26 Март 2023неделя08:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°. Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°.

Чудото на пъзела

Нареждането му прилича на медитация, на хазарт, на състезание, на лудо фантазьорство

/ брой: 150

автор:Силвия Шопова

visibility 6201

Пъзелът е провокираща въображението игра, при която много на брой плочки трябва да бъдат правилно подредени, така че да образуват картина с предварително известно за играещия изображение. Първият пъзел е изобретен от картографа и дърворезбар Джон Спилсбъри и се появява в Лондон през 1760 г. Той е бил изработен от дървени плоскости, разрязвани с трион. Картинките, които се получавали след правилното нареждане на парченцата, изобразявали различни държави. Целта била да се предложи забавен начин, по който децата да изучават география.
Съвременните пъзели се появяват през 1800 г. Тогава парченцата били изрязвани с помощта на тънки и остри метални ивици в различни форми. Около 1900 г. двата вида пъзели се продавали съответно за $1 и 25 цента.
От създаването си досега пъзелите са придобили какви ли не форми. Освен въображението на играещите, те отключват въображението и на своите производители.
Ползите от играта са много:
- Тя развива вниманието, чувството за цвят, геометричната памет, търпението и умението за съсредоточаване
- Нареждането на пъзел е близко до медитацията. Към това се добавя и хазартът, и желанието да стигнеш до победния финал
- Увлекателният и леко монотонен процес успокоява, отвлича вниманието и изтласква настрана натрапчивите мисли...
Трудността в реденето на пъзела обаче идва не само от спецификата на изображението и формата на плочките, но и от техния брой в комплекта. Смята се, че пъзелите от 3000 и повече парченца са вече "за напреднали". Най-големият пъзел, който за момента може да се купи, се състои от 24 000 части.
Изображенията на пъзелите са най-разнообразни: репродукции на картини от известни художници, пейзажи, старинни географски карти... В процеса на редене на пъзела трябва едновременно да се напасват както изображенията на съседните плочки, така и техните изпъкналости и вдлъбнатини. Например, когато се реди пъзел, изобразяващ старинна географска карта, е най-удобно парченцата да бъдат групирани по суша и вода, по континенти, по близост към екватора и полюсите и т.н. Основните ориентири в един такъв пъзел са текстовете (имена на градове, държави, континенти, острови, морета), картографската символика (различни линии се използват за обозначаване на екватор, тропик, паралел, меридиан, както и числа за географска ширина и дължина)...Ориентирите в подредбата са, общо взето, уникални за всеки пъзел.
Интересът към подреждането на парченцата в правилна картина събужда и хъса за състезание. Преди няколко месеца плевенската бизнес дама Венелина Вънова подреди "Живот" - най-големият пъзел в света от 24 хиляди елемента е подреден за 66 дни и всеки момент очаква и отговора от централата на "Гинес" дали успехът й ще бъде признат официално за рекорд и вписан в Книгата с рекордите на Гинес. Екипът на Книгата на рекордите мери времето в седмици, така че в постижението на Венелина ще бъде записан срокът девет седмици и половина.
Венелина се захванала с пъзелите преди години, когато подарила картина от 1000 парчета на децата си. Сега наследниците й вече са големи и отдавна не се занимават с това, но майка им реди пъзел след пъзел. Любими са й ренесансовите сюжети. След рекордния "Живот" смята да се захване с "Училището в Атина".
На 13 юни т.г. пък 20 плевенчани се включиха в първото състезание по скоростно редене на пъзел, проведено по инициатива на кандидатката за "Гинес" Венелина Вънова. В зависимост от възрастта си те редиха пъзели от 24 до 100 елемента.

Знаете ли, че...


...Някои производители на пъзели при заявка от клиента възстановяват липсващи или загубени плочки...
...Някои пъзели идват в комплект с гранулирано лепило, което се приготвя на принципа на желатина. Не всички потребители обаче избират да залепят пъзела си - някои предпочитат отново да го разглобят и по-късно да си доставят повторно удоволствие с реденето му...
...Дървените пъзели са много скъпи, защото парчетата се изрязват едно по едно...
...Известни поклонници на играта са Камерън Диас, Опра Уинфри, Дейвид Бекъм...
...Във Великобритания повечето хора предпочитат пъзела пред останалите игри...
...Американската компания Stave държи рекорда за най-скъп пъзел - направен е през 1993 г. и е продаден за 8000 лири...
...Най-голямата мозайка-пъзел в света е с площ 4783 кв.м. Тя е съставена от 43 924 парченца. Наредена е във Франция на 8 юли 1992 г.
...Още на 2 години детето е способно да подреди картинка от 9 части, на три може да подреди 16, а на 4 години - 25 части. Пъзeли от по 50 и 100 части са подходящи за 6-7-годишни малчугани...
...Хит сред любителите са "Джокондата" на Леонардо да Винчи, произведения на Хуан Миро, Пикасо, Гоя и Ван Гог...
...Пъзелите "миниатюри" са за хора с повече опит. Техните съставни части са много по-малки от стандартните. Така картина с 1000 парчета има размери едва 46 х 30 см...
...Съществува и още един вид пъзeли - светещи. Те имат специален цвят, който се отразява в тъмнината. Изображенията са на Айфеловата кула, Тауър Бридж или парламента в Лондон, както и събрани в една картина различни монументи от цял свят...
...Има и триизмерни пъзeли - Айфелови кули, замъци "Шьонбрун", кораби "Титаник". Истинско предизвикателсто е пъзелът с огледално изображение. Например дворец, който се оглежда в езеро. Трудно се познава дали частичката е от "истинската" сграда или от тази във водата.


 

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 359

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 928

Западът с песимистични прогнози за Украйна

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 58

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 440

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1086

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 809

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ