24 Септември 2020четвъртък00:39 ч.

сн. Емилия Костадинова

БСП: Властта си купува време

Мерките на кабинета са безцелни, на парче и са прах в очите, заяви Кристиан Вигенин

/ брой: 143

автор:Юлия Кулинска

visibility 564

Кабинетът се купува време, докато протестите затихнат, а основната му цел е да оцелее, заяви Кристиан Вигенин. Той е категоричен, че правителството е изчерпано. По думите му от началото на кризата досега се предлага поредица от несвързани помежду си мерки на парче и без ясно определена цел. Ако идва сериозна икономическа криза, тя трябва да бъде управлявана от компетентен кабинет, който да има кредит на доверие, подчерта Вигенин. 

"Мерките на кабинета са прах в очите, безцелни са и са последният опит, преди да се стигне до логичното решение - оставка на правителството. Властта е изчерпана и е време за компетентен кабинет, който да има кредит на доверие", смятат социалистите. Те припомниха, че БСП поиска контрол от страна на Народното събрание върху изразходването на парите за кризата с КОВИД-19, но досега няма резултат.

Социално-икономическите мерки на правителството са прах в очите на хората. Това заяви зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин след заседание на ИБ на БСП и ръководството на ПГ. 

Вигенин определи като несериозно обяснението на премиера Бойко Борисов за "мазнинките" на държавата, защото това са пари на данъкоплатците. Той отчете, че не е ясна и крайната цел на тези мерки, защото повечето от тях не функционират и парите не стигнат до тези, към които уж са насочени. Вигенин припомни фрапиращия случай как от обещаните 500 млн. от ББР до бизнеса са стигнали едва 7,5 млн. лв.  

БСП подкрепя отпускането по 150 лева на пенсионерите. Но какво става, след като трите месеца изтекат, питат социалистите. Според тях истинското решение на въпроса е преизчисляване на всички пенсии, което ще реши реално проблема с ниските доходи на възрастните хора. Според Вигенин е хубаво, че болниците ще получат допълнително пари. Истинското решение обаче е сериозна реформа в здравеопазването и прекратяване на положението болниците са търговски дружества, категоричен е той.

Отново се обещават средства на бизнеса, но някои мерки са озадачаващи като например по-ниският ДДС върху виното и бирата, които се консумират в заведения, учуди се Вигенин. "По-страшното не е свързано точно с кризата, а с продължаващата административната тежест. Това е ключов елемент в създаването на нормална инвестиционна среда и за борба с кризата, която се очертава и с която ни плаши министър-председателят", посочи той. 

Правителството си купува време, докато протестите затихнат, и неговата основна цел е да оцелее, коментира Вигенин. Това правителство е изчерпано и ако идва сериозна икономическа криза, тя трябва да бъде управлявана от компетентен кабинет, който да има кредит на доверие, подчерта той. "Мерките са последните опити, преди да се стигне до логичното решение - оставка на правителството. Колкото и пари да се вливат по неубедителен начин и без план, доверието е безвъзвратно разрушено и към днешна дата е свързано с морала и начина на управление на средствата", поясни Вигенин. Той напомни, че БСП поиска специален контрол от страна на НС върху изразходването на парите за ковидкризата. Социалистите смятат да поставят темата отново, защото това са средства от българския бюджет и европейски. Трябва да е ясно къде, как, за кого отиват, по какъв начин се изразходват, защото съмненията и при нас, и в обществото са, че отново една част от тези пари изтича в посока, която не е най-ефективната, заключи Вигенин.

Кои конкретно мерки ще подкрепи БСП в парламента ще стане ясно при промените в съответните закони. Отново се заговори за ДДС, появиха се предложения за намаляването му във фитнес залите. Какво ще стане до довечера ние можем само да гадаем, коментира Крум Зарков. Той определи надбавките към пенсиите като подаяния. Според Зарков кабинетът хвърля милиони в нереформирани системи.

„Отровното трио“ ще пише План за България

автор:Дума

visibility 0

МВнР обяви за персона нон грата двама руски дипломати

автор:Дума

visibility 65

От труд „на черно” - 23 милиарда лева

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 181

Колекторите нямат право да тормозят длъжници на работа

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 181

Само столичното парно има проблем с фактурите

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 181

Борисов ни обяви за стратегически газов център

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 181

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 181

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 181

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 181

ЕС предлага задължителни правила за миграцията

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

Сърбия и САЩ договарят проекти

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 181

Гоце Делчев: Македония ще се обедини с България

автор:Христо Георгиев

visibility 150

/ брой: 181

За някои дреболии, които не са дребни

visibility 117

/ брой: 181

БСП и "войните срещу цивилизацията"

автор:Мирослав Попов

visibility 123

/ брой: 181

Датата

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ