30 Октомври 2020петък10:39 ч.

Няколко думи

Часът на истината

/ брой: 178

автор:Ина Михайлова

visibility 2672

Европа вече пита.

Иска отговори от министър-председателя Бойко Борисов и от главния прокурор Иван Гешев. Задава същите въпроси, които ние, българите, задаваме всеки ден от доста време.

Борисов и Гешев мълчат пред нас. Приказват за успехи, за стабилност, за правова държава. Премиерът си кара джипката, а онзи, когото площадът нарича Каскета, гони Михаля по села и паланки. С тапи на ушите за далаверите на инсталиралата го кохорта.

Европа обаче пита.

За върховенството на закона. За пачките и кюлчетата в нощното шкафче на премиера. За записите. За заплахите към български евродепутат. За аферата в Барселона и не само.

Борисов и Гешев се ослушват. Не смеят да стъпят в Брюксел. Бяха призовани, но не отидоха. После прокуратурата излъга, че тя била организирала срещата. От ГЕРБ на свой ред излъгаха, че правителството им било получило подкрепа. Преди време страхливците изпратиха жени да ги защитават.

Европа няма да спре да пита.

Ще иска отговори от Борисов и Гешев. За нахлуването в президентсвото. За насилието на протестите. За това кой нареди на вътрешния министър Христо Терзийски стражът на държавността да респектира демокрацията с железни боксове.

Европа иска да знае.

Докога Борисов и Гешев ще мълчат? Не върви да изпратят пак някакви "калинки" в Брюксел, които да ги представляват. Ще им се наложи да отидат лично или да проводят представител на най-високо ниво, който да поеме срама от позора. Позор, който, веднъж влязъл в залата на Европарламента, ще тегне над страната ни години наред. И тогава, когато Борисов и сие ще са тъмно петно в историята ни.

България все пак е пълноправен член на Европейския съюз, в който има правила и договори. България не е заден двор, собственост на Борисов и Гешев.

Тук, на тази територия, Бойко Борисов, Иван Гешев и цялата шайка правят каквото си искат. Дали ще могат да правят каквото си искат и в Европейския съюз?

Преди дни, когато в Брюксел обсъждаха върховенството на закона у нас, правителствената информационна служба въздъхна с облекчение, че никой висш политик от България не бил поканен. Това нищо не променя. Нито положението в страната, нито протестите.

Министър-председателят и главният прокурор рано или късно ще трябва да дадат отговор за върховенството на закона в страната. Не само пред Европейския парламент, а и пред българския народ.

Страх ли ви е, че мълчите? Или ви е срам? И страхът, и срамът са достатъчно красноречиви.

Европа очаква отговори.

Българският народ знае тези отговори - не от днес или от вчера. Отдавна се срамуваме от тях. Както се срамуваме от Бойко Борисов, Иван Гешев, Христо Терзийски и кукловодите, които ги инсталираха и ги държат на власт.

Не знам дали Европа ще получи истинските отговори на зададените въпроси. Наближава обаче часът на истината, в който ще трябва да бъде понесена цялата отговорност.

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ