29 Октомври 2020четвъртък19:33 ч.

На фокус

Букварът срещу маската

Необичаен 15 септември ще посрещнат учениците тази година

/ брой: 174

автор:Деси Велева

visibility 602

Българското училище започва учебната година в безпрецедентна ситуация. Системата никога не се е изправяла пред подобно предизвикателство. За първи път тази есен не бъдещият учебен процес по същество е на преден план, а безопасността и здравето на ученици и учители. За първи път участниците в образователната система не обсъждат промени в учебни планове, нови програми или особености на учебниците. Вместо това на дневен ред са маски, шлемове, дезинфектанти. Така се получи, че образованието се противопостави на здравето, букварът - на маската, приятелството в класната стая - на спазването на дистанция. Науката се изправи срещу личната безопасност. 

Остава все пак основният въпрос - дали този сблъсък ще излезе плодотворен? Ще си заслужава ли? Ще се справи ли системата в новата ситуация, така че в края на учебната година да можем да кажем, че е имало полза от десетките документи с насоки за действие, от нервите на родители и преподаватели, от обръщането на всекидневието на децата и стресиращото им приучаване към изискванията на новата ситуация? Отговорите ще  знаем в края на учебната година. Тогава ще се направи разумна и обективна равносметка дали годината е успешна, полууспешна или провалена. 

***

До момента на рекапитулацията обаче има много време и трудности за преодоляване. Дни преди старта на учебната година те са свързани преди всичко с опитите на училищните ръководства да се преборят с необичайното положение. Няма да е пресилено да се каже, че и този път Министерството на образованието и науката ги остави да се справят със собствени сили в непознатата обстановка. Въпреки насоките за действие, получени от ведомството в последния момент, в крайна сметка директорите на практика сами трябва да се борят за изработването на конкретни правила, които да гарантират здравето и безопасността на стотиците им подопечни ученици и персонал. Очевидно пречките пред работата им не са малко, тъй като много от тях все още не са доизкусурили инструкциите и не са провели родителските срещи, за да ги съобщят на родителите. 

Училищни ръководства 

изразили вече готовността си за новата учебна година, залагат на шатри в дворовете, в които ще се провеждат занятия през топлото време. Подобна инициатива започнаха в пловдивски училища. Други ограничават ползването на столовете за хранене, като те ще бъдат отворени или само за малките ученици, или само за големите. Останалите ще си носят храна от вкъщи или ще се хранят от стола, но в класните стаи, както предпочитат в някои бургаски училища. В много школа вече са поставени ленти и стрелки из коридорите, така че да се разграничат потоците от влизащи и излизащи ученици. Направени са и графици за разминаване на часове и междучасия, за да се избегнат максимално срещите между ученици от различни класове. Все още стои нерешен въпросът с осигуряването на топла вода, което се оказа невъзможно за много училища в страната. Едва половината от школата в община Шумен например ще успеят да осигурят топла вода в санитарните възли. Спорове предизвикаха и местата, на които ще се изолират ученици със симптоми на заболяване - кабинки извън училището, лекарски кабинети или набързо пригодени неизползвани помещения. 

Въпреки опитите за конкретика, 

за родителите

все още стоят за доизясняване въпросите как точно да действат, ако ги извикат в училище, когато детето им е с хрема или кашлица. Предвиждат се санкции за неносене на маски. Директорите се питат дали ще им стигнат парите за дезинфекцията. Лидерът на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиан Петров нееднократно предупреди, че школата много бързо ще изчерпят парите, които могат да отделят за материали. На опашката от въпроси е и най-плашещият за родителите - по-добре подготвени ли са ръководствата и учителите при евентуално ново преминаване от присъствено към дистанционно обучение през зимата? Вече проверена практика е, че за да учат от вкъщи, независимо при какви условия, децата имат нужда от присъствие и контрол на родители. В каква степен обаче това ще е възможно, без да има обявено извънредно положение, както през пролетта? 

Истината е, че много училища не успяха да се справят с въвеждане на 

електронно обучение

и по-конкретно на синхронно, така че да има пряк контакт между учител и ученик - не защото това бе невъзможно, а защото не положиха достатъчно усилия. Както се казва: "Искаха, но нямаха желание". За много други обаче, особено в малки населени места с бедно и основно ромско население, подобна форма на обучение е извън рамките на възможното. Неслучайно омбудсманът Диана Ковачева отново попита министър Красимир Вълчев какъв учебен процес се очаква, при положение, че над 70 000 ученици нямат достъп до компютри и интернет. А именно те имат най-голяма нужда от непрекъснато обучение. 

На фона на тази неизяснена и дори рискована обстановка преди ден парламентът прие промени в Закона за училищното и предучилищното образование, които засягат именно дистанционното обучение. То става възможно и за детските градини при ново извънредно положение. Педагогическите ситуации, които се провеждат в забавачките вместо учебни часове, вече ще могат да се правят и онлайн, когато има такава възможност. 

Въпреки предупрежденията на депутати от "БСП за България", мнозинството разшири още повече възможностите за дистанционно образование в училищата. Те позволяват на т.нар. иновативни училища да прехвърлят до 20 на сто от часовете в електронна среда. Вносителите от ГЕРБ признаха, че и досега този вид школа са имали възможност да се възползват от форми на дистанционно обучение, но не са го правили. 

Заплахата от дистанционно образование ще тегне над главите на родители и учители тепърва. То не плаши само онези, които са решили така или иначе да спрат децата си от присъствената форма поради притеснение за здравето им. МОН доста широко отвори вратите за тази група, като им даде много възможности за преминаване към часове в електронна среда. Дано не се окаже, че институциите са объркали, че има порти и малки вратички. И че в един момент няма да знаят как да затворят едните и да открехнат другите. 

По-малко първолаци влизат в клас

Първият звънец ще бие за над 2750 първокласници във Варна. Те са с около 150 по-малко от миналата есен. Децата са записани в 38 общински училища, от които едно начално, 27 основни и 10 средни. Други 430 малчугани ще посещават подготвителни групи за деца на 5 и на 6 години, също в училищата. Приблизително 30 000 ученици ще влязат в класните стаи на 15 септември във Варна.

Около 2000 са първокласниците в Бургас, миналата година те са били 2200. За тях бяха ремонтирани 92 класни стаи в 33 училища. 

В 28-те школа на Стара Загора ще влязат за първи път 1312 ученици, което е с около 40 по-малко от миналата есен. Общо през новата учебна година в старозагорските училища ще се обучават над 16 200 ученици.

Икономиката няма да издържи второ затваряне

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 206

Програмите за коронакризата са с ниска ефективност

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 206

Европарите ще са с 4,6 млрд. лв. по-малко

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 206

Външният дълг стигна 63,5% от БВП

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 206

Меркел: Зимата ще бъде тежка

автор:Дума

visibility 47

Полският президент отстъпва за абортите

автор:Дума

visibility 133

Мадрид се затваря за празниците

автор:Дума

visibility 118

Франция повиши нивото на готовност срещу тероризъм

автор:Дума

visibility 115

Датата

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 207

Сталин пише стихове, и то какви!

автор:Христо Георгиев

visibility 615

/ брой: 206

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ