24 Юни 2021четвъртък08:55 ч.

Синдикалист:

Бюджетът за 2011 г. е социално застинал

Болни и необразовани хора не могат да правят силна и модерна икономика, коментира лявата депутатка Емилия Масларова

/ брой: 223

автор:Дума

visibility 956

Бюджетът за 2011 г. не е приемлив, тъй като за поредна година се предвижда замразяване на почти всички социални плащания. Това каза Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ. Вчера Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проекта за бюджет.
По думите му предвиденото замразяване на доходите не е само за 2011 г., но е и за 2012 г., а за голяма част от социалните плащания и за 2015 г. Ненков обясни, че става дума за замразени средства за работни заплати, замразени размери на пенсии, както и на обезщетения и социални помощи.
Това е социално застинал бюджет, заяви Ненков. Той смята, че реалният размер на парите, които хората получават, ще е по-нисък, защото все пак има около 4% годишна инфлация. Той прогнозира, че ще се задълбочи тенденцията за увеличаване на броя на т. нар. работещи бедни.
Синдикатите продължават да настояват за въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната заплата, и за въвеждането на някои данъци, които бяха предвидени в антикризисния пакет, който все още отлежава в парламента. Ненков даде за пример дискусиите за данък лукс и предложи обсъждане на облагането с по-висок акциз на потреблението на електрическа енергия над определено ниво и на данък върху финансовите транзакции.
Синдикати, работодатели и правителство започнаха обсъжданията по бюджета и данъците за догодина. Днес проектът се очаква да влезе за разглеждане в Министерския съвет.
Както се очакваше, много спорове предизвика запазването на рестриктивния режим за обезщетенията за отпуск по болест, които увеличават разходите за бизнеса. Мярката, въведена като антикризисна за 2010 г., ще действа и през следващата - работодателите ще продължават да плащат първите три дни от болничните, е записано в проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2011 г. През трите първи болнични дни работниците ще получават 70% от заплатата си.
Това, което се очертава като бюджет за 2011 г., във варианта, който е известен на този етап, ще задълбочи кризата в страната още повече. Това заяви народният представител от Коалиция за България Емилия Масларова вчера. Според нея ситуацията ще стане по-тревожна в структуроопределящи сфери като образованието и здравеопазването. По думите й болни и необразовани хора не могат да правят силна и модерна икономика. Масларова смята, че проектът за бюджет трябва да бъде преосмислен.  


Голяма група от КНСБ - представители на федерации, синдикати, съюзи и регионални съвети, ще участва днес в мащабна Европейска демонстрация в Брюксел под мотото "Не на лишенията! Работните места и икономическият растеж - приоритет!".
Синдикалистите ще поставят искания за конкретни мерки за създаване на заетост с качествени работни места и стимулиране на икономическия растеж в страните от ЕС.

Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 119

Борисов купил китайски респиратори на тройни цени

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 119

Партия изнудва избиратели в Смолян

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 119

Евростат: Храната в България е скъпа, алкохолът - евтин

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 119

КЕВР се оправда за цената на водата

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 119

Съдът спря смяната на шефовете на "Автомагистрали"

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 119

Нови правила при онлайн поръчки извън ЕС

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 119

Британски кораб провокира Русия

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 119

Лидери на каталунските сепаратисти, помилвани от Мадрид

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 119

Ахмети преговарял за смяна на химна на РСМ

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 119

ООН вещае пагубни климатични промени

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 119

Пак свинско със зеле

автор:Ева Костова

visibility 117

/ брой: 119

Георги Кадиев "хвърли ръкавица" на Красимир Вълчев

автор:Таня Глухчева

visibility 155

/ брой: 119

Най-дългият ден

автор:Лозан Такев

visibility 129

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ