22 Март 2023сряда17:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°. Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°.

Да очакваме ли изненади в договорите за заем?

Методологията на банките за определяне на референтните лихвени проценти са прекалено сложни

/ брой: 189

автор:Дума

visibility 841

В края на август влизат в сила промените в Закона за потребителския кредит, според които банките няма да могат да променят едностранно методологията за изчисляване на лихвения процент след сключването на договора за кредит. Измененията, гласувани миналия месец, предвиждат кредиторите да публикуват на интернет страницата си текущия размер на използваните от тях референтни лихвени проценти и методологията си за определяне на референтния лихвен процент.
Прието бе още кредиторът да поддържа на сайта си и данни за размера на всички референтни лихвени проценти, които е определил. Според вносителите на промените това е необходимата стъпка, която ще защити потребителите и ще бъде неоценима в условията на криза.
Според експертите обаче методологиите на банките за определянето на референтните лихвени проценти са толкова сложни, че практически е невъзможно за обикновен човек, а дори и за експертен наблюдател на пазара на кредити, да установи как биха варирали тези лихви. Ако се запази сегашната ситуация - промените на лихвите да се правят по вътрешна субективна преценка на банките, ще се стигне до нови остри реакции на потребителите, смятат финансови специалисти. По тяхно мнение по-справедливо за всички участници на финансовия пазар ще бъде фиксирането на лихвите по кредитите на пазарен принцип.
От своя страна Българската национална асоциация на потребителите съветва при вземането на кредит или стоки на изплащане клиентите да искат пълна яснота за определянето на лихвите и таксите. Преди да подпишете договор за кредит, имате право да получите ясна информация за крайната цена на кредита, колко ще платите под формата на лихви, всички такси и разходи, които банката ще начисли за кредита, колко ще плащате всеки месец, колко месеца ще продължи това, както и годишния процент на разходите (ГПР). Той помага да се сравнят различни кредити и че няма скрити такси. Колкото по-нисък е ГПР, толкова по-малка е цената на заема, обясняват специалистите.
Финансовата институция, с която ключвате договор, трябва да ви даде информация за себе си, основните характеристики на услугата, която предлага, условията на договора, както и крайната цена, включително допълнителни разходи и такси, които биха могли да съществуват.
Ако купите застраховка или друга финансова услуга онлайн, ще имате право да се откажете от договора през т.нар. период за размисъл. Обичайно той е 14 дни, но при застраховки и пенсии е 30 дни. Не трябва да давате обяснение за решението си или да плащате такси, но може да ви се наложи да възстановите разходите за вече предоставените ви услуги. Преди да подпишете договора, трябва да бъдете информирани за правото ви на отказ, съветват експертите.

Спират сделки с имоти заради глоби на КАТ

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 55

Правителството клекна пред търговските вериги

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 55

Бизнесът щял да вдига заплатите с 10%

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 55

Земеделци на протест срещу скъпата вода за напояване

автор:Дума

visibility 434

/ брой: 55

Чужд премиер на повикване

автор:Александър Симов

visibility 749

/ брой: 55

Военни дитирамби

автор:Нора Стоичкова

visibility 539

/ брой: 55

Има нещо гнило в България*

автор:Дума

visibility 675

/ брой: 55

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ