношение на президентските избори. За съжаление има едно плъзгане по повърхността. То е в посока какъв трябва да бъде кандидадът, а не каква политика трябва да следва. Определено закъсняхме и по този показател да говорим пред обществото и да го убеждаваме в тезите си.
- Не е ли това в полза единствено и само на ГЕРБ, които така или иначе бягат от политически дебати?
- А те като бягат, ние защо не ги повеждаме към политически дебати?
- Защо?
- Само мога да повторя въпроса ви?
- Имате ли притеснения от реплики към вас, че преди двадесетина години сте участвали в протести с лозунги срещу комунистите? Появяват се подобни коментари от най-твърдия партиен електорат.
- Аз съм един от хората, основатели на независимите студентски дружества в България. Аз съм викал "Долу член Първи" пред Народното събрание на 14 декември 1989 г. Това не го крия, нито се срамувам и винаги ще го разказвам. Но моят избор след това и сега да бъда в БСП е напълно съзнателен. Защото смятам, че тя е най-демократичната партия, която е останала в България. Това е партията, в която може да върви свободно дискусия, в която може да се избира кой да е кмет, а не той да бъде назначаван или ръкополаган от председателя на партията. Това е партия, в която можеш да чуеш критики и към лидера. Всички тези възможности практически отсъстват в партиите от типа ДСБ, "Атака" или ГЕРБ.
Факт е, че БСП остана единствената национално представена партия, която може да бъде алтернатива на сегашното управление. В която освен това има нормален демократичен живот. Така че и тогавашният ми избор, и сегашният ми избор са били в полза на мисленето и разбирането, че трябва да има партии и институции на демократичните ценности в България. Категорично съм разбрал, че ГЕРБ например не е сред тези партии в България.
- Вашата прогноза за състоянието на държавата след предстоящите избори и след мандата на правителството на ГЕРБ?
- Състоянието на държавата след дори само две години управление на ГЕРБ е стряскащо за всички. Бюджетният излишък набъбна на повече от 3 млрд. лв. само за две години. Още по-страшно е, че не се вижда хоризонт тази посока да се промени от само себе си. Няма някакъв вид фактори, за които да кажем, че са външни и временни и след тях нещата ще се обърнат.
Следващото управление всъщност ще бъде изправено пред много тежка задача. От една страна, то няма да разполага с бюджетен дефицит, от друга - ще трябва да се справи с допълнителен държавен дълг.
Всичко това обаче трябва постоянно да го обясняваме на хората. Да излизаме сред обществото и да не спираме да бием тревогата. Трябва всеки ден да повтаряме на хората защо сме готови да дойдем на власт. Защото не е достатъчно да обясняваш, че тези, които са в момента, не стават. Този мотив бе достатъчен за Бойко Борисов, но не и за нас.
- Според вас БСП по-смело трябва да каже "ние сме готови"?
- Да, БСП ясно и на висок глас трябва да каже: "Ние сме готови да дойдем на власт и сме готови да предложим следната политика, ако дойдем на власт. Затова има смисъл да гласувате за нас." Не става просто, като обясняваш "Ние сме двама, а единият не става". И да чакаш другият да се сети за какво му говориш. Така не се прави, това не е начинът.

 

Икономиката няма да издържи второ затваряне

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 206

Програмите за коронакризата са с ниска ефективност

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 206

Европарите ще са с 4,6 млрд. лв. по-малко

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 206

Външният дълг стигна 63,5% от БВП

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 206

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ