25 Юли 2021неделя08:52 ч.

Чадър се вади преди дъжда, не след

/ брой: 209

автор:Велиана Христова

visibility 1408

Когато купувате жилище, сещате ли се да проверите каква е устойчивостта на сградата срещу земетръс? Обикновено - не. Когато си местите кухнята на мястото на хола или избивате вътрешна стена, за да си направите от ръкавичка маншон, мислите ли, че един ден може да тръсне и отивате към Малашевци групово със съседите?
Черен хумор? Съвсем не. Вчера дядо Боже леко напомни за себе си и паникьоса софиянци с леко разтърсване на сътворената от него земя. И май тутакси се сетихме, че чадър се вади преди дъжда, а не след него. Впрочем учените от лабораторията на БАН по сеизмично инженерство отдавна се умориха да повтарят напразно, че основното е устойчивостта на къщите ни срещу земетръс, а не това колко силно ще ни поклати. Нито пари на науката се дават, за да ни предпази, нито контрол се упражнява върху онова, което става зад железните (вече) врати на апартаментите. Норми за строителството във всеки район според изчисления за него сеизмичен риск в картите за сеизмично райониране има. Учени, които да ги правят, имаме като слънце. В София сградите по проект и изпълнение трябва да издържат на 7,5 степен по Рихтер. Панелките и по-новите блокове трябва да устоят и на 9-а степен. Трябва. Ако проектанти и инженери не са си затворили очите пред някой съответен на замижаването "рушвет" я от строителя, я от собственика.
Ако удари 7-ма степен, 80-90 на сто от сградите в центъра на столицата може да рухнат, алармират отдавна специалистите. Едно - че са стари, и второ - изтърбушени са като тиквен фенер от луксозни магазини и апетитни ресторанти. А пък в панелните комплекси домовете са усукани от "вътрешни преустройства". Когато чуете някой съсед да кърти над главата ви като да пробива черепа ви, какво трябва да направите според Закона за етажната собственост? Да отидете и да доложите за това. Ще го направите ли? Няма, защото законът е калпав и не работи. Държавата може да иска, но вие не искате "да станете доносник". Пък и да се хванете гуша за гуша със съседа не ви се ще.
Понеже сеизмолозите не ни предричат в близко време страшно земетресение, така сме се успокоили, че чак сме се унесли. В ламтеж я за палат, я за суперлуксозен интериор, прекрояваме три в едно имота, който сме нарочили някога за просто човешко щастие. Апропо, науката в света не се е научила още да предсказва кога ще стане лошо земетресение...  
 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 365

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 341

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 311

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1532

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 697

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 486

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 470

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ