01 Октомври 2020четвъртък22:26 ч.

Няколко думи

Чиста проба война

/ брой: 239

автор:Валентин Георгиев

visibility 1289

Вашингтон отвори война на още един фронт. От днес Световната търговска организация (СТО) е напълно блокирана и в невъзможност да осъществява основните си функции на арбитър в международните търговски спорове. Съдиите в апелативния й орган са с изтекъл мандат, а нови няма как да бъдат назначени, защото САЩ не позволяват. Причината - неуспешният им опит да прокарат едностранно решения за реформи, обслужващи собствените им интереси в ущърб на други държави, които смятат за свои конкуренти. И тъй като има и такива, които не са съгласни да играят по свирката на Америка, "решението" идва от позицията на силата. 

Случаят със СТО не е единствен. Американската политика отдавна "правораздава" с демонстрация на мускули, ако нещо не й изнася. И дори не го крие. Не признава международни правила и закони, камо ли да уважава и зачита интересите на останалите държави. А това си е чиста проба водене на война с други средства. Какво например означава да оспорваш и да се налагаш над суверенни страни като Русия, Китай или Турция в абсолютното им право да търгуват каквото и с когото искат и както намерят за добре?

Налагането на санкции за изграждането на "Северен поток 2" и "Турски поток" или за закупуването на руските системи С-400 от Анкара, или въвеждането на мита на китайските и френските стоки нямат нищо общо с конкуренцията и свободната пазарна икономика. Затриха "Южен поток", от който щяхме да печелим стотици милиони, натискат ни с техния втечнен газ, за който ще плащаме милиони. И ни баламосват, че това било "свободен избор" на диверсификация. И направо ни извиха ръцете да дадем милиарди за изтребителите им. Диктатът и злоупотребата с позиции и власт в случая вършат работа спрямо по-малки и слаби държави като нашата, където има клакьорски правителства. При по-големите обаче е по-трудно и дори невъзможно. Русия например може да има по-нисък брутен продукт, но не е задлъжняла в немислими размери като САЩ. Не живее на ничий гръб, по-скоро е обратното. САЩ и Западът се опитаха да я разграбят, но Путин ги спря. Затова и стана много "лош". Защото се осмели да спре грабежа. И последва нападението... 

Орязват основни трудови права

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 187

ЕП зове Брюксел да ни спре еврофондовете

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 187

Президентът: Главният прокурор системно погазва закона

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 187

ЕЦБ вече ще отнема лицензите на банките у нас

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 187

САЩ пак се обявиха срещу АЕЦ "Белене" и "Балкански поток"

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 187

Излишъкът в бюджета се стопи до 890 млн. лв.

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 187

КЕВР одобри поскъпването на газа с 10%

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 187

В Брюксел търсят компромис с Кипър

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 187

Маас: Скопие да реши въпросите с България

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 187

Словакия връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 187

Путин, Тръмп и Макрон с призив за Карабах

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 187

Мариян Огнянов: Националите не ме радват

автор:Мони Георгиев

visibility 70

/ брой: 187

Хайде да съберем пари!

автор:Деси Велева

visibility 79

/ брой: 187

Датата

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 187

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 551

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ