31 Май 2020неделя17:01 ч.

Чиновници точили милиони от ромски програми

/ брой: 109

автор:Ралица Димитрова

visibility 1732

Суми за милиони долари са харчени неправомерно по програми за ромско образование през последните 5 години. Над 4,6 млн. долара са отпуснати в периода 2005-2010 г. по проект за образование на ромски деца "Будапеща". Огромна част от парите обаче са отишли за заплати на чиновници, за наеми на сгради, командировки и административни разходи. Има дори закупен автомобил на името на частно лице, а на места са купувани учебници за най-малките, въпреки че по закон те се отпускат безплатно от просветното министерство. С пари за интеграция на ромите са плащани наеми на паркинги, бензин, ремонт на автобуси, без да се посочва чии са, нито пък договор за наем. Липсват всякакви разходни документи за превоз на ученици и за маршрутите, по които са пътували тези автобуси.
Редица нарушения са установени при проверките на няколко НПО-та, изпълнители по програмата. Всички документи са предоставени на прокуратурата и се очакват наказания.
За източването на средства от ромски програми говори вчера Бойко Борисов по време на парламентарния контрол. Той отговори на въпрос на Милена Христова от КБ. Тя разказа, че получава десетки сигнали за нарушения по тези програми, а в същото време обществото остава с убеждението, че милиарди левове се отпускат от държавата за ромите. Стана ясно обаче, че чиновници и директори на фондации получават голямата част от помощите, а за ромската общност не остава почти нищо. Шепа хора с действията си са ощетили обществото, не са виновни хилядите български роми, заяви Христова. Тя предупреди, че държавата трябва да продължи с контрола над харчовете по тези програми, защото нарушенията не са само във фонд "Будапеща".

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1305

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 100

Буря повреди Тадж Махал

автор:Дума

visibility 1

Гърция ще допуска чужденци от всички страни

автор:Дума

visibility 87

Принц Йоаким е заразен с коронавирус

автор:Дума

visibility 104

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 691

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1857

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ