14 Април 2021сряда05:41 ч.

Явор Куюмджиев:

Чуждите инвестиции са на минус за пръв път от 16 години

Вътрешното потребление е спаднало с 30 на сто спрямо 2008-а година, казва бившият заместник-министър на икономиката

/ брой: 214

автор:Мая Йовановска

visibility 1262

Явор Куюмджиев е роден на 14 септември 1970 г. в София. Завършва Софийската математическа гимназия и Руско средно училище в Чехия. След това се дипломира в Чешкия технически университет, а Техническия университет в София завършва със степен магистър по компютърни технологии. Магистър е по бизнес администрация от Рочестърския технологичен институт. От 2005 г. до средата на 2007 г. е директор на представителството на "Шкода ядрено машиностроене" у нас и съветник на генералния директор, зам. генерален директор по външна търговия в "Шкода Прага" АД и ръководител на отдел "Малки и средни предприятия" в "Комерчни банка" в Прага. Заместник-министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев. Член е Националния съвет на БСП. Владее английски, руски и чешки.

Цитати:
"Правителството създаде хаос в икономиката"
"Инвеститори има, но те не идват в България"

- Господин Куюмджиев, беше отчетен минус в чуждите инвестиции. В последните десетина години не помним такива резултати.
- Това се случва за пръв път от 16 години насам. Вижда се и от данните на националната статистика. От 1995 година не е имало нито едно тримесечие, през което чуждите инвестиции да са на минус. Винаги е имало плюс, може да е бил малък - 10 млн. или 20 млн. евро, но все пак сме били в плюс. За пръв път сега през второ тримесечие на 2011 година имаме минус 81 млн. евро преки чуждестранни инвестиции.
- Какво се крие зад думата минус?
- Означава, че парите, инвестирани в България, я напускат, излизат от страната. Защото чуждите инвеститори тотално загубиха доверие в икономика, която се управлява по този начин. Правителството каза в своя отчет, че се повишава доверието в инвеститорите, но това е груба лъжа и инсинуация и напълно не отговоря на истината. Не това е най-страшното обаче. По-лошото е, че преките чуждестранни инвестиции са един от основните двигатели на растежа на брутния вътрешен продукт. За да се движи напред икономиката на България, за да имаме пари за пенсии, за образование, за отбрана, дори за подслушване, тези пари трябва да дойдат отнякъде. Тези пари идват, когато икономиката работи и създава допълнителна стойност. За да се създава допълнителна стойност, са необходими, образно казано, няколко основни стълба на икономиката. Това са преките чуждестранни инвестиции, вътрешното портребление, износът, ако е обаче позитивен - т.е. да е повече от вноса. Разглеждайки бъдещето на България, това е най-страшното, защото преките чуждестранни инвестиции падат до нула, даже вече са на минус. Това означава, че от тях няма как да дойде растеж. Вътрешното потребление е спаднало с 30 на сто спрямо 2008 година. Няма как и оттам да дойде растеж. Въпреки че експортът се повишава - по добре да не влизам в темата с подробности как и защо се повишава, но той продължава да е по-нисък от вноса. Имаме търговски дефицит, а това допълнително намалява целия обем на икономиката. На този фон правителството отчита ръст на БВП и очакват бъдещо развитие, бъдещи високи приходи за запушване на дупката в бюджета. Е, това няма как да стане.
- Защо стигнахме до такива резултати?
- Защото имаме накадърно управление и липса на визия, на икономическа логика на действията на правителството. Има просто едно гасене на пожари заради създадения от самите тях хаос. Няма последователност в техните решения. Няма никаво доверие между икономическите субекти. Всичко това управляващите успяха сами да го създадат за последните години. А икономиката не е чак толкова сложно нещо, но за хората, които са я изучавали.
- Не е ли виновна за свиването на чуждите инвестиции и икономическата криза?
- Световна криза вече няма. Чужди инвестиции не само не се правят у нас, инвеститорите се махат от България, отиват в съседни страни. Дори хората от правителството си го признаха, като цитираха доклад на Българската агенция за инвестиции, в който се казва, че през последните 12 месеца нито един голям инвеститор на зелено не е избрал България, а от 10-те, проявили някакъв интерес, всички са избрали да направят вложенията си в други страни. Инвеститори има, но те не идват в България.
- Като аргумент за това България да е по-привлекателна за чужди инвестиции се изтъкват изключително благоприятните данъци, които, разбира се, прие предходното правителство. Защо обаче те не идват вече тук?
- Защото данъците не са единственият китерий, по който даден инвеститор избира къде да си сложи парите. Това е само един от факторите, но той не е решаващ. Много по-важни са политическата и икономическата предвидимост. От голямо значение са и покупателната способност на населението, размерът на пазара, който ще поеме тази инвестиция, наличието на работна ръка, на квалифициран работен персонал, на квалифицирани ръководни кадри. И всички тези фактори, като се наредят един до друг, се оказва, че данъците нямат чак толкова голямо значение. Защото държавите, които имат 25% данъци, когато дойде чужд инвеститор, правят специално за него например данъчна ваканция от 4-5 години. Това искахме да постигнем в предишното правителство, като създадохме Националната компания "Индустриални зони". Всеки инвеститор, независимо голям или малък, да получи индивидуално обслужване, да се намерят най-подходящото място и форма за неговата инвестиция. Данъците всъщност са последното нещо, което го интересува. Липсата на всички останали фактори сега е просто фрапиращо. Затова в момента няма инвеститори, които искат да дойдат и да си дадат парите в тази държава. А излъчването на негативните сигнали към чуждите инвеститори от правителството е направо брутално. Един от най-големите инвеститори в енергетиката в света - германската компания RWE, беше буквално изгонена от България. Какъв сигнал излъчва това към всички други чужди инвеститори?
- Защо се отдърпна RWE?
- Политическа стабилост ли имаме? Икономическа предвидимост ли имаме? Има предвидимост на решенията ли? Когато една компания от ранга на RWE отива да инвестира в някоя държава, тя избира страна, в която има предвидимост какво ще се случи в следващите 20, дори 30 години. Тя трябва да планира. Няма нормална компания в света, която да дойде тук и да даде няколко милиарда, които могат на другата сутрин да изчезнат, защото правителството може да реши например да национализира. В този смисъл ние сме равни на Колумбия, на Венецуела.
- Инвеститорите, които напускат България, къде отиват?
- В Румъния и Сърбия. В момента набюдаваме обратния процес, който имаше през 2007 и 2008 година. Тогава компаниите напускаха Сърбия и Румъния и идваха в България.
- Какво трябва да се направи, за да се върнат инвеститорите, след като вие сам казахте, че не кризата е това, което ги спира?
- Необходима е активна политика за привличането на инвеститорите. Такава политика бе заложена в експортната стратегия на предишното правителство и тя бе започнала да работи. Има няколко основни фактора, които спомагат, за да решат инвеститорите да дойдат тук, и аз вече ги казах. Когато имаме предвидимост на икономическата среда, когато имаме добри локации, когато имаме по-ниска бюрокрация и административна тежест за чуждите инвеститори, те ще дойдат. А когато всичко това бъде осигурено, инвеститорите трябва активно да бъдат потърсени. Нашата амбиция беше, ако пак дойдем на власт, за това ще се борим - да доведем в страната големи, структуроопределящи фирми. Няма европейска страна, която да е без голям, структуроопределящ производител. България е единствената и при тези управляващи няма да се намери такъв.
- Какво очаквате за чуждите инвестиции до края на годината?
- Няма да има никава промяна. Ако въобще успеят да закърпят позитивен баланс на потока на чуждестранните инвестиции, ще бъде добре. Това може и да се случи, защото в момента има значителен обем на спекулативни чуждестранни инвестиции. Това са финансови потоци, основно от турски и арабски произход, които влизат в България, заради сравнително високите лихви по депозитите на търговските банки. Но тези парични потоци са тук за един, два или три месеца, след което се изтеглят. Което означава, че след този период може да бъде отчетен спад. Това са силно спекулативни пари, които влизат за няколко месеца, експлоатират лихвите от 8%, но не създават добавена стойност. Техните собственици просто искат да спечелят бързи и лесни пари.
 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ