13 Декември 2019петък22:47 ч.

Чувствена живопис с метафорично звучене

Людмил Георгиев нареди изложба в галерия "Артамонцев"

/ брой: 267

автор:Йонко Бонов

visibility 1421

Абстрактните измерения в изкуството на Людмил Георгиев ни внушават, че този свят със своята досадно повторима делничност може да бъде неповторимо метафоричен, изпълнен с виталност, зареден с убедителна въздействена сила. Творчеството на художника е своеобразна дисекция, извършена с възможностите на колорита и линията, на многопластовата душевна индивидуалност. Експериментът на артиста убеждава, че този проникновен чувствен свят е позитивен, оптимистичен и зареден с неизчерпаема творческа енергия.
В тази насока на разсъждение ни повеждат и неговите живописни произведения, експонирани в галерия "Артамонцев" на бул. "Витоша" 139 в София.
Всъщност по-голямата част от тях са изпълнени в смесена техника - Людмил Георгиев живописва върху свои графични подложки (гравюри) с масло и пастели, напластява картинното пространство, използвайки активно и възможностите на въглена. Свободна и задъхана игра с материала, с прецизен усет за композиционно единство. Масленият живописен слой, полаган пастьозно, оформя изразителна релефна фактура.
Людмил Георгиев, воден от безпогрешния си усет за съчетаване на топли и студени цветове, е сътворил богато колорирани платна, отличаващи се със своята раздвижена мощна тоналност, с които творецът навлиза смело в стилистиката на деликатна експресивна изразителност.
От друга страна, на фона на тази богата живописна основа изпъкват като композиционни акценти геометризирани фигури, оформени като че ли с един замах, както и начупени или спираловидни елементи. Те са организирани в кавалетна конструкция, създаващи своеобразно пластично движение по хоризонтала отвътре навън и обратно в изобразителното пространство.

Изобщо художникът, както в графичните си отпечатъци, така и в живописните си творби, се е наложил отдавна със своята чувствителност към сложната тоналност, обогатена от структурно разнообразен и динамичен линеен ритъм.
Людмил Георгиев представя пълноценна, изненадваща като метафорично звучене живопис, с богата изразителност, многопластова по колорит, отличаваща се същевременно със своето структурно-композиционно единство.

Автобусните превозвачи започват протести от днес

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 240

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 240

Бонус-малус се отлага за пореден път

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 240

Борис Джонсън ликува, обеща Брекзит на 31 януари

автор:Дума

visibility 157

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 240

Кремъл изгони двама германски дипломати

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 308

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 302

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 389

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ