14 Декември 2019събота19:57 ч.

"Булгаргаз" съди "Топлофикация-София" за 35 млн. лв.

/ брой: 154

автор:Дума

visibility 528

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" е завел иск за 35 милиона лева срещу "Топлофикация-София". Те са част от  общите задължения на столичното общинско дружество от 120 милиона лева и са натрупани за една година. Предприемаме тази мярка, тъй като има риск да не може да се разплатим с нашия доставчик - руската компания "Газпром експорт", обясни пред БНР изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов. Подобна ситуация имаше и през август миналата година. Тогава задълженията на "Топлофикация-София" бяха стигнали 105 милиона лева и бе решено "Булгаргаз" да продаде на Българския енергиен холдинг (БЕХ) вземанията си от столичното дружество. Така, по думите на Павлов, са били осигурени и гарантирани доставките на газ за страната през есенно-зимния период. Само година по-късно обаче "Топлофикация-София" има нови просрочени задължения в размер на 120 милиона лева. Необяснимо е как за такъв кратък период са натрупани толкова големи задължения. В същото време, ако направите преглед на финансовия отчет на "Топлофикация- София" за 2018 година, ще разберете, че техните постъпления са достатъчни, за да могат да си покриват задълженията към нас за доставения газ, твърди Павлов. 

Освен, че са изпратени десетки писма до "Топлофикация-София", за проблема са информирани принципалите на двете дружества - Столичната община и БЕХ, както и Министерството на енергетиката. За да може "Булгаргаз" да спазва своите договорни и лицензионни задължения, да се разплаща за доставката и преноса на природен газ, на газовата компания й е необходима финансова стабилност, която е свързана с плащането от страна на всички клиенти за доставеното им гориво, поясни Николай Павлов. 

"Топлофикация-София" на практика е преустановила плащанията за доставения й природен газ. "Булгаргаз не може и не бива да покрива задължения за своя сметка, на който и да е свой клиент, включително и на "Топлофикация-София". Няма такава компания, която да покрие такъв огромен дълг, а същевременно да изпълнява своите задължения, независимо колко добре се управлява тази компания. Въпреки всички писма и разговори вместо техните задължения да намаляват - се генерират нови. Ние сме използвали всички възможности, изразходвали сме всички резерви, включително и овърдрафтите. Сроковете за изплащане на тези задължения изтекоха и ние бяхме принудени да предприемем действия за събиране на вземанията си по съдебен ред", твърди Павлов. Според него засега държавният доставчик няма подобни проблеми с други свои клиенти. 

БСП прави законопроект за контрол на главния прокурор

автор:Дума

visibility 95

На 26 април социалистите пряко ще изберат лидера си

автор:Дума

visibility 458

Перник минава на нов воден режим от понеделник

автор:Дума

visibility 132

Автобусните превозвачи започват протести от днес

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 240

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 240

Бонус-малус се отлага за пореден път

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 240

Джонсън вече мисли за реформи в страната след Брекзит

автор:Дума

visibility 121

Борис Джонсън ликува, обеща Брекзит на 31 януари

автор:Дума

visibility 307

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 461

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 406

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 553

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ