20 Януари 2021сряда02:20 ч.

Да не е без хич

/ брой: 232

автор:Мая Йовановска

visibility 680

Унизителното отношение на държавата и към гражданите, и към фирмите, закъсали в КОВИД-кризата, продължава. Този маниер на властта, който видяхме и при предишните ограничителни мерки, остава непроменен, въпреки обещанията и бодряшките заявки. Но това трябваше да ни е напълно ясно, след като видяхме, че не успяха да свършат най-необходимото дори за здравната система. И втората вълна ни завари неподготвени. Тежко ни, защото се чака и трета.

Оказва се, че и сега върхът на подпомагането им, светая светих на помощта им, остава раздаването на кредити на и без това задлъжнелите до гуша българи. Таванът на заемите, които хората ще могат да взимат от търговските банки, се вдига от 4500 на 6900 лева. Остава непроменен и друг познат подход - бавене и протакане. Защото това ще става от догодина. Не сега, когато хората имат най-много нужда. Щом една помощ е ненавременна, това не е помощ, независимо как властта сама се венцеслави.

"Изпържен" е и бизнесът. И към предприемачите отношението е обидно. Компенсациите за затворените от 27 ноември заради пандемията търговски обекти ще са значително по-малки от очакваните. Предприемачите се надяваха на между 60 и 80 на сто от оборотите за същия период на миналата година. Помощта обаче ще е до 20 на сто за икономическите дейности извън търговията и 10 на сто за търговците. Но вместо да обясни защо е толкова нисък процентът на подпомагане, министърът на икономиката Лъчезар Борисов прати бизнеса да кандидатства по мярката 60/40. От която се възползваха много малък процент от фирмите и голяма част от ресурсът остана неусвоен. 

Неотдавна премиерът Борисов коментира с раздразнение, че бизнесът дава пример как в Германия подпомагането на икономиката е много по-голямо: "Да де, ама там е 60% данъкът. В България е 10%", заяви Той. Че кой определя данъците, господин Борисов? От колко време отказвате да промените плоския данък?! Топката е във вашето поле, колкото и да се опитвате да прехвърлите отговорността другиму.

Тоталното безхаберие на властта предопределя неизбежна икономическа катастрофа и пълен демографски срив.

Само 500 аптеки работят с електронни рецепти

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 13

БСП създава обединение срещу ГЕРБ за честен вот

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 13

БНБ очаква по-високи лихви по кредитите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 13

КЕВР разреши на "Еврохолд" да купи "ЧЕЗ Разпределение"

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 13

Ръст в производството на сирене с палмово масло

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 13

Европейците убедени: Китай изпреварва Америка

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 13

Харадинай иска референдум за обединение с Албания

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 13

ЕК: 70% европейци ваксинирани до лятото

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 13

НИМ открива годишната си изложба

автор:Велиана Христова

visibility 116

/ брой: 13

2021-ва - година на втория шанс?

visibility 148

/ брой: 13

Ще има ли София планетариум?

автор:Деси Велева

visibility 124

/ брой: 13

Безработица по стар сценарий

автор:Ева Костова

visibility 132

/ брой: 13

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ