07 Април 2020вторник11:20 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Кели Брайън с трите си деца

Здраве

Да дариш черния си дроб на непознат

След Корея и Хонконг и Канада приложи т. нар. кръстосано донорство при чернодробна трансплантация от жив дарител на орган

/ брой: 76

автор:Аида Паникян

visibility 1659

Новаторска "размяна" на анонимни донори на черен дроб спаси живота на двама, нуждаещи се от трансплантация. Това се случва благодарение на екипа на Университетската здравна мрежа (UHN) - организация за здравни и медицински изследвания в Торонто, и общинската болница в Торонто, Онтарио, Канада. UHN е център за живо донорство и в рамките на програмата за трансплантация определя златния стандарт в откриването, лечението и грижите за пациенти с бъбречно и чернодробно заболяване в краен стадий, които получават органи от живи донори. "Здрав, млад, работещ човек да се подложи на такава операция и да дари орган е истински дар", казва хирургът д-р Дейвид Грант от трансплантационната програма.

Кели Брайън е на 38 г., майка е на три деца. Тя дарява 70% от черния си дроб на възрастен непознат, който се нуждае от трансплантация. В същото време съпругата на получателя дарява повече от половината си черен дроб на друг непознат, за да спаси живота на съпруга си, тъй като кръвната й група не е съвместима с неговата. "Кели е рядка универсална кръвна група O-отрицателна, което означава, че може да дари кръв на всеки. Донорите на органи трябва да имат съвместима кръвна група с реципиента. Само около 7% от населението на планетата имат О-отрицателна кръв", обясняват специалистите от UHN. По думите им анонимното жизнено чернодробно дарение на Кели на умиращ пациент позволява на екипа за трансплантация да увеличи максимално ползата от този необикновен дар, тъй като това е рядко донорство.

За да бъде успешно даряването и присаждането на орган, необходими са редица съвместими показатели освен еднаквата кръвна група на донора и получателя. Същото важи и за т. нар. кръстосано донорство, за което в България все още медиците спорят дали трябва да се прилага, но в действителност у нас се говори предимно за кръстосано донорство при бъбречни трансплантации. В случая с Кели Брайън иде реч за "донорството на органи, при което донорите са несъвместими с получателите, но съчетани с друг, съвместим получател, се "създават" две нови съвместими двойки. Такъв обмен на черен дроб се извършва главно в Корея и Хонконг, но няма публикувани доклади за тях в Европа или Северна Америка", обясняват от UHN.

Възторженият от жеста на Кели и от успешната операция екип обяснява, че тя е първият донор, дарил анонимно на получател, когото не познава. "Макар да не е мой приятел или член на семейството ми, този човек също има приятели, семейство, любими хора и те заслужават подаръка за нов живот", казва Кели след операцията. Тя е щастлива да узнае, че трансплантираният пациент е добре. В същото време съпругата на реципиента - 54-годишния Мохамед Хан, която няма съвместимост с мъжа си, дарява анонимно част от черния си дроб на друг пациент, който спешно се нуждае от чернодробна трансплантация. Той е съвместим с 49-годишната Хана Хан. По този начин всеки реципиент може да получи орган, съвместим с неговата кръвна група, казват специалистите. А Хана Хан казва, че за нея е било важно да спаси живота на съпруга си и е била готова да дари част от своя черен дроб на нуждаещ се. Всъщност тя спасяваше живота на двама души, казват лекарите. Получателят на черен дроб от Хана пожелал да остане анонимен. 

Тази трогателна човешка история е публикувана сега, макар че медицинската общност отдавна знае за нея. 

Четирите едновременни операции са извършени на 9 юли 2018 г. в продължение на 12 часа, в четири операционни зали и екип от 28 хирурзи и други специалисти. Общо около 100 служители и лекари са се грижили за двойките преди, по време и след операциите!

Екипът за трансплантация на черен дроб и д-р Грант чакат около година за възможността да спасят живота на двамата си пациенти. Тази двойна кръстосана трансплантация дава възможност на чакащите в листата за присаждане на черен дроб веднага да се качат с 2 места нагоре, казва д-р Грант. Той посочва, че всяка година в Онтарио от 50 до 100 души умират, докато чакат чернодробна трансплантация. 

Близо 300 души са в списъка на чакащите за черен дроб в Онтарио. "Потенциалните живи донори смятат, че са морално задължени да помагат на нуждаещите се просто защото могат да го направят, когато са здрави и живи", казва Зубайда Мохамед, координатор по трансплантация на програмата "Жив донор на черния дроб" в UHN. Тя припомня, че през последните 15 години успешно се координират и осъществяват "кръстосани" операции при бъбречни трансплантации, но обменът за даряване на черния дроб е изключително рядък. Тя пояснява, че живото чернодробно донорство е доста по-рискова операция от живото бъбречно и носи 0,3% риск от смърт при донора и 30% риск от усложнения, когато става въпрос за даряване от възрастен на възрастен.

Черният дроб и на донора, и на получателя възстановява пълния си размер около 3 месеца след операцията. От UHN обясняват, че с оценяването на живите донори, независимо дали даряват черен дроб на свой близък или на непознат, както и осигуряването на тяхната безопасност, се заема висококвалифициран екип от медицински сестри, лекари, координатори, социални работници, специалисти по етика, психиатри, чиито действия са строго координирани. "Това е екипно усилие, не може да се направи без първокласен екип", категоричен е д-р Грант.

През 2018 г. по програмата на UHN са извършени 188 чернодробни трансплантации. Това я прави втората по големина програма за трансплантация на черен дроб в Северна Америка. По програмата са извършени и 12 трансплантации на деца от живи чернодробни донори.

В България

У нас в момента за черен дроб чакат 51 души. Първата чернодробна трансплантация в България е извършена в края на 2004 г. До края на 2018 г. в страната е присаден черен дроб от трупен донор на 123 души, а от жив донор - на 29 души, сочат данни на Изпълнителната агенция по трансплантация. 

Отбелязваме Световния ден на здравето

автор:Дума

visibility 63

565 са случаите на коронавирус у нас

автор:Дума

visibility 462

Депутатите актуализираха бюджета

автор:Дума

visibility 240

Провал в срещата на ОПЕК+ може да свали петрола под 10 долара

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 66

Доверието в промишлеността се срина през март

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 66

ЕК: България не трябва да спира сезонните работници

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 66

Борис Джонсън е приет в интензивно отделение

автор:Дума

visibility 324

833 починали от коронавирус във Франция за денонощие

автор:Дума

visibility 205

Норвегия овладя коронавируса

автор:Дума

visibility 434

Спад на заразата в няколко държави

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 66

Боковирусът се развилня

автор:Велислава Дърева

visibility 893

/ брой: 66

Датата

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 66

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 1149

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ