09 Юли 2020четвъртък23:40 ч.

Близнашки:

Чистка няма да има, само за политически пристрастия

Служебните премиери са най-успешните, защото са пощадени от критики, заяви Пламен Орешарски при предаването на властта

/ брой: 180

автор:Станка Динева

visibility 1305

Няма да има чистка в администрацията. Ще се разделят с постовете си само онези, които проявяват политически пристрастия. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки в словото си при приемането на поста от Пламен Орешарски.
"Няма да прибягваме към никакви чистки и каквато и да било проява на реваншизъм. Ще запазим кадрите, които се поставят в служба на националните интереси. Разбира се, всички онези, които са замесени в корупционни скандали или пък проявяват политически пристрастия, съвсем естествено ще трябва да се разделят със своите постове", каза буквално Близнашки.
Като малшанс и щастие определи Орешарски издигането на Георги Близнашки за служебен премиер. Малшанс, защото за краткото време, с което разполага, няма да може да реализира мащабни структурни действия, от които има нужда страната. "Щастие, защото служебните премиери са най-успешните в нашата нова история. Поне са пощадени от силните критики, отправени към всички премиери", обясни Орешарски. Той отчете политическото напрежение, което съпътства работата на неговото правителство, и постигнатите въпреки това резултати. "В средата на миналата година заварихме енергетиката в колапс. Усилията ни бяха насочени към разкриване на вътрешни резерви в системата вместо увеличаване на цените и финансиране на неефективните звена и структури от крайните потребители", допълни Орешарски. Според него за година управление кабинетът му оставя добри постижения - 8,5 млрд. лв. фискален резерв, възстановен на бизнеса ДДС, 50 хил. нови работни места, увеличени доходи, пенсии и социално подпомагане и други. Орешарски съжали, че не му е останало време за здравна реформа.
Служебният премиер потвърди, че управляваният от него кабинет е на протеста, след като цитира заглавие на столичен ежедневник. "В определен смисъл това е така, защото през последната година българското общество преживя драматични сътресения", допълни Близнашки. Той обаче обеща да се придържа към ценностите на парламентарната демокрация.
Не сме търсили извънредни правомощия, увери служебният премиер. Той потвърди, че основните усилия на кабинета му ще бъдат насочени към провеждането на "свободни и демократични избори". Не идваме на власт в името на някакви дългосрочни цели и интереси, заяви Близнашки, но уточни, че "нещата не могат да се сведат единствено и само до изборите". Необходима била предварителна икономическа, финансова, политическа и морална стабилизация.
Служебният премиер демонстрира огорчение от фраза от интервю на Пламен Орешарски, че актуализация не е необходима, макар да дава стабилност. "Може би щеше да бъде по-добре да бяхте казали, че тя е необходима, за да бъдете разбран по-добре", препоръча Близнашки. По думите му предложената от предишното правителство актуализация не била "празен чек", а подкрепящите го политически сили не проявили достатъчно разбиране, когато отказали да я гласуват.
Кабинетът в оставка провалил плановете за първото решение на служебното правителство, призна Близнашки. Предвиждало се то да е за вдигане на загражданията пред парламента и Министерския съвет.
 

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 129

Гърция се готви отново да затегне мерките

автор:Дума

visibility 147

Москва отвaря училищата отново

автор:Дума

visibility 108

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 129

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 122

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 82

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 668

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ