22 Март 2023сряда18:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°. Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°.

На фокус

ДА НЕ ПОГРЕБВАМЕ ИСТОРИЯТА

Трима пловдивски архитекти оспорват решение на Общинския съвет в Пловдив

/ брой: 169

автор:Пенка Калинкова

visibility 1886

Трима пловдивски архитекти - Стефка Керелова - Василева, Антоанета Топалова и Иванка Маркова, са внесли жалба в Административния съд против решение № 310 но Пловдивския общински съвет. С него се дава съгласие да се отреди парцелът под сградата на площад Централен №1, бивш партиен дом, сега заета от служби на държавната и общинска администрация за построяване на сграда - център на музикално-сценично изкуство, така наречения Дом на пловдивската опера. В предишни публикации ДУМА писа за това решение, което ще доведе до бутане на здрава сграда, архитектурно постижение за времето си.
В качеството си на граждани и архитекти в законовия 14-дневен срок трите архитектки възразяват срещу решението, което засяга, както пишат, "нашите граждански права, професионални свободи, морал и дисциплинарни отговорности. Така, както един лекар в изпълнение на Хипократовата клетва е длъжен да лекува своя пациент и да не му вреди, така и архитектът е морално отговорен да спаси от смърт едно живо архитектурно решение..." Между основните аргументи и основания против са тези, че имотът не е идентифициран съгласно изискванията на Закона за кадастъра и имотния регистър, не съответства на разпоредбите на Закона за устройството на територията, както и на разпоредбите на ЗМСМА. Поставя се под въпрос собствеността - дали е общинска или държавна. Проучването показва противоречия в публичните електронни регистри за собственост. Не за първи път се случва в подобни случаи изведнъж да се окаже, че не е ясно чия е собствеността.
Във финала на своята молба/опровержение на решението на ОбС-Пловдив трите известни пловдивски архитектки пишат: "Архитектурата няма вина за действията на политиците и не бива да бъде наказвана заради отречен политически строй или изстрадан възродителен процес. Ще носим голяма вина и срам пред съзидателното поколение, ако безразсъдно дадем живот на сграда за операта в Пловдив, като принесем в жертва една жива паметна сграда и погребем Историята."

Спират сделки с имоти заради глоби на КАТ

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 55

Правителството клекна пред търговските вериги

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 55

Бизнесът щял да вдига заплатите с 10%

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 55

Земеделци на протест срещу скъпата вода за напояване

автор:Дума

visibility 434

/ брой: 55

Чужд премиер на повикване

автор:Александър Симов

visibility 749

/ брой: 55

Военни дитирамби

автор:Нора Стоичкова

visibility 539

/ брой: 55

Има нещо гнило в България*

автор:Дума

visibility 675

/ брой: 55

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ