22 Септември 2020вторник13:17 ч.

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

/ брой: 149

автор:Дума

visibility 476

За първите шест месеца на годината са регистрирани 26 нотификации за заразено със салмонела пилешко месо от Полша. За сравнение, общо сигналите за нарушения в храните у нас от 2015 до 2019 г. са 5. Почти всяка седмица БАБХ получава сигнали и унищожава десетки тонове заразено със салмонела пилешко месо. Това сочи справка в системата за бързо оповестяване на храни и фуражи. Системата работи в България от 2014 г. и трябва бързо да съобщава информация между отделните страни-членки на ЕС за наличието на химикали или други вредни съставки в храните. Това дава възможност на контролните органи в отделните страни да реагират бързо и да спрат стока с неразрешени вещества от пазара, предава БГНЕС.

Салмонелата в полското пилешко се промъква на българския пазар под всякакви форми - в замразени бутчета, в механично обезкостено месо, в дробчета, в охладени бутчета и дреболии, в пилешко филе и четвъртини. Салмонелата е най-голямата микробиологична опасност за храните у нас, сочи още системата. Въпреки това от БАБХ припомнят, че при добра термична обработка на месото то не е опасно за потребителите.

"От началото на годината досега са взети над 1400 проби и са установени 26 несъответствия за салмонела. От тях само 10 са от опасните видове салмонела, останалите 16 случаи са за други щамове, които не са опасни за човешкото здраве. Въпреки всичко ние нотифицираме ЕК за всеки несъответстващ резултат и предприемаме действия към месото в зависимост от това дали щамът е опасен или не за човешкото здраве", обясни началникът на контрола върху храните в БАБХ д-р Кремена Стоева. Още при вземането на пробите всяка пратка се спира за българския пазар и не се пуска по магазините, докато не излязат резултатът. Ако той е отрицателен, тогава се пуска на пазара, ако се установи салмонела, пратката не достига нашия пазар.

"Фирмите са различни, както вносителите у нас, така и производителите на полското месо също са различни, но има и повтарящи се фирми за целия този период на контрол", посочи експертът. 

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 622

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 697

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 873

/ брой: 179

Квартали от Мадрид са под пълна карантина

автор:Дума

visibility 263

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 373

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 470

Как търпим това десет години?!

visibility 1457

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 702

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 559

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 898

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ