28 Септември 2020понеделник05:08 ч.

Няколко думи

Да говорим за диктатура

/ брой: 55

автор:Валентин Георгиев

visibility 1461

Не е моментът да си говорим за демокрация, заяви в прав текст по националното радио Владислав Горанов. Правилно! Сега е моментът да си говорим, и не само да си говорим, а да реализираме диктатура. Както и постъпват управляващите, чиито извънредни мерки ескалират до степен, при която понякога се губи здравият разум. Какво точно иска да ни каже Горанов? Да мълчим, да не оспорваме, да не критикуваме, само да изпълняваме. А който не е съгласен, да бъде наказван. И ако случайно попитаме да ни се даде отчет за всеки лев, изразходван от кабинета, или за състоянието на държавния резерв, да бъдем обвинявани, че саботираме извънредните мерки.

А дават ли си сметка хората от властта, че с някои от рестрикциите сами вдигат риска от разпространение на заразата? Като например разреждането на автобуси в градския транспорт, което увеличава броя на пътниците в превозните средства. Да попитаме кой с неадекватните си и популистки действия и бездействия направи така, че да влизат заразени хора в България? Но дори за такава градивна критика и опити за вразумяване можеш да минеш за "враг на народа", защото си си позволил да мислиш преди да въвеждаш нещо.

Сигурно и президентът попада в същата графа, след като вчера наложи вето върху части от закона за извънредното положение. А властта дотолкова се опияни от безконтролните си правомощия след суспендирането на Конституцията и маса други закони, че май не разбира едно елементарно правило. Така и не се сеща, че ако от едната страна затягаш "ластика", от другата трябва да го отпускаш... Щото иначе в един момент ще те шибне в лицето! 

Това казва и Радев. И хиляди други, които в тези тежки времена насила остават без препитание и средства да посрещнат елементарните си нужди. Къде е социалният пакет от мерки на ГЕРБ, къде са финансовите облекчения, след като всякакви предложения за мораториум на плащанията на хората и малките фирми били "популизъм"? Няма ги. България може би е единствената държава в света, където драконовските мерки са съчетани само със санкции и наказания. Ако това е правилният подход, защо Горанов не изкоментира действията на неговите колеги от други държави?

"Няма дефиниция за невярна информация. За това пък българите ги грозят тежки глоби и затвор", предупреди президентът. Нещо повече: "Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензура във времена на пандемия и необходимостта на алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислене. Според приетия закон, това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение."

Какво повече да добавим?!  

След като не било време да си говорим за демокрация, май е време Радев като главнокомандващ да поеме кормилото. Защото това му правомощие важи и при извънредни ситуации като сегашната. А когато избираш между свобода или сигурност, губиш и двете!

БСП тръгва на избори

автор:Павлета Давидова

visibility 41

/ брой: 183

Протестът, ден 81: Дата за четвърто Велико народно въстание

автор:Дума

visibility 163

Социалните мрежи изригнаха срещу Караянчева

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 183

С референдум ще бъде приета нова програма

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 183

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 183

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 183

Тихановска е срещу санкции против Минск

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 183

Регионални конфликти окървавиха Африка

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 183

Седем цивилни убити при атентат в Сирия

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 183

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 89

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 128

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ