20 Октомври 2021сряда14:37 ч.

Михаил Миков:

Бюджетът на НЗОК стимулира корупцията

94 депутати подкрепиха въвеждането на лимити за болниците и за видовете заболявания през 2016 г.

/ брой: 278

автор:Милена Николова

visibility 1227

В спор премина вчерашното гласуване на второ четене на бюджета на НЗОК, който беше подкрепен от 94 от общо 112 присъстващи народни представители. От присъстващите 15 бяха против и трима се въздържаха по отношение на това колко да бъдат средствата за болнична и извънболнична помощ, разписани за следващата година.
"Бюджетът на НЗОК стимулира корупцията", каза Михаил Миков, председател на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. "Важно е да имаш приятели в Здравната каса, да имаш политически протекции, да има частни лечебни интереси", допълни той и попита управляващите защо са необходими чиновници в НЗОК. "За да има корупция", отговори той и продължи: "Проверките на лечебните заведения трябва да се извършват по обективен принцип, а не само тогава, когато прецени директорът или пък упълномощено от него лице". Според лидера на БСП с подобен бюджет, като разписания за НЗОК има неравно разпределение на парите за болните в страната. "Видинският болен е два пъти по-здрав от монтанския болен. Това е действителността в българското здравеопазване", даде статистическа информация на база сравнение на данните за страната Миков.
Неговото сравнение веднага изкара на трибуната депутата от Монтана от ДПС Петър Чобанов, който попита Миков дали не иска по-малко пари за болните от избирателния му район.
"Чух обезпокоителни неща за рекет, плащания под масата, ако имате такива данни, то вие трябва незабавно да сезирате българската прокуратура", прикани го другият засегнат от повдигнатата от Миков тема Димитър Байрактаров. "В България има над 2 млн. здравноосигурени българи, които с едно кликване в интернет могат да поискат проверка на болници или пък на отделни лекари", даде напътствия той как да се прилага законът.
"Не знаех, че целта на закона е разходка на пациентите до Здравната каса", репликира му Михаил Миков, който поясни, че не е споменал нито за "рекет", нито за "плащания под масата". "Може би след това ще предложите на възрастните хора във вашия регион да си купят по един компютър или пък вие ще им подарите, за да може с кликване на контролират работата на НЗОК", обърна се той към колегата си от Патриотичния фронт.
Депутатите решиха НЗОК да утвърждава броя на назначените специализирани медицински дейности и стойността на медико-диагностичните дейности за всяка районна здравноосигурителна каса и за всяко тримесечие към договорите с изпълнителите на извънболнична първична и на извънболнична специализирана медицинска помощ.
Гласуваният текст предизвика народния представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Емил Райнов, който изтъкна, че е трябвало от 1 януари да няма лимитиране на медицинските дейности, а с този бюджет отново се предлага лимитиране в болничната помощ. "Нали от първи януари всеки щеше да върви с паричките - кой кого излъга?", попита той министъра на здравеопазването Петър Москов, който присъства в пленарна зала. Депутатът от ДПС Хасан Адемов призова в залата бюджетът да не е толкова рестриктивен и обяви, че за следващата година реално ще има около 300 млн. лева по-малко средства от тези за изтеклата година.
Министърът на здравеопазването Петър Москов обясни в рамките на дебата за лимитирането на обемите дейности и цени за медицинска помощ, че Българският лекарски съюз договаря стойностите с касата, а обемите на дейностите се договарят чрез Националния рамков договор. Обемът ще се разпределя на ниво районни здравни каси, каза Москов.
Мнозинството в парламента не прие предложението на левицата за отпускане на 20 млн. лв. повече за общопрактикуващите лекари, както и още толкова за изследвания и извънболнична помощ. "Личните плащания у нас за здравни дейности са над 50 на сто при средно европейски над 20%, според доклада на Световната банка", обоснова предложенията на БСП Емил Райнов.


3 204 749 000 лева е бюджетът на НЗОК, от които гражданите плащат 2,121 млн. лв.

В Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2016 г. се предвижда самостоятелният бюджет на НЗОК да бъде общо 3 204 749 000 лв. Здравноосигурителните приходи са в размер на 3 166 199 000. лв., от които 2 121 000 000 лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1 045 199 000. лв. са трансфери за здравно осигуряване. Прогнозният брой на здравноосигурено население за страната е 6,2 млн. души. Разчетените средства са при заложен размер на здравноосигурителна вноска 8 на сто. Съотношението на заплащане от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2016 г. ще бъде 60:40. Минималният размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, които не са упражнявали дейност през 2013 г., както и за започналите дейност през 2014 г. и 2015 г., е 420 лева. Според разписаните текстове средствата за специализирана извънболнична медицинска помощ ще са в размер на 201 млн. 542 хил. лв., а здравноосигурителните плащания за болнична помощ са в размер над 1,343 млрд. лв.

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 301

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 297

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 299

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ