07 Април 2020вторник10:35 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Няколко думи

Чиста проба война

/ брой: 239

автор:Валентин Георгиев

visibility 741

Вашингтон отвори война на още един фронт. От днес Световната търговска организация (СТО) е напълно блокирана и в невъзможност да осъществява основните си функции на арбитър в международните търговски спорове. Съдиите в апелативния й орган са с изтекъл мандат, а нови няма как да бъдат назначени, защото САЩ не позволяват. Причината - неуспешният им опит да прокарат едностранно решения за реформи, обслужващи собствените им интереси в ущърб на други държави, които смятат за свои конкуренти. И тъй като има и такива, които не са съгласни да играят по свирката на Америка, "решението" идва от позицията на силата. 

Случаят със СТО не е единствен. Американската политика отдавна "правораздава" с демонстрация на мускули, ако нещо не й изнася. И дори не го крие. Не признава международни правила и закони, камо ли да уважава и зачита интересите на останалите държави. А това си е чиста проба водене на война с други средства. Какво например означава да оспорваш и да се налагаш над суверенни страни като Русия, Китай или Турция в абсолютното им право да търгуват каквото и с когото искат и както намерят за добре?

Налагането на санкции за изграждането на "Северен поток 2" и "Турски поток" или за закупуването на руските системи С-400 от Анкара, или въвеждането на мита на китайските и френските стоки нямат нищо общо с конкуренцията и свободната пазарна икономика. Затриха "Южен поток", от който щяхме да печелим стотици милиони, натискат ни с техния втечнен газ, за който ще плащаме милиони. И ни баламосват, че това било "свободен избор" на диверсификация. И направо ни извиха ръцете да дадем милиарди за изтребителите им. Диктатът и злоупотребата с позиции и власт в случая вършат работа спрямо по-малки и слаби държави като нашата, където има клакьорски правителства. При по-големите обаче е по-трудно и дори невъзможно. Русия например може да има по-нисък брутен продукт, но не е задлъжняла в немислими размери като САЩ. Не живее на ничий гръб, по-скоро е обратното. САЩ и Западът се опитаха да я разграбят, но Путин ги спря. Затова и стана много "лош". Защото се осмели да спре грабежа. И последва нападението... 

Отбелязваме Световния ден на здравето

автор:Дума

visibility 42

565 са случаите на коронавирус у нас

автор:Дума

visibility 348

Депутатите актуализираха бюджета

автор:Дума

visibility 216

Провал в срещата на ОПЕК+ може да свали петрола под 10 долара

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 66

Доверието в промишлеността се срина през март

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 66

ЕК: България не трябва да спира сезонните работници

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 66

Борис Джонсън е приет в интензивно отделение

автор:Дума

visibility 313

833 починали от коронавирус във Франция за денонощие

автор:Дума

visibility 190

Норвегия овладя коронавируса

автор:Дума

visibility 399

Спад на заразата в няколко държави

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 66

Боковирусът се развилня

автор:Велислава Дърева

visibility 775

/ брой: 66

Датата

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 66

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 1138

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ