23 Октомври 2019сряда15:02 ч.

Чувствена живопис с метафорично звучене

Людмил Георгиев нареди изложба в галерия "Артамонцев"

/ брой: 267

автор:Йонко Бонов

visibility 1335

Абстрактните измерения в изкуството на Людмил Георгиев ни внушават, че този свят със своята досадно повторима делничност може да бъде неповторимо метафоричен, изпълнен с виталност, зареден с убедителна въздействена сила. Творчеството на художника е своеобразна дисекция, извършена с възможностите на колорита и линията, на многопластовата душевна индивидуалност. Експериментът на артиста убеждава, че този проникновен чувствен свят е позитивен, оптимистичен и зареден с неизчерпаема творческа енергия.
В тази насока на разсъждение ни повеждат и неговите живописни произведения, експонирани в галерия "Артамонцев" на бул. "Витоша" 139 в София.
Всъщност по-голямата част от тях са изпълнени в смесена техника - Людмил Георгиев живописва върху свои графични подложки (гравюри) с масло и пастели, напластява картинното пространство, използвайки активно и възможностите на въглена. Свободна и задъхана игра с материала, с прецизен усет за композиционно единство. Масленият живописен слой, полаган пастьозно, оформя изразителна релефна фактура.
Людмил Георгиев, воден от безпогрешния си усет за съчетаване на топли и студени цветове, е сътворил богато колорирани платна, отличаващи се със своята раздвижена мощна тоналност, с които творецът навлиза смело в стилистиката на деликатна експресивна изразителност.
От друга страна, на фона на тази богата живописна основа изпъкват като композиционни акценти геометризирани фигури, оформени като че ли с един замах, както и начупени или спираловидни елементи. Те са организирани в кавалетна конструкция, създаващи своеобразно пластично движение по хоризонтала отвътре навън и обратно в изобразителното пространство.

Изобщо художникът, както в графичните си отпечатъци, така и в живописните си творби, се е наложил отдавна със своята чувствителност към сложната тоналност, обогатена от структурно разнообразен и динамичен линеен ритъм.
Людмил Георгиев представя пълноценна, изненадваща като метафорично звучене живопис, с богата изразителност, многопластова по колорит, отличаваща се същевременно със своето структурно-композиционно единство.

Храните ще поскъпнат с над 5% догодина

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 203

Земеделците ще плащат повече за осигуровки

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 203

България отново с най-скъп ток в Европа

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 203

В бъдещия общински съвет ще работя с лице към хората

автор:Дума

visibility 91

Воля и сърце за добрите дела

visibility 202

/ брой: 203

Щрихи към един български патент

автор:Ева Костова

visibility 273

/ брой: 203

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ