09 Август 2020неделя11:25 ч.

Буда, цар на будалите

/ брой: 31

автор:Георги Готев

visibility 1935

Защо се получава така, че ЕС съвсем затихна за безобразията в България и Румъния?
Докладът за Румъния миналата седмица беше учудващо мек. В понеделник Барозу прие румънския премиер Понта, а от устите им течеше масло и мед. Вчера Комисията се оказа напълно беззъба при обсъждането на състоянието на демокрацията в България.
Би било чудесно Комисията да спре да ни критикува, ако България и Румъния бяха сложили ред в държавите си, ако бяха пратили тези, които ги ограбиха зад решетките, ако бяха издигнали начело честни и неопетнени лидери, и ако националното богатство беше започнало да достига до гражданите на тези страни.
За съжаление става обратното. В Румъния пълзи авторитаризъм, докато в България царства мафията.
В същото време тече безумна антибългарска и антирумънска кампания в британските медии. Българите и румънците са описвани като по-страшна заплаха от талибаните. Могъщите британски таблоиди пишат всеки ден, че 29 милиона изгладнели българи и румънци ще се изсипят на Албиона, за да източват осигурителната му система, да мародерстват и развалят пейзажа.           
Този, който у нас е служебно задължен да осигури отпор на антибългарската кампания, е външният министър Николай Младенов. И наистина той се срещна с британските си колеги, за да обсъди антибългарската кампания. По негови разкази британските му колеги са мнооого големи приятели на България. Обаче язък, нищо не можели да помогнат. Причината не била у нас българите, да не сте си помислили, в никакъв случай! Британците си имали вътрешни проблеми, безработица, референдум и прочее, и ние сме им се явявали нещо като изкупителна жертва. Нищо лично! Освен това трябва да се уважава свободата на медиите. Свиркай си, Ники, казали му на хубав английски.
Четох, че Младенов се радва, че българските социални медии отговарят на антибългарската кампания с хумор. Британските министри се шегуват, блогерите у нас и те се шегуват. Как да не се зареди министърът ни позитивно от толкова много добро настроение? Чак крила му поникнаха на нашия министър и нищо чудно, че ни вкарва в необявена война с "Хизбула" и Иран.
Антибългарската и антирумънската кампания обаче едва ли са чак толкова невинни. Британските таблоиди не са за подценяване. И най-идиотската статия в тях има повече шансове да бъде цитирана навсякъде по света в сравнение с най-гениалната статия в най-умния не-анголезичен вестник. Вредите, които България и Румъния понасят, не могат да се изчислят, но става дума за милиарди.
Авторитетното списание "Шпигел" се хвана на вълната от британските таблоиди и започна да гадае какво ще стане в Германия след първи януари. По френската обществена телевизия Франс2 завчера гледах репортаж за кражбите по домовете в района Марн, с анонс, че те се извършват от грузинци, българи и румънци. Когато изгледах внимателно репортажа, ставаше дума само за грузинска банда. Българите и румънците просто сме обичайните заподозрени.
Никъде в западните общества, колкото и навсякъде да се търсят изкупителни жертви, никой не може да се оплаче от мюсюлманите, от африканците, от индийците. Освен че това би изглеждало като чиста форма расизъм, тези групи няма да оставят нито една атака срещу тях ненаказана. Да атакуваш българите и румънците обаче е напълно безопасно и даже стимулиращо. Външният министър на тази страна намира в това забавни елементи, посланиците на тази страна не са написали едно писмо до редакцията на западен вестник, изобщо - как да не превърнеш България и Румъния в боксова круша?
И въпреки че очернянето на българите и румънците напомня на нагнетяването на натърпимост срещу евреите по време на Ваймарската република, Комисията не прави нищо. 
Причината е следната. България и Румъния впрегнаха много усилия, за да бъде казано на Комисията да не се бърка повече във вътрешните ни работи. Понта бил диктатор? Борисов бил Буда, тоест оперативно интересен за службите информатор от средите на мафията? Няма значение. Даже, както се казва, "колкото по-зле, толкова по-добре". България и Румъния вече са отписани. И нека британските таблоиди ни представят за диви племена, след като сме си избрали такива лидери.

 

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 150

Турция ще произвежда електромобили

автор:Дума

visibility 3

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 654

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1174

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ