18 Септември 2020петък13:18 ч.

Няколко думи

Чиста проба война

/ брой: 239

автор:Валентин Георгиев

visibility 1250

Вашингтон отвори война на още един фронт. От днес Световната търговска организация (СТО) е напълно блокирана и в невъзможност да осъществява основните си функции на арбитър в международните търговски спорове. Съдиите в апелативния й орган са с изтекъл мандат, а нови няма как да бъдат назначени, защото САЩ не позволяват. Причината - неуспешният им опит да прокарат едностранно решения за реформи, обслужващи собствените им интереси в ущърб на други държави, които смятат за свои конкуренти. И тъй като има и такива, които не са съгласни да играят по свирката на Америка, "решението" идва от позицията на силата. 

Случаят със СТО не е единствен. Американската политика отдавна "правораздава" с демонстрация на мускули, ако нещо не й изнася. И дори не го крие. Не признава международни правила и закони, камо ли да уважава и зачита интересите на останалите държави. А това си е чиста проба водене на война с други средства. Какво например означава да оспорваш и да се налагаш над суверенни страни като Русия, Китай или Турция в абсолютното им право да търгуват каквото и с когото искат и както намерят за добре?

Налагането на санкции за изграждането на "Северен поток 2" и "Турски поток" или за закупуването на руските системи С-400 от Анкара, или въвеждането на мита на китайските и френските стоки нямат нищо общо с конкуренцията и свободната пазарна икономика. Затриха "Южен поток", от който щяхме да печелим стотици милиони, натискат ни с техния втечнен газ, за който ще плащаме милиони. И ни баламосват, че това било "свободен избор" на диверсификация. И направо ни извиха ръцете да дадем милиарди за изтребителите им. Диктатът и злоупотребата с позиции и власт в случая вършат работа спрямо по-малки и слаби държави като нашата, където има клакьорски правителства. При по-големите обаче е по-трудно и дори невъзможно. Русия например може да има по-нисък брутен продукт, но не е задлъжняла в немислими размери като САЩ. Не живее на ничий гръб, по-скоро е обратното. САЩ и Западът се опитаха да я разграбят, но Путин ги спря. Затова и стана много "лош". Защото се осмели да спре грабежа. И последва нападението... 

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 179

Опустошителна буря връхлита Гърция

автор:Дума

visibility 130

Беларус обяви, че затваря границите си с Литва и Полша

автор:Дума

visibility 118

Заловиха десетки мигранти в Австрия

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 447

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 238

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 645

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ