11 Август 2022четвъртък01:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, интензивни валежи от дъжд. Ще има условия и за градушки. На изток ще е предимно слънчево, но ветровито. Ще духа силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са от 26°C - 34°C, за София около 30°C. Днес преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, интензивни валежи от дъжд. Ще има условия и за градушки. На изток ще е предимно слънчево, но ветровито. Ще духа силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са от 26°C - 34°C, за София около 30°C.

БСП внесе в парламента алтернативни данъчни закони

Предлагаме 9% ДДС върху лекарствата и 5% върху хляба, заяви Корнелия Нинова

/ брой: 208

автор:Дума

visibility 1744

БСП внесе в парламента своята алтернатива в данъчната политика за 2019 г. и поиска отмяна на плоския данък. Целта и същността на промените, които предлагаме, са намаляване на неравенствата, мерки срещу сивата икономика, за подпомагане на младите семейства и децата, обясни лидерът на левицата Корнелия Нинова. По думите й ножицата на доходите на различни групи от българите е огромна. Ако се запази сегашният модел на данъчно облагане, каквото предлага правителството, проблемът не само няма да бъде решен, но и ще се задълбочава, категорична е Нинова.
"В своите анализи и предложения стъпваме на европейски изследвания на индекса Джини за неравенствата, който в Европа е средно 25%, а в България - 40%. Това показва, че страната ни е с най-голяма поляризация в доходите. Поискахме официална справка от МФ за броя работещи, техните доходи, данъци и др. Тя показа, че около 1 714 000 души получават доходи до 1000 лв., а 47 000 - до 9100 лв. Прибавяме към тях малко над 2 млн. пенсионери, които получават ниски пенсии. При тази голяма разлика в доходите 8000 души са декларирали приходи от дивиденти за 7,2 млрд. лв. Представете си колко бедно живеят над 4 млн. българи, а 8000 души са декларирали доход от над 7 млрд. лв. годишно", пресметна Нинова. При тази ситуация работещите хора плащат 10% върху заплатата си, а капиталът - 5% върху дивидента, който се изписва през фирмите, поясни тя. "Той генерира сив сектор, защото през изписан дивидент с по-нисък данък се плащат на черно заплати на работници, на които не се внасят осигуровки", твърди Нинова. Смята се, че това е един от начините да се стимулират корупцията, плащанията под масата и т.н. в сектора на обществените поръчки, подчерта тя. БСП предлага в алтернативната си данъчна политика прогресивен данък върху доходите на физическите лица. По тази скала 2 240 286 работещи ще плащат същия данък и той няма да се увеличава, а 47 000 ще плащат по-висок, категорична е Нинова.
Левицата предлага и въвеждане на "Данък капитал". Това включва прогресивна скала на налога върху дивидентите, но не тези 5%, които са по-малко от това, което плащат работещите. "Предлагаме за младите семейства, които работят и имат деца, и дължат данък върху заплатите си, от него да им се приспада 50 лв. за всяко дете. Ако получават 1000 лв. доход и дължат 100 лв. данък върху него и имат 2 деца, няма да дължат налог. Тези 100 лв. остават на разположение на семейството. Целта е ясна - трябва да помогнем на младите в тази демографска катастрофа, в която се намираме, да са малко по-спокойни и да имат повече доходи, за да гледат децата си. Предлагаме 9% ДДС върху лекарствата и 5% върху хляба. Аргументи за това са ръстът на цените и огромната необходимост от тези стоки във всяко домакинство. Това също е начин да подпомогнем доходите на хората. Тези предложения не само не отварят дефицит в бюджета, а осигуряват повече приходи", коментира Нинова.
Другата седмица БСП ще внесе предложения за промени в Закона за бюджета на ДОО, които се отнасят до осигуровките. По-късно левицата ще представи своите алтернативи на Закона за бюджета на НЗОК и големия бюджет.


Левицата иска кабинетът да харчи само 1% от излишъка в бюджета

БСП внесе вчера в деловодството на НС Закон за изменение и допълнение на Закона за публичните финанси, в който настоява правителството да може да харчи чрез постановление на МС само 1% от излишъка. Всички други суми трябва да се гласуват от парламента с актуализация на бюджета. Социалистите бяха категорични, че законът трябва да бъде гласуван бързо, да бъде приет и прилаган така, както изисква нормалността.
Традиционно стана министър-председателят да харчи излишъка от бюджета на държавата еднолично, целесъобразно според него, заобикаляйки Закона за бюджета, Закона за публичните финанси и абсолютно в разрез с всички световни, европейски и български практики, коментира Корнелия Нинова. "Години наред сме се борили с това, виждаме, че се задава и тази година. До края на годината се канят да изхарчат близо 2 млрд. лв. излишък за няколко месеца абсолютно непрозрачно, не по правилата това да става с решение на парламента. Това не е само удар по държавността и по институциите, но удря и в същността на държавата. Парите се събират от всички, а един човек ги харчи, както той си реши", възмути се Нинова. Искахме Сметната палата да провери това, давахме сигнали в Конституционния съд, сега правим следващата стъпка, уточни тя.
"Сигурно ще има и недоволни от тези наши предложения. Сигурно едрият бизнес ще се разсърди за това, което предлагаме, но ние представляваме работещите хора. Сигурно и колеги депутати ще се разсърдят, защото с тази прогресивна скала, която предлагаме, и нашите доходи ще се облагат с по-висок данък. Нашата цел е да защитим хората на труда за преодоляване на неравенството", допълни лидерът на БСП.

Кадрови рокади в строителния контрол

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 154

Отчитат добра зърнена реколта

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 154

Осигуряват допълнителни линейки за курортите

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 154

Депозитите на домакинствата намаляват

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 154

Косовският премиер: Опасност от нова война на Балканите

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 154

Густаво Петро започна борба с бедността

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 154

ФБР нахлу в имението на Доналд Тръмп

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 154

Лицемерна политкоректност

автор:Страхил Ангелов

visibility 478

/ брой: 154

Оперативна комбинация

автор:Нора Стоичкова

visibility 366

/ брой: 154

България трябва да спести около 300 млн. куб. м газ

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ