18 Януари 2020събота12:05 ч.

Снимка Емилия Костадинова

БСП внася в прокуратурата сигнал за монопола на Ковачки

автор:Дума

visibility 1314

Прокуратурата да се захване с монопола на енергийния пазар, който осъществяват енергийните дружества на Христо Ковачки. За това призоваха от БСП. До края на седмицата социалистите ще внесат сигнал в Прокуратурата за монопол на електроенергийния пазар.

Ако има нещо по-сладко от държавния монопол, то това е частният. Частен монопол гарантиран от държавата е всъщност равен на грабеж. В България има един човек, който в продължение на две години, стъпка по стъпка успя да монополизира целия пазар на електричество, коментира зам.-председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията. Той припомни, че още преди два месеца всички работодателски организации сезираха Комисията за защита от конкуренция, че свързани с Ковачки дружества, производителите на ел. енергия и търговци, са успели да постигнат монополно положение.

Това са 11 топлофикационни дружества, които имат договор за търговия с ел. енергия с един търговец. Същият търговец има договор и изкупува цялата електрическа енергия от „Топлофикация София“. Пет търговеца на три сесии на българската енергийна борса са изкупили цялата свободна ел. енергия от АЕЦ „Козлодуй“. Нямате съмнение, че петте търговеца са свързани с един и същи човек – този, който е собственик на 11-те производствени дружества, изброи фактите Кирил Добрев. Официално, по документи, собствениците на различните дружества са регистрирани на Сейшелските острови. След Васко да Гама от село Рупча, имаме Христо Ковачки от Сейшелите – собственик на електрически централи, иронизира Добрев. Той припомни още, че НЕК продава цялата електрическа енергия от ВЕЦ-овете пак на едно от тези търговски дружества. Мисля, че постигнахме и затворихме целия кръг: търговци, частници, държава, производител, изкупена енергия и търговци на ток, коментира зам.-председателят на БСП.

За капак, продължи Добрев, за да му помогне, държавата решава, че може да пусне известни държавни мощности в почивка. И спира единия блок на ТЕЦ „Марица Изток“. В този момент се получава изключително голям недостиг на ток и се включва въпросният монополист. Като цената на тока от 80 – 85 лв. до 90, скача до нива от 180 лв., постигнати през месец юли, а в пикови моменти над 200-220 лв. Реализираните печалби са милиони, подчерта Кирил Добрев. Говорили сме много пъти, че най-скъпият ток в България го произвеждат американските централи. Ние сме искали неведнъж и два пъти тяхното вкарване в някакви норми и разваляне на договора. За ваша информация американските централи продават своята скъпа енергия за 168 лв. за мегават час. Юли месец Ковачки и свързаните фирми са продавали ток на 180 лева, в пикови моменти за над 200. Смятам, че такава абсурдна държава няма. Такова управление в енергетиката няма, категоричен бе социалистът.

Кирил Добрев припомни за политическия проект на Ковачки с името „Лидер“, който имаше и депутати в предишни парламенти. На последните парламентарни избори 7 човека бяха в листата на ГЕРБ, двама от тях станаха народни представители, изтъкнаха от БСП и допълниха, че корпоративният вот, който осигуряват фирмите на Ковачки, е над 50 000 гласа.

 

Социалистите подготвят и още един сигнал – за това какво точно се гори в ТЕЦ-овете в Старозагорско и в Бобов дол.

Напомняме на КЗК и КЕВР, че съществува Закон за икономическите и финансови отношения с дружества от юрисдикции с преференциален данъчен режим, каза от своя страна зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков. По думите му тези дружества нямат право на дейности и участие в процедура за предоставяне на лиценз по Закона за българската енергетика. Бихме се обърнали към КЕВР с въпроси, има ли в българската енергетика офшорни фирми, какво правят там, имат ли лицензи. Какво да питаме българските институции. Според българските институции Христо Ковачки няма нищо общо с енергетиката, а Марк Жирардели е собственик на Банско, допълни още Зарков.

Работодатели се обръщат към институция, КЗК в случая с много сериозни данни и сигнали за нередности. Отговаря им се с въпросник, в който те трябва да обяснят на институцията каква е истината, което е само по себе си показателно що е то българска институция и какво може да очакваме от нея. Още повече, че в отговора, който председателката на КЗК изпраща до работодателите е обяснено, че няма свързани лица, защото видите ли тези дружества, които са овладели цялата българска енергетика, са регистрирани в Никозия, Аларнака, Сейшелите и други екзотични места, допълни още Зарков. Според него КЗК отказва да свърши работата си.

 

Перник с вода от "Белмекен"

автор:Дума

visibility 35

Кристиан Вигенин: Време е за промяна!

автор:Дума

visibility 38

11 дни мръсен въздух в Русе

автор:Дума

visibility 36

Снежни бури в САЩ и Канада

автор:Дума

visibility 0

Меркел: Европа да стане по-самостоятелна

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 11

Мишустин e новият премиер на Русия

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 11

Язовиро - поредният спасител

автор:Валентин Георгиев

visibility 436

/ брой: 11

Големите чудеса в малкия Булгаристан

visibility 520

/ брой: 11

Десетте гряха на Нено Димов

автор:Ростислава Иванова

visibility 412

/ брой: 11

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ