26 Март 2023неделя09:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°. Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°.

Бумерангът на "изгубеното поколение"

/ брой: 246

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1351

Докато страните в Европа умуват как да се измъкнат от оковите на кризата и непрестанно слушаме за банки, финансиране, рестриктивни мерки за намаляване на разходите, се появи поредната тревожна статистика за последиците от младежката безработица в Европа. Онова "изгубено поколение", състоящо се от 14 милиона неработещи и неангажирани по какъвто и да било начин млади европейци, коства на държавите от ЕС разходи за социални помощи и изгубени ползи в размер на 153 млрд. евро годишно - 1,2 % от БВП на общността.
Рекорден е броят на младите хора на възраст между 15 и 29 години, които не работят, не учат и не получават професионална подготовка. Твърде дълго заради кризата някои правителства пестят от образование и тъкмо това се връща като бумеранг и опразва бюджетите на страните. Порочният кърг се затваря.
Но въпросът освен икономически е и социален. Втренчени изцяло във финансовите си проблеми, властите забравят за съществуването на този фактор. Младите хора са безкрайно разочаровани и демотивирани от липсата на политическа ангажираност спрямо тях. Преди ден един министър в Англия направо ги прати да се вадят сами от дупката: "Търсете си работа!" А в крайна сметка нали именно младите хора са бъдещето! Какво е това бъдеще, когато все повече от тях не виждат перспективата пред себе си и се лутат, крайно несигурни в своето битие, търсещи и ненамиращи работа, образование или обучение.
Преди време Международната организация на труда обяви, че младите хора по света днес имат тройно по-малък шанс да си намерят работа от възрастните. Накъде отиваме тогава? Затова трябва да се приветства предложената от ПЕС младежка гаранция, която ще дава възможност на всеки млад човек след завършване на образованието си да получи шанс за работа или за преквалификация. Мерките трябва да се взимат навреме, не когато те удари бумерангът.
 

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 359

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 928

Западът с песимистични прогнози за Украйна

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 58

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 440

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1086

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 809

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ