25 Февруари 2024неделя00:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Д-р Събина Петканска-Вълева: Ваня Григорова - Лице на задкулисието!

В ръцете на всички български граждани са отговорните решения за общото ни бъдеще

автор:Дума

visibility 2178

Какво се случи в ОС на София?

Случилото се в края на миналата седмица в ОС в София е от голямо значение за развитието на политическата ситуация в България и ще се опитам да споделя изводите си за случилото се, които не са достатъчно ясно видими, още повече, че основните участници се опитват да скрият мотивите си за решения и действия. Това припомня д-р Събина Петканска-Вълева.

Изборът на Председател на софийския ОС е направено на практика чрез общо единно гласуване на всички политически представители в СОС – ПП – ДБ – СС, БСП, ГЕРБ, Синя София, част от Възраждане. Не са гласували за избрания временен Председател на СОС само ОС от ИТН.

Явно е имало допълнителна скрита договорка на общинските съветници на ГЕРБ, БСП ръководени от Ваня Григорова и Таков, Синя София, част от Възраждане и ВМРО за овладяване и разпределението на комисиите в ОС без участието на ПП -ДБ – СС. Които след като са разбрали, че е налице сглобка в столичния общински съвет на всички срещу тях, ПП  ДБ  СС са напуснали заседанието на столичния общински съвет, за да не легитимират избора.

На следващия ден Възраждане изключи общинските си съветници гласували с ГЕРБ, а БСП се разграничи от общинските си съветници, гласували заедно с ГЕРБ.

Какво е обяснението за случилото се от Председателя на Общинската организация на БСП- София, Таков и Ваня Григорова:

Защо Ваня Григорова, Таков и общинските съветници на БСП гласуват точно обратно на решение на националното ръководство на БСП? Защо са направили колаборация с ГЕРБ, Дясна София, ВМРО и други малки партии? Защо изтриват безотговорно и с лекота с поведението си политиката и дейността на БСП в продължение на 15 година като единствена последователна опозиция на ГЕРБ и статуквото, наложено от ГЕРБ?

Таков се опитва да неглижира случилото се, включително и колаборацията на общинските съветници на БСП-София с ГЕРБ и да го представи като нормално легитимно решение на общинските съветници на БСП-София.

Ваня Григорова явно разбрала, че няма бъдеще в БСП, явно разбира че амбициите и за овладяване на БСП се провалят и обвинява безпринципно, хаотично и неясно в какво националното ръководство на БСП и конкретно Председателя Корнелия Нинова за предателството си към БСП и най-вече към левия избирател в София.

- Борбата била за кой да ръководи оредяваща бащина дружина, явно самоопределяйки се като алтернатива на Нинова.

- Защо Нинова ги обвинявала че са направили скрита договорка с ГЕРБ, след като тя преди това е участвала в коалиция с ПП – ДБ. Явно не разбирайки, че коалицията на БСП с ПП-ДБ и ИТН беше за да смени модела на статуквото наложен от ГЕРБ от 2009 година. Цел, която не можа да бъде изпълнена най-вече заради активирането на ИТН, които свалиха правителството на четворната коалиция и хвърлиха България в поредица от избори и еднолично управление на Президента Радев. С което протестната енергия за промяна в голяма степен беше убита.

- Обяснява предателството към политиките на БСП и към левите избиратели за направената сглобка на Общинските съветници на БСП София с ГЕРБ с това, че на на ПП – ДБ –СС така им се полагало да нямат ръководни позиции в общинския съвет в София. Явно не разбирайки или по- скоро надявайки се да остане неразбрано съглашателството и с ГЕРБ и унищожаването на възможностите за промяна на статуквото в София.

- Оповести, че е отворена да получи предложение за включване в Трети март, ако Трети Март било ляв проект защитаващ работниците. С което явно показа, че няма нищо общо с БСП, има само лични амбиции и търси нов пристан за политически изяви.

- И накрая ясно заяви, че на България и е нужна още една лява алтернатива, за която тя била готова да работи. Навярно, ако Трети Март не я поканят за присъединяване към тях или ако ролята, която и предложат не я удовлетворява. Нова лява алтернатива, която явно Ваня Григорова си представя, че може да яхне и да и бъде лидер. Въпреки, че досега се опита да се асоциира с БСП, че се предлага на Трети Март, че беше в коалиция и с Левицата на общинските избори в София.

Какво е логичното обяснение за действията на Ваня Григорова и Таков:

Първият извод, който се налага още от предизборната кампания на Григорова е, че тя не само като личност не е член на БСП, но сякаш и градската организация на БСП София, ръководена от Таков не е част от БСП. Силно се наложи извода,че те са част от някаква друга структура, която може да бъде наречена задкулисие, която е различна от БСП. Която не се съобразява нито с политиката на БСП, нито с решенията на БСП, а дори води политика на противопоставяне на БСП и дискредитиране на националното ръководство на Партията.

Целите на Григорова и структурата стояща зад нея в началото бяха на основата на доброто представяне на изборите в София, да започне поетапно овладяване на БСП и Григорова да стане Председател на БСП.

Но впоследствие явно целите се промениха и миналата седмица явно Григорова и Таков бяха активирани и използвани от задкулисието за създаването на колаборация между общинските съветници на ГЕРБ и БСП със Синя София и други малки партии, най-вече с цел за запазването на статуквото в София. Като на ПП – ДБ – СС не бяха предоставени никакви председатели на общински комисии, а на БСП бе предоставено само здравеопазването и то на Григорова.

Както преди две години ИТН и Слави Трифонов бяха използвани за сваляне на коалиционното правителство, в което участваше и БСП, което имаше за основна задача промяна на тринадесет годишното статукво наложено от ГЕРБ, така сега беше използвана Ваня Григорова и градската организация на БСП ръководена от Таков, да не се случи смяна на статуквото в София.

Явно зависимостите на Григорова и Таков са значими, след като си позволиха не само да пренебрегнат решение на националните органи на БСП да не правят коалиции и колаборации с партии от сглобката, но и на практика проведоха политика и решения напълно противоречащи на досегашната петнадесет годишна политика на БСП, да са последователна, принципна и твърда опозиция на статуквото, наложено от ГЕРБ.

Какви са правилните решения за БСП:

Националния съвет на БСП своевременно взе навярно единствено принципно правилното решение. Да се разграничи от решенията на общинските съветници на БСП - София за колаборация с ГЕРБ, Синя София и другите малки партии за запазване на статуквото в София и да обяви, че това са лични техни решения.

С досегашните си действия Ваня Григорова и Таков постоянно доказваха,че сякаш не са градска организация на ПП БСП, а все едно са някаква друга организация вземаща независими решения или по-скоро решения, които се определят от някакъв друг център, различен от БСП. При създадената ситуация Националният съвет на БСП не само, че няма друго решение, но е и длъжен да си върне софийската партийна организация към БСП, като отстрани досегашното ръководство и ако се наложи да се направи пълен цикъл от избори в София.

Поради постоянните упреци от вътрешни опозиционери в БСП, на представители на Левицата, на Президентството, на Ваня Григорова и кой ли не, че Нинова налага авторитаризъм в БСП се обръщам към журналистите, социолозите, политолозите и всички общественици, защо не се запознаят с уставите и практиките на всички политически партии в България. И да стигнат до изводи -има ли по-демократична партия от БСП и дали БСП не е вече единствената демократична партия в България!

Предлагам за обсъждане и един интересен въпрос, който от години очаквам някой изявен и мастит журналист, социолог, политолог, антрополог или политик да постави – възможно ли е в една държава да има демокрация, ако политическите партии имат тоталитарни устави и са авторитарни структури. Дали не е дошло време в името на борбата със статуквото и корупцията да се преразгледа законодателството за политическата дейност и политическите партии в България. Да бъде подложено на обществено обсъждане и да бъде актуализирано, с цел да не може политическите партии да се превръщат в авторитарни структури, в които всичко да зависи от лидера и.

Какво ни предстои:

- Слави Трифонов и ИТН ликвидираха протестната енергия в България, сглобката защити статуквото, модернизацията на България се отлага.

- Ваня Григорова и Таков се сглобиха с ГЕРБ, въпреки точно обратните решения на БСП и запазиха статуквото и в София.

Но животът продължава, предстоят избори за Европейски парламент, сглобката скърца на национално ниво и навярно предстоят и национални избори. БСП е единствената значима лява партия, останала принципна опозиция на статуквото и сглобката в продължение на 15 години. БСП е на крачка от възстановяване на авторитета и доверието в обществото, с последователната си политика на единствена опозиция на статуквото и сглобката, от възстановяване на ефективните си структури след излизането от тях на кариеристи и пришълци и излизане от петнадесет годишния негативен тренд на развитие.

В ръцете на всички български граждани са отговорните решения за общото ни бъдеще.

 

Д-р Събина Петканска-Вълева

11.02.2024г

Сливен

Див лобизъм на некомпетентни, алчни и крадливи хора

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 37

Депутати възмутени от КЗП за мобилните оператори

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 37

Фирмите укрили ДДС за 1,189 млрд. лева

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 37

Държавата гласи тотален контрол за чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 446

/ брой: 37

Едва 10% от европейците вярват в победа на Киев

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 37

САЩ продават военна техника на Тайван

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 37

Протести в Европа

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 37

Байдън обидил публично Путин по време на прием

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 37

Райски газ

автор:Нора Стоичкова

visibility 503

/ брой: 37

Беззъбите КЗП и КЗК

автор:Евгени Гаврилов

visibility 464

/ брой: 37

Агенти на Кремъл

автор:Таня Глухчева

visibility 489

/ брой: 37

БСП: Райският газ да се приравни към наркотиците

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ