18 Май 2021вторник10:45 ч.

Явор Куюмджиев:

БСП знае как да извади България от кризата

Единственото, което днешното управление прави за бизнеса, е да го тормози, казва председателят на Съвета по икономическа политика, енергетика и туризъм на социалистите

/ брой: 102

автор:Лилия Томова

visibility 1696

Явор Куюмджиев е роден на 14 септември 1970 г. в София. Учил е в Софийската математическа гимназия, завършил е Руското средно училище във Високе Мито, Чехия, Техническия университет в София, през 1993 г. - и Чешкия технически университет в Прага. През 2001 г. завършва и Рочестърския технологичен институт - Ню Йорк, САЩ. Магистър е по бизнесадминистрация, бил е ръководител на отдел "Малки и средни предприятия" на Комерчни Банка АД, заемал е ръководни длъжности в Societe Generale group и в ШКОДА ПРАГА АД. От октомври 2007 г. е заместник-министър на икономиката и енергетиката. Член е на НС на БСП, председател е на Съвета по икономическа политика, енергетика и туризъм на социалистите. Владее английски, руски, чешки, ползва и немски, френски, словашки език.


ЦИТАТИ:
"Кризата свършва, но не в България"
"Нашата партия, както досега, ще обещава само това, което наистина може да свърши"


- Излизаме ли от кризата, както продължават да твърдят от ГЕРБ, г-н Куюмджиев?
- Категорично не. Не излизаме, тъй като икономиката си има логика и процесите в нея безропотно следват тази логика. Във всяка икономика има няколко основни показатели, които дават знак дали тя се развива или просто какво се случва с нея. Тези основни двигатели на икономиката са преките чуждестранни инвестиции, вътрешното потребление, износът, промишленото производство, вътрешните инвестиции, както и брутният вътрешен продукт, нивото на безработица, нивото на заетост. Ако разгледаме всеки от тези показатели поотделно, можем да твърдим, че у нас има трагичен спад на всичките. Най-жесток е този спад при чуждестранните инвестиции, където за две години управление на ГЕРБ спадът е близо 80 процента. Безработицата се е увеличила двойно, т.е. увеличението е сто процента, броят на заетите лица е спаднал с 10 процента, промишленото производство - с 16 процента, а вътрешното потребление - с 8 процента. Тези данни са за две години. И са трагични.
Единствените показатели, при които няма спад, но на практика са "замръзнали", са брутният вътрешен продукт и износът. Защото брутният вътрешен продукт нараства с 1,7 процента, което обаче е символично, не е тенденция. Износът пък отбелязва 2,5 процента ръст, но това няма как да изкара икономиката от дъното - от всичките двигатели на един износ, който на практика не се е увеличил, няма как да се подобрят нещата.
- Казвате, че икономическите показатели са замръзнали. Има ли всъщност начини да бъдат, както се казва, "размразени", и БСП има ли ясна визия за това?
- Разбира се, че има такива начини. Ние не само знаем как да го направим, но доказахме знаенето и моженето си в миналото - с ръстове от над 6 процента годишно, с двойно увеличение на доходите на хората, с над 300 хиляди новооткрити работни места за времето на нашия мандат. А в краткосрочен план сме предвидили поредица от мерки, които поне да спрат негативните тенденции, да спрат срива. Тъй като не става въпрос само за "замръзване" на икономиката, а за истински тотален срив. Решения има, знаем как да ги приложим, знаем какво да правим и сме изготвили управленски проект в областта на икономиката, който ще представим идната седмица официално, за да запознаем широката общественост с него.
- Можем ли да кажем - смело или все още почти свенливо, че БСП се готви за властта?
- Готови сме да поемем отговорността за изваждането на България от кризата.
- Кризата само икономическа ли е, или вече пълзи и към държавните финанси?
- Ако управлението продължава по начина, по който я кара досега, кризата ще стане и криза на държавните финанси. Защото "строгите фискални мерки", които се възприеха - неразплащането с бизнеса, откровеният рекет от страна на държавата за неизплащане на пълните суми, заработени от предприятията и от хората, доведоха страната ни до тази ситуация, в която е днес. Фискалният резерв е спаднал с 30 процента за двете години управление на ГЕРБ. А по днешните данни на Министерството на финансите те са стигнали санитарния минимум от 4,7 милиарда евро.
- Всъщност, къде отидоха милиардите от резерва, който БСП и тройната коалиция оставиха на ГЕРБ? Защото пенсии и заплати вече две години не са "мръднали" нагоре...
- Това е една от най-големите загадки. Отговорът е, че голяма част от тези пари отидоха в сивата икономика, голяма част се преразпределят в контрабандата, която предизвикаха управляващите със своите решения. И те трябва да носят отговорност за това. Но като допълнение трябва да се отговори и на въпроса къде отидоха 2,5 милиарда лева от събираемостта на приходите в хазната. През 2008 г. от данъците с най-голямо значение за държавния бюджет са събрани 15,5 милиарда лева. През 2010 г. те са... 13 милиарда лева. Това са 2,5 милиарда лева по-малко, което е логически и икономически нонсенс.
- Разгадахте загадката. Остава да кажете къде е най-тежък спадът в икономиката ни?
- В абсолютно всички сфери има застой и спад - в потреблението, в промишленото производство, износът едва-едва достига нивата си от 2008 г., както споменах преките чуждестранни инвестиции са с близо 80 процента надолу. Така че няма нищо в икономиката, което да дава какъвто и да било признак на оптимизъм за това, че нещо ще се промени и през тази година.
- Неведнаж сте били тревога, че порочни практики на правителството са да бъде рекетиран бизнесът с полицейски хитринки. Какво точно имате предвид, разгадали ли сте и "хитринките"?   
- Не бих казал точно "полицейски хитринки", това е малко пресилено определение. Става дума просто за откровен натиск от страна на всички държавни органи. Ако използваме една аналогия - "Ако искаш да береш ябълки, трябва да засадиш дърво". Така всъщност е и с млякото - ако искаш да го имаш, не може само да биеш кравата, трябва и да я нахраниш. Може би сравненията изглеждат абсурдни, едва ли не - глупави, но са точни. Защото това се случва днес в бизнеса.
- Не садят дървета и не хранят кравите?
- Единственото, което държавата прави за бизнеса днес, е да го тормози, включително и с непрекъснати проверки от всякакви трибуквени и четирибуквени институти и институции. Та хората, вместо да се занимават с това, което трябва да правят - да правят бизнес, да развиват предприятията и фирмите си, да се грижат за своите служители, да търсят пазари, да движат с една дума бизнеса си, се занимават месеци наред с обяснения пред служителите на всичките тези многобуквени съкращения на институциите.
- А въпросните хитрини биха ли могли да бъдат окачествени и като държавен рекет?
- Абсолютно. При това - комбиниран с натиск от страна на държавата към фирмите, които "доброволно" желаят да се откажат от 7 процента от сумите си (това - в момента, в началото беше от 10 процента), си е жив рекет. Нещо подобно като писмото на премиера Борисов до медиите да му отговорят дали има натиск върху тях сигурно помните това... Така че тезата за края на кризата е крайно несъстоятелна. Иначе - да, кризата свършва. Но не в България. Защото в много малко страни от Европейския съюз има такова нарастване на безработицата, каквото е в нашата страна. У нас безработицата е три пъти по-голяма, отколкото средната в Евросъюза! Дори в страни, които са в тежка финансова криза - Испания, Португалия, Гърция например, няма толкова лоши показатели, каквито има у нас.
- А можем ли да помечтаем? Ако и когато ГЕРБ си отидат, каква да е надеждата за хората, които наричаме "обикновени"?
- Надежда има. Засега нищо не е "фатално приключило". Но БСП, като отговорна политическа партия, сме обещавали досега и ще продължим да обещаваме само това, което наистина и изцяло можем да свършим. И ще го обявим другата седмица.

 

Борисов пуснал службите в отпуск до септември

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 93

В МВР си затваряли очите за купен вот

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 93

Говорителят на кабинета: Няма да спрем дотук за ББР

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 93

Задава се ново поскъпване на олиото

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

300 евро е глобата за шофиране без маска в Гърция

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 93

Токът на борсата - най-скъп от пет месеца

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 93

Левите и независимите печелят в Чили

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

Израел удари 35 военни цели в Газа

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 93

НАТО отработвала удари срещу Беларус и Русия

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 93

Кратки новини

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 93

Всеки на власт - под лупа!

автор:Валентин Георгиев

visibility 227

/ брой: 93

Бруталното изопачаване на историята

visibility 348

/ брой: 93

Датата

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 93

Трудната съдба на един велик паметник

автор:Велиана Христова

visibility 582

/ брой: 92

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ