24 Януари 2021неделя14:50 ч.

Букурещ продължава офанзивата за Шенген

Румънски депутати се обявяват против двойните стандарти по прилагането на Механизма за сътрудничество и контрол

/ брой: 4

автор:Дума

visibility 26

Офанзивата на Румъния на дипломатическия фронт за присъединяването към Шенгенското пространство достигна до Лисабонския договор, след като местни депутати заплашиха, че ще попречат на Лисабонския протокол, предвиждащ назначаването на още 18 депутати в Европейския парламент, съобщава "ИЮ Обзървър".
Председателят на Комисията по външна политика в долната камара на румънския парламент Атила Короди заяви пред агенция "НюзИн", че през декември е било взето решение да се отложи до февруари ратифицирането на Лисабонския протокол, позволяващ на 12 държави членки на ЕС да назначат още 18 членове на Европейския парламент. Решението е било прието на съвместно заседание на комисиите по външна политика в долната и в горната камара на парламента в края на декември, малко след като Германия и Франция призоваха Брюксел да блокира приемането на Румъния в Шенгенското пространство заради проблеми с корупцията и организираната престъпност.
Протоколът предвижда назначаването на още двама евродепутати от Франция, а Германия ще запази своите 99 вече избрани членове на ЕП до 2014 г., когато броят им ще намалее до 96. Холандия също ще получи още един евродепутат, а Испания - четирима, припомня "ИЮ Обзървър". Протоколът цели да разреши възникналия проблем, след като настоящият Европарламент беше избран според правилата на Договора от Ница, а Лисабонският договор влезе в сила шест месеца след изборите. "Дискусиите бяха много тежки, ние заявихме, че ще отложим вземането на решение до другия месец, за да видим какво ще се случи. Но принципът е: Защо трябва да се съгласяваме с всичко, а големите сили като Германия винаги да получават незабавна дерогация", заяви Короди, имайки предвид специално постановление, позволяващо на Германия да запази тримата си евродепутати още четири години. Неговият колега от Сената Титус Корлатеан, бивш член на ЕП от Партията на европейските социалисти, също заяви, че става "въпрос за принцип" и запита защо по-малките държави членки "са длъжни да спазват всички правила, а големите получават дерогации, които се приемат". Ако Румъния отхвърли протокола, това ще засегне повече Испания, отколкото Германия и Франция или Холандия - друга държава членка, която се противопоставя на приемането на страната в Шенген.
Припомняме, че в началото на седмицата Букурещ намеси в темата за Шенген и очакваното членство на Хърватия в ЕС. Румъния може да се възползва от правото си на вето при присъединяването на Хърватия към ЕС и да поиска на страната на бъде поставена под наблюдение, подобно на Румъния и България, заяви румънският външен министър Теодор Баконски в интервю за вестник "Адевърул". "Ние подкрепяме разширяването на ЕС на Западните Балкани. Но не можем да го приемем без Механизма за сътрудничество и контрол, като се има предвид, че той продължава за нас", посочи Баконски.
По време на пресконференцията си във вторник говорителят на ЕК Оливие де Баи предупреди да не се смесва темата за Хърватия с шенгенските процедури. Наташа Бътлър, говорител на ЕК по разширяването, добави: "Механизмът за мониторинг е задействан за Румъния и България и не трябва да създава прецедент".
 

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 15

Президентски избори в Португалия

автор:Дума

visibility 333

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 634

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 793

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 766

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 344

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ