06 Юли 2020понеделник15:01 ч.

Интервю

Д-р Делян Георгиев: Искам да живеем в по-добър и уреден свят!

Мораториум върху строителството в район "Изгрев" предлага кандидатът за кмет от БСП

/ брой: 195

автор:Боян Бойчев

visibility 2095

Д-р ДЕЛЯН ГЕОРГИЕВ е роден на 8 август 1985 г. Женен, с три деца. Завършил е медицина. В момента работи като началник смяна в Център за спешна медицинска помощ - София. Член на БСП, заместник-председател на РС на БСП "Изгрев". 

"Имаме нужда от компетентно, честно и отговорно управление в полза на хората. Единствено БСП е способна да бъде гарант за такова управление"

- Деляне, имаш отговорна професия - лекар си в Спешна медицинска помощ - София. Как и защо се реши на това предизвикателство да се кандидатираш за кмет на столичния район "Изгрев"?

- Винаги съм бил човек на предизвикателствата. Обичам да изпитвам себе си в различни трудности. Това е и една от причините да започна работа в Спешна медицинска помощ - София, където трудностите, напрежението и бързите, отговорни действия са всекидневие. Няма по-голяма отговорност от това да държиш живота в ръцете си, да вземеш едно или друго решение, което повлиява нечия съдба. Обичам да съм полезен, обичам да помагам. Затова станах и лекар. Поради тези съвкупности от мои лични усещания за живота, за това какво е правилно и какво не, взех решение да участвам в местните избори тази година. Никога не съм бил безпристрастен към всичко онова, което се случва около мен, в дома ми, в града, в кварталите... Човек би следвало да бъде активен участник в обществения живот. Ние сме социални същества със стремеж да променяме заобикалящата ни среда. Това и за мен е движещ мотив. Искам всички да живеем в един по-добър и уреден свят. А как ще стане това, без да вземем нещата в свои ръце и да дадем активен пример и принос в тези процеси?

- Какви са основните проблеми в района и как ще се справиш с тях?

- Проблемите на район "Изгрев" с трите му квартала - "Изток", "Изгрев" и "Дианабад", са много. Един от най-привлекателните за живеене райони в София в момента се задъхва от множество неразрешени градоустройствени казуси, мудна администрация и липса на дългосрочна мисъл в управлението. Общинската администрация е съставена от външни за района хора, които не познават в детайли проблемите на живеещите, не са наясно с инфраструктурата и спецификата на живот в трите квартала.

- Има ли решение проблемът с презастрояването? Ще успее ли да се съхрани "Изгрев" или ще се превърне в бетонна джунгла и всяка градинка, всяко междублоково пространство ще бъдат "уплътнени"?

- Район "Изгрев" никога повече няма да бъде такъв, какъвто го помним от детството си. Всичко се промени, и то много. Презастрояването, което не е съобразено със съществуващата инфраструктура, трайно преобрази кварталите ни. За съжаление много от прословутата зеленина на района изчезна, отстъпила място на многоетажни кооперации. Изсякоха се стари дървета, унищожиха се не една и две детски площадки и съоръжения. Бетонната джунгла бързо настъпва. Наш дълг е да оказваме влияние върху тези пагубни за окръжаващата ни среда процеси. Считам за нужно да бъде проведен местен референдум за иницииране на мораториум върху жилищното строителство в района, защото от чисто градоустройствена гледна точка отдавна сме достигнали пределния лимит на жилища. До средата на другата година се очаква населението на трите квартала да се удвои. Сами си давате сметка какъв проблем е това. Местата в детските градини и сега не достигат, а тогава? Да не говорим за местата за паркиране. Тях просто ги няма. Жителите на "Изгрев" живеем в един малък ад, в който намирането на паркомясто е нечовешко изпитание...

- Част от Борисовата градина и Ловният парк също са в рамките на района. И там има апетити за строителство. Ще се съхранят ли "белите дробове" на София?

- Идеите за строителство в Борисовата градина, различно от парковото такова, граничат с предателство спрямо софиянци. Това е емблематичен парк, за който всички ние трябва да работим, да поддържаме и съхраняваме за поколения напред. Ловният парк в момента представлява една занемарена гора. Тъжно, но факт. С моя екип сме разработили цялостна стратегия за природосъобразно управление на парковете на територията на район "Изгрев", която включва и съвместни действия с млади възпитаници на Лесо-техническия университет.

- Как ще решиш един друг проблем на територията на района - недостигът на места в детските градини?

- Като родител отлично съм запознат, за съжаление, с трудностите при записване на децата в детските градини. Местата не достигат. Квартал "Изгрев" е един от малкото софийски квартали без изградена детска градина. В програмата ми за управление на района ясно съм записал като ангажимент построяване на нова детска градина. Място за нея в квартал "Изгрев" има, противно на твърденията на нашите опоненти, които гръмко заявиха, че в района не може да бъде изградена детска градина поради липса на свободен парцел.

- Какви хора ще включиш в екипа си?

- Можещи и знаещи. Млади специалисти с хъс за работа в полза на хората и опитни професионалисти, доказали се с уменията и моралните си устои.

- Конкретно и ясно - защо "Изгрев" има нужда от ново ляво управление?

- Район "Изгрев" има нужда от компетентно, честно и отговорно управление. От управление в полза на хората. За последните няколко мандата разруха стана ясно, че единствено БСП е способна да бъде алтернатива, гарант за такова управление.

- А София?

- Район Изгрев е част от София...

- За тези, които не те познават, какъв човек си? Разкажи малко повече за себе си.

- На 34 години съм, женен, с три деца. Живея и съм отраснал в район "Изгрев". 

- Ценностите, на които държиш?

- Семейство, честност, отговорност, приятелство.

- Имаш ли хоби, как прекарваш свободното си време?

- Свободно време почти не ми остава, но когато все пак го намеря, се старая да го отделям за семейството си, за приятелите. Обичам четенето и риболова също.

Още трима заразени с коронавирус в Царско село

автор:Дума

visibility 6

10 км опашка на „Кулата“ още от сутринта

автор:Дума

visibility 152

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 126

Кланици се оказаха огнища на COVID-19 и в Австрия

автор:Дума

visibility 141

Рекорден брой новозаразени в световен мащаб

автор:Дума

visibility 150

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 250

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 489

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 319

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 344

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 235

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ