29 Октомври 2020четвъртък20:04 ч.

Бягай, че пада...

В работата си почива, а в почивката се затрива

/ брой: 61

автор:Петра Ташева

visibility 1168

Ако някой оспорва тази "марка", запазена от нас - българите, че в работата често си почиваме, но в почивката направо се затриваме, да се обади. И да докаже, че не е така. Но аз знам, че повечето хора ще бъдат съгласни.
Срещу жилището ми от няколко месеца се поправя оградата на стара детска градина. Работят няколко мургави работници. Шум - колкото искаш! Кога почват, кога свършват, не се знае! Тротоарите пред оградата също бяха  за ремонт, макар че имаше и здрави плочки. Но не се извадиха предварително, за да се използват сетне, ами всичките още повече се потрошиха. Нали е държавно? Може да се харчи без ограничение! Не знам кога ще приключи ремонтът на тази ограда, но съм сигурна, че скоро ще се наложи пак "ремонт на ремонта"! Нали така ставаше и като ремонтираха Витошка и "Дондуков" в София! Нали така се строят и магистралите ни?
Гледах телевизионен репортаж за наскоро строено училище във Варна, чийто покрив тече, падат плочите в тоалетните, има и още други повреди, та сградата станала опасна и е затворена. Обществените поръчки у нас се дават на случайни хора. Свършиха ли се у нас добрите майстори? Всичките ли свестни работници се изнесоха зад граница? Днес е голям проблем да се намери  добър майстор, който да работи професионално и качествено както за държавата, така и за нас, гражданите. Или ще се справи на две - на три, или ще излъже, но най-често "ще си остави ръцете", както казва народът ни. Ама така е, щом няма сила да спре пишман майсторите и контролът е оставен на самотек. То и кметицата Фандъкова вдигна ръце и с това оправда собствената си немарливост и безстопанственост, но това е друг проблем. А уж за големите поръчки се обявявали конкурси, имало подбор за професионалисти! Вярвате ли? Щото аз не вярвам! Като гледам всичко около нас колко е мърляво, колко е неугледно...В старинните ни градове, като Пловдив, Русе, Търново, Троян, Трявна, Копривщица  има къщи, мостове, които са изпипани от златните ръце на българските строители, зидари, дърводелци и други занаятчии, които само с едно ръкостискане са гарантирали качеството и сроковете. Държали на името си, на честта и достойнството си.  Не е случайно, че Тале Палисламов - бащата на големия наш писател Димитър Талев, казвал,че в Прилеп се знаела и помнела поговорката "Еснаф да бидеш, човек да бидеш!". "Яка ни гърбинка"- това е днес истинското ни положение. Лъжа, измама, грабеж и пилеене на държавни пари, на средствата на гражданите, които от ден на ден обедняват. Работи се като в приказката: "Дай тухла, дай вар, бягай, че пада!" И докъде ще стигнем с тия начини на работа?
 
 

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 0

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

Полицаите излизат на голям протест на 8 ноември

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 207

Медицински сестри искат 3 минимални заплати

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ