03 Юли 2020петък13:06 ч.

Синдикалист:

Бюджетът за 2011 г. е социално застинал

Болни и необразовани хора не могат да правят силна и модерна икономика, коментира лявата депутатка Емилия Масларова

/ брой: 223

автор:Дума

visibility 865

Бюджетът за 2011 г. не е приемлив, тъй като за поредна година се предвижда замразяване на почти всички социални плащания. Това каза Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ. Вчера Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проекта за бюджет.
По думите му предвиденото замразяване на доходите не е само за 2011 г., но е и за 2012 г., а за голяма част от социалните плащания и за 2015 г. Ненков обясни, че става дума за замразени средства за работни заплати, замразени размери на пенсии, както и на обезщетения и социални помощи.
Това е социално застинал бюджет, заяви Ненков. Той смята, че реалният размер на парите, които хората получават, ще е по-нисък, защото все пак има около 4% годишна инфлация. Той прогнозира, че ще се задълбочи тенденцията за увеличаване на броя на т. нар. работещи бедни.
Синдикатите продължават да настояват за въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната заплата, и за въвеждането на някои данъци, които бяха предвидени в антикризисния пакет, който все още отлежава в парламента. Ненков даде за пример дискусиите за данък лукс и предложи обсъждане на облагането с по-висок акциз на потреблението на електрическа енергия над определено ниво и на данък върху финансовите транзакции.
Синдикати, работодатели и правителство започнаха обсъжданията по бюджета и данъците за догодина. Днес проектът се очаква да влезе за разглеждане в Министерския съвет.
Както се очакваше, много спорове предизвика запазването на рестриктивния режим за обезщетенията за отпуск по болест, които увеличават разходите за бизнеса. Мярката, въведена като антикризисна за 2010 г., ще действа и през следващата - работодателите ще продължават да плащат първите три дни от болничните, е записано в проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2011 г. През трите първи болнични дни работниците ще получават 70% от заплатата си.
Това, което се очертава като бюджет за 2011 г., във варианта, който е известен на този етап, ще задълбочи кризата в страната още повече. Това заяви народният представител от Коалиция за България Емилия Масларова вчера. Според нея ситуацията ще стане по-тревожна в структуроопределящи сфери като образованието и здравеопазването. По думите й болни и необразовани хора не могат да правят силна и модерна икономика. Масларова смята, че проектът за бюджет трябва да бъде преосмислен.  


Голяма група от КНСБ - представители на федерации, синдикати, съюзи и регионални съвети, ще участва днес в мащабна Европейска демонстрация в Брюксел под мотото "Не на лишенията! Работните места и икономическият растеж - приоритет!".
Синдикалистите ще поставят искания за конкретни мерки за създаване на заетост с качествени работни места и стимулиране на икономическия растеж в страните от ЕС.

Юли ще е идеален за море

автор:Дума

visibility 0

4 км опашка на „Кулата“ от рано сутринта

автор:Дума

visibility 64

Отиде си Пенка Калинкова

автор:Дума

visibility 140

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 125

Франция напуска операция на НАТО

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 125

Помпео настоява за взаимодействие с Русия

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 125

77% от руснаците подкрепиха Путин

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 417

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 275

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 918

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ