02 Март 2021вторник00:29 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

На фокус

"Булгартабак" на прага на поредния опит за продажба

И след удара от скъпия акциз пазарният дял на холдинга расте макар и бавно, износът обаче върви нагоре със сериозни темпове

/ брой: 76

автор:Мая Калпачка

visibility 2819

Чаканото вече няколко месеца изясняване и обявяване на начина, по който ще се осъществи приватизацията на "Булгартабак Холдинг", се бавело заради синдикатите, стана известно преди дни от изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов. Той обясни, че се очаква тези претенции да бъдат изяснени и до три седмици да се обяви процедурата за раздържавяване на холдинга. Това е третият опит за продажба на дружеството, след като не се осъществиха сделките с предишните кандидати - "Табако Кепитъл Партнърс" и "Бритиш Американ Табако".
От агенцията прогнозираха, че до три седмици ще стане ясно по каква процедура ще се продава "Булгартабак Холдинг" и какви ще са критериите за избор на бъдещия купувач. АПСК и консултантът "Ситигруп" избират дали компанията, в чиито активи са цигарените фабрики в София и Благоевград, и тютюнопреработвателното предприятие в плевенското с. Ясен, да се продава на търг или в конкурси в един или два етапа. Според министъра на икономиката Трайчо Трайков все още има интерес към компанията, и то от стратегически и финансови инвеститори, независимо че преди дни стана известно, че пазарният й дял в момента е около 37 на сто. В началото на м.г. той е бил 41,4 на сто. В условията на по-голямо от планираното увеличение на акциза само 4 месеца по-късно делът на компанията падна до 35,4 на сто от легалния пазар в страната.
От ръководството на холдинга отказват да коментират въпроса има ли проявен към компанията интерес от евентуални инвеститори, на какви условия би било добре да отговарят те, както и какви трябва да са социалните ангажименти на евентуалния нов собственик, защото са подписали документ, по силата на който би трябвало да препращат всички, проявили интерес, към АПСК. Според Караниколов синдикатите са против продажбата на дружеството, но в бъдещия приватизационен договор ще има клаузи с твърди ангажименти за новия собственик. Синдикатите настояват за конкретни текстове в бъдещия договор, които забраняват съкращения в продължение на две или три години след продажбата, както и да се фиксират конкретни количества тютюн, които предприятието да изкупува от производителите. От ръководството на холдинга съобщиха преди дни, че в двете цигарени фабрики - в София и в Благоевград, както и в преработвателното предприятие в Плевен, работят общо 2400 души.
По данни на "Булгартабак Холдинг" заради контрабандата и отказване от тютюнопушенето легалните продажби на тютюневи изделия в България са се свили с 30 на сто за една година. През февруари м.г. са били продадени 1070 т цигари, а през същия месец на т.г. количествата, отчетени на легалния пазар, са 740 т. Принос към тези данни имат както търговията на черно, която по данни на Агенция "Митници" формира около 40 на сто от продажбите на цигари, така и увеличението на хората, намалили тютюнопушенето заради високите цени на продукцията. Изследване на "Булгартабак", направено преди три месеца, показва, че пушачите у нас са спаднали с 6 на сто, намалял е и броят на изпушените цигари за ден - от 17,4 на 15 за една година.
Въпреки повишаването на акцизите, което повлия както на цените на тютюневите изделия, така и на дела на контрабандата, "Булгартабак Холдинг" отчита ръст на приходите от продажби с 20 на сто през м.г. Най-сериозно е увеличението на продажбите в чужбина - с 58%, спрямо предходната година, а приходите от експорт са нараснали с 86 на сто. Ръстът в реализирания обем цигари за експорт през м.г. спрямо 2008-а е 140 процента. А ръстът в приходите от продажби спрямо 2008-а е 210%.
Ръководството прогнозира, че през т.г. ще се запази тенденцията за плавно увеличаване на пазарния дял, който сега е около 37 на сто от легалния пазар. Компанията се готви да възобнови работата си на японския пазар. В    момента се водят преговори за износ на цигари в Израел, ЮАР, Йордания и страни от Северна Африка. Работи се за навлизане на пазара в Молдова, Словения, Хърватска и Полша. До края на годината трябва да бъде завършена инвестиционна програма за 42 млн. лв., която върви от около 2 години. За фабриката в Благоевград ще бъде купена нова машина за рязан тютюн. Планира се също в нея да започне производството на цигари суперслим (супертънки дамски цигари).


В Благоевград ще произвеждат български цигари суперслим

Нова марка на "Булгартабак Холдинг" ще бъдат цигарите суперслим, които ще произвежда "Благоевград БТ". В тях обикновено има около 400 милиграма тютюн. 83 милиметра ще бъде произвежданата от благоевградската фабрика цигара, обясни председателят на Съвета на директорите на дружеството и шеф на дирекция "Тютюневи изделия" в холдинга Емил Сандев по време на посещението си в благоевградското дружество. По проекта се работи в различни варианти за марката и се планира продуктът да присъства както на вътрешния, така и на външния пазар. Цигарите суперслим обикновено са в по-високия ценови сегмент на пазара и имат луксозна опаковка. Очаква се към края на годината в Благоевград да пристигне и машината за производство на тези цигари. Според договорите тя трябва да е у нас в средата на октомври, но надеждите са това да стане и по-рано. По-слабите цигари по отношение съдържанието на катран и никотин са с по-висока себестойност, защото материалите и технологията струват повече.
ДП "Тютюнева промишленост" - Благоевград, е създадено през 1960 г. Тогава се взема решение за построяване на фабрика за цигари, която започва да работи през ноември 1962-а. Оборудването е предимно от Чехословакия, а произвежданите цигари са без филтър. Първите марки са "Ударник", "Арда" и "Бузлуджа", по-късно излизат "Джебел", "Лайка", "Балкан" и "Тютюнопроизводител". След това предприятието е применувано на Тютюнев комбинат "Пирин". С решение на МС от 1993 г. е преобразувано в дъщерно акционерно дружество на "Булгартабак Холдинг" АД.
По думите на директора на фабриката Петър Папучаров абсолютно невъзможно е да има производство на контрабандни цигари в цигарения завод. Във фабриката има три точки за контрол на произведената продукция, информацията от които постоянно постъпва в митниците. Според него от 20 години предприятието контролира продукцията и се знае съдбата на всеки кашон.
Фабриката в Благоевград разполага с две от най-модерните в света машини за разлистване на тютюн. До края на април се очаква и новата машина за рязан тютюн. Дневният капацитет на фабриката е 80 т, но в момента се произвеждат между 30 и 35 т дневно. По-голямата част от производството е за износ - предимно за Близкия изток. Във фабриката се призвеждат цялата фамилия цигари "Виктори", "Мелник", "GD", както и "Престиж".


Петър Папучаров:
От 15 години очакваме приватизация

70 на сто от продукцията ни е за чуждия пазар, казва изпълнителният директор на "Благоевград БТ"

- Г-н Папучаров, какъв е делът на продукцията за износ?
- Около 70% е за износ. Основно за Близкия изток.
- Законови промени поставиха в неизгодно положение тютюнопроизводителите.
- Това е нормално. В днешно време никой няма сигурност. Всеки трябва да се прогрижи за себе си. Затова се сключват договори. Ние също нямаме сигурност. Затова водим разговори с клиента, предлагаме му продукция, показваме му мостри и оттам нещата вървят към договор.
- Може ли нашите земеделци да произвеждат други сортове тютюни?
- Опитвано е и сме правили проби с такъв тютюн, но когато той се вложи в смеската за цигарите, не се постигат същия вкус и сила. Слагаме и наша "Вирджиния", но много по-малко.
- На какъв инвеститор разчитат хората, работещи в "Булгартабак"?
- Хората не разчитат на конкретен инвеститор. Те си гледат задълженията, но неясното положение много ни пречи. На тезгяха сме от 15 години. Ако работите тук, преставете си какво е да си постоянно в очакване за приватизация. Каква сигурност дава? А това е поредният опит за приватизация на "Булгартабак". Най-добре е продажбата да се осъществи възможно най-скоро.

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 70

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 59

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 156

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 148

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 125

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 101

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ