20 Февруари 2020четвъртък20:10 ч.

Няколко думи

Чиста проба война

/ брой: 239

автор:Валентин Георгиев

visibility 663

Вашингтон отвори война на още един фронт. От днес Световната търговска организация (СТО) е напълно блокирана и в невъзможност да осъществява основните си функции на арбитър в международните търговски спорове. Съдиите в апелативния й орган са с изтекъл мандат, а нови няма как да бъдат назначени, защото САЩ не позволяват. Причината - неуспешният им опит да прокарат едностранно решения за реформи, обслужващи собствените им интереси в ущърб на други държави, които смятат за свои конкуренти. И тъй като има и такива, които не са съгласни да играят по свирката на Америка, "решението" идва от позицията на силата. 

Случаят със СТО не е единствен. Американската политика отдавна "правораздава" с демонстрация на мускули, ако нещо не й изнася. И дори не го крие. Не признава международни правила и закони, камо ли да уважава и зачита интересите на останалите държави. А това си е чиста проба водене на война с други средства. Какво например означава да оспорваш и да се налагаш над суверенни страни като Русия, Китай или Турция в абсолютното им право да търгуват каквото и с когото искат и както намерят за добре?

Налагането на санкции за изграждането на "Северен поток 2" и "Турски поток" или за закупуването на руските системи С-400 от Анкара, или въвеждането на мита на китайските и френските стоки нямат нищо общо с конкуренцията и свободната пазарна икономика. Затриха "Южен поток", от който щяхме да печелим стотици милиони, натискат ни с техния втечнен газ, за който ще плащаме милиони. И ни баламосват, че това било "свободен избор" на диверсификация. И направо ни извиха ръцете да дадем милиарди за изтребителите им. Диктатът и злоупотребата с позиции и власт в случая вършат работа спрямо по-малки и слаби държави като нашата, където има клакьорски правителства. При по-големите обаче е по-трудно и дори невъзможно. Русия например може да има по-нисък брутен продукт, но не е задлъжняла в немислими размери като САЩ. Не живее на ничий гръб, по-скоро е обратното. САЩ и Западът се опитаха да я разграбят, но Путин ги спря. Затова и стана много "лош". Защото се осмели да спре грабежа. И последва нападението... 

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 45

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 44

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 70

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 35

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 38

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 36

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ