23 Август 2019петък00:37 ч.

"Булгаргаз" съди "Топлофикация-София" за 35 млн. лв.

/ брой: 154

автор:Дума

visibility 252

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" е завел иск за 35 милиона лева срещу "Топлофикация-София". Те са част от  общите задължения на столичното общинско дружество от 120 милиона лева и са натрупани за една година. Предприемаме тази мярка, тъй като има риск да не може да се разплатим с нашия доставчик - руската компания "Газпром експорт", обясни пред БНР изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов. Подобна ситуация имаше и през август миналата година. Тогава задълженията на "Топлофикация-София" бяха стигнали 105 милиона лева и бе решено "Булгаргаз" да продаде на Българския енергиен холдинг (БЕХ) вземанията си от столичното дружество. Така, по думите на Павлов, са били осигурени и гарантирани доставките на газ за страната през есенно-зимния период. Само година по-късно обаче "Топлофикация-София" има нови просрочени задължения в размер на 120 милиона лева. Необяснимо е как за такъв кратък период са натрупани толкова големи задължения. В същото време, ако направите преглед на финансовия отчет на "Топлофикация- София" за 2018 година, ще разберете, че техните постъпления са достатъчни, за да могат да си покриват задълженията към нас за доставения газ, твърди Павлов. 

Освен, че са изпратени десетки писма до "Топлофикация-София", за проблема са информирани принципалите на двете дружества - Столичната община и БЕХ, както и Министерството на енергетиката. За да може "Булгаргаз" да спазва своите договорни и лицензионни задължения, да се разплаща за доставката и преноса на природен газ, на газовата компания й е необходима финансова стабилност, която е свързана с плащането от страна на всички клиенти за доставеното им гориво, поясни Николай Павлов. 

"Топлофикация-София" на практика е преустановила плащанията за доставения й природен газ. "Булгаргаз не може и не бива да покрива задължения за своя сметка, на който и да е свой клиент, включително и на "Топлофикация-София". Няма такава компания, която да покрие такъв огромен дълг, а същевременно да изпълнява своите задължения, независимо колко добре се управлява тази компания. Въпреки всички писма и разговори вместо техните задължения да намаляват - се генерират нови. Ние сме използвали всички възможности, изразходвали сме всички резерви, включително и овърдрафтите. Сроковете за изплащане на тези задължения изтекоха и ние бяхме принудени да предприемем действия за събиране на вземанията си по съдебен ред", твърди Павлов. Според него засега държавният доставчик няма подобни проблеми с други свои клиенти. 

Оперираха успешно Стефан Данаилов

автор:Дума

visibility 156

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 162

Партиите в Италия на консултации на 27 август

автор:Дума

visibility 0

Макрон и Джонсън обсъдиха Брекзит

автор:Дума

visibility 88

Спецпрокурорката Катица Янева остава в ареста за 30 дни

автор:Дума

visibility 435

Арест за македонски топпрокурор

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 162

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 215

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 43

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 60

/ брой: 162

Датата

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ