26 Февруари 2024понеделник13:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Д-р Десислав Тасков: Болниците не трябва да бъдат търговски дружества

БСП се бори за безплатни лекарства за децата до 14 години и достойно заплащане в сферата на здравеопазването, казва кандидатът за депутат в 3 МИР - Варна

/ брой: 60

автор:Дума

visibility 268

Интервю на Елена ПЕНЧУКОВА, БСТВ


Д-р Десислав Тасков е канидат за депутат под щ5 в листата на "БСП за България" във Варна. Той е завършил Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" в град Варна - специалност "Урология". Има редица специализации в областта на онкоурологията. През 2013 година придобива и специалност "Здравен мениджмънт". В момента практикува в Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания "Д-р Марко Антонов Марков" - Варна. Д-р Тасков е един от авторите на визията на БСП в сферата на здравеопазването. Владее испански, английски и руски език. Семеен с две деца.


- Д-р Тасков, как протича кампанията на "БСП за България" във Варна?
- Кампанията протича прекрасно, но аз съм лекар и в повечето време съм на работа. Онкоуролог съм и прегледите при мен са записани още преди 2-3 месеца. Включително химиотерапевтичните процедури и наблюдението на онкоболните. Няма как да не съм на работа. Изборите ще отминат, но пациентите остават и те са най-важни. Когато и където успея, се срещам с хората в предизборните срещи. Те искат да видят своя лекар в населеното място.
- Как ще излекуваме българското здравеопазване?
- В българското здравеопазването са необходими решения. Аз няма да говоря за реформа. Това е сектор, в който се изисква едно системно поведение. Ние трябва да определим какъв да бъде модела на здравната помощ в България, от какво имаме необходимост и какво можем да предложим.
Мисля, че прекалихме с пазарното в здравеопазването. Имаме най-пазарно ориентираното здравеопазване в Европа. Това води до всички тези диспропорции, които ни се случат ежедневно. Тук е особено важна ролята на държавата. Редно е тя да да регулира процесите. Най-важно е пациентът да има достъп до лекаря. Затова се бори и БСП.  А именно пациентът да има достъп до професионална медицинска помощ, достатъчно адекватна за неговото здравословно състояние. Да бъде прегледан, изследван, лекуван и опериран според неговото състояние и нужди.
Сега, дори и да стигнеш до лекар, не се знае дали ще може да си го позволиш. Така че нещата просто трябва да се променят. Пандемията ни показа какво е реалното състояние на сектора. Всичките ни проблеми, свързани с предлагането на адекватна здравна помощ и лечение на пациентите, ни показаха какво трябва да се промени. Тогава видяхме, че нямаме достатъчно инфекционисти - 150 за цяла България. Установихме, че инфекциозните клиники, които са главно в държавните и общински здравни заведения са недостатъчни и остарели. Голяма част от тях приличат, ще ме извинят колегите, на приюти за бедни и нямаме възможност да лекуваме адекватно пациентите.
Болниците все още не могат да се съвземат от постковид състоянието в здравеопазването. Болните от КОВИД ги поеха главно държавните и общински лечебни заведения, поради липсата на желание на частните структури. Тогава се започна и голямото преразпределение на потока от пациенти от държавното към частното здравеопазване, за да могат хората да бъдат лекувани. Този процес на преразпределение продължава и една от причините това да се случва е и преминалата ковид инфекция.
- Кога ще имаме реална национална здравна карта?
- В сферата на здравеопазването се говореше много за тази национална здравна карта. Тя показва необходимия медицински ресурс във всяка една точка на страната по общини и области. Само така можем да определим къде има нужда от съответна медицинска помощ. Това реално ще ни покаже картината за цяла България - къде има свръхпредлагане на медицински услуги, къде липсват такива, къде не може да се спази златният час, а и не само златен час и ден.
Когато говорим за тежки състояния като инфаркти и инсулти, необходимостта от спешни медицински интервенции и операции може да се окаже фатална. Въпреки всичките положени усилия, че това ще стане, защото е изискване и от Европа, обвързано с плана за възстановяване, който е толкова важно да получим. И аз разбирам, че ние сме изпратили една такава здравна карта, която се оказва стара. Следователно ние заблуждаваме и тези, от които очакваме помощ. А също така заблуждаваме и себе си. Проблемът е, че това което имаме е една здравна карта, която е направена не според нуждите на пациентите и техните близки, а е съобразена с интересите на собствениците на големи здравни заведения.
- България има най-пазарното здравеопазване. А това е опасно. Как да спрем здравната спекула върху хората?
- Болниците не трябва да бъдат търговски дружества. Това е нашето принципно решение. Когато говорим за здраве и за живот, за спешни състояния, когато човек е най-уязвим и има нужда от солидарност, превърнахме здравеопазването в търговия. По закон всички лекари са еднолични търговци и болниците са търговски дружества.
Как може да изискваме от едно търговско дружество да не се влияе от материалната страна на нещата, а да гледа само здравния аспект? Говорим за здравеопазването на България, а не за интерес на една частна фабрика.
Какъв е проблемът с медицинските изделия и консумативи, които широко се използват? Знаете, че за тях винаги се доплаща от джоба на пациента. Те не са по здравна каса и цената никъде не се регулира. Тя може да варира от 10 до 100 лева. Търговецът на медицинското изделие, който е и собственик на здравното заведение, може да го продава за 1000, като реалната стойност е 10 лева. Когато говорим за правила, трябва да има държавни търгове, за да се стигне до цена допустима и адекватна. Трябва незабавно да се спре тази спекула!
- На доста места в България липсва лекар и аптека. Какви са вариантите за достъпно здравеопазване в малките населени места?
- Аз посетих община Ветрино и установих, че липсва аптека. Съществува дрогерия, в която се доставят медикаменти чрез предварителна заявка или записване. Другият или следващия ден ти ги доставят. Какво означава това при едно високо кръвно или зъбобол? Населението е принудено да се лекува със старите бабини рецепти. Говорим в 21 -ви век за модерно здравеопазване и развитие на нещата, а категорично много изоставяме като се има предвид какво е нивото в отделните общини.
- Какви са предложенията на БСП за справяне с демографската криза?
- Говорим за демографски срив, за липса на раждаемост. Трябва да се борим с тези проблеми. Ето една реална възможност ние да помогнем на хората, които искат да имат деца. БСП ще продължи да се бори децата до 14 години да получават безплатни лекарства. Държим на това наше послание. Искаме то да бъде наш ангажимент, така както помогнахме в образованието с безплатните учебници. Нека да не се казва, че това не е възможно. Не е толкова страшно за бюджета, че децата до 14 години ще получат безплатни лекарства. Нека да гледаме реално на нещата и да не слушаме някои пазарни специалисти. От БСП ще се борим процедурите за хора с репродуктивни проблеми да са безплатни.
- Как държавата трябва да мотивира младите лекари да останат да работят в България?
- Това "увеличение на заплатите" просто беше обидно както за лекарите, така и за сестрите. Мнозинството от медицинските специалисти, на които хората разчитат за помощ, бяха реално медийно употребени, че са им увеличени заплатите. Това просто няма как да се случи, докато болниците са търговски дружества, защото никой не може да накара едно търговско дружество да увеличи бюджета за персонала си.
Тук искам да кажа, че някои от частните лечебни заведения може да си го позволят, за да запазят персонала си или да привлекат нов. Но  ние разчитаме на лекарите и сестрите, които работят в държавното здравеопазване, когато има някакъв спешен проблем и се случи нещо извънредно. Те са тези хора, които получават най-ниските възнаграждения. Спешните хирурзи са тези, които получават най-ниски заплати, защото структурите са търговски дружества и държавата не може да се намеси.
Вторият проблем е, че лекарския и сестринския труд не е остойностен. Медицинските сестри и специалисти по здравни грижи стават все по-малко. Натоварването и отговорностите им се увеличават. А те са специалистите, които реално водят лечението в много отделни дисциплини в здравеопазването. Обидно е те да напускат системата, да заминават за чужбина или да се деспециализират и да работят в салоните за красота. Ето това не трябва се случва и е необходимо да го променим. Това ще стане с остойностяването на труда, с новата здравна карта и болниците да не са търговски дружества.
- Защо хората трябва да гласуват за БСП на предстоящите избори?
Гласувайте за "БСП за България" с бюлетина щ1  на 2 април, защото това е възможността да имаш един системен добронамерен партньор, който мисли за социалните проблеми на обществото и за солидарността. БСП е необходима за България. Тя беше за малко в управлението, но постигна много резултати. Аз се гордея с това.

със съкращения

БСП остава опозиция, нападките в сглобката са медиен цирк

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 38

Нужни са нови закони срещу казуси като "Нотариуса"

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 38

Директор на училище работи и като експерт в НС

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 38

БНБ с таван на банковите такси

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 38

Спестяванията на гражданите - над 80 млрд. лева

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 38

България сред страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 38

В АЕЦ „Козлодуй“ създавате корупционна черна дупка

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 38

Г-7 одобри пакет от мерки срещу Москва

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 38

Гърция привлича 40 000 чуждестранни работници

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 38

Сблъсъци между фермери и Макрон в Париж

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 38

Накратко

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 38

Медийните бомби и истината

автор:Александър Симов

visibility 167

/ брой: 38

Мизерия и живец

автор:Деси Велева

visibility 167

/ брой: 38

Натягат болтчетата

автор:Ина Михайлова

visibility 563

/ брой: 38

Да подпишем 240 молби за колективен иск срещу мобилните оператори

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 38

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ