25 Юли 2021неделя10:29 ч.

Да почерпиш на опело с... шампанско

/ брой: 156

автор:Дума

visibility 1504

 Генади Пилев

Голямо хладнокръвие се изисква понякога, за да преглътне човек гьонсуратлъка на моментно управляващите държавата. Ама пък то и много гьонсуратлък се изисква, за да управляваш, както го упражняват те. Моментно.
Почти три месеца след приемането на първия Бойко-Борисов - опа, пардон, Симеон-Дянков бюджет, повсеместно започна да става ясно, че той е некадърен. Правен от некомпетентни хора. Лошо пресметнат, с думи прости казано. От ранната пролет самите управляващи започнаха от сто кладенеца вода да вадят, за да измислят приемливо алиби защо ще се наложи промяна на бюджета. То не беше корумпираното предишно управление, то не бяха пиарски полицейски акции, то не бяха заплахи с данък "лукс" и скок на ДДС, то не бяха щуротии за необезпечени договори - пак на оново пусто предишно управление... Въобще голямо разнообразие от пиарска и управленска безпомощност.
Стигнаха дотам, още преди да е утвърдена от парламента актуализацията на финансовата рамка на републиката, висши нотабили на ГЕРБ вече да признават, че през есента май ще им се наложи да вкарват още една. С половин уста и свенливо пускат намеци за увеличаване на данъците, за разговори с МВФ за заем. Нищо, че ББ дудне през час мантра "няма да качвам данъци, няма да свалям заплати"...
 И пак, казано ама със съвсем прости думи, дето и Бойко Борисов ги разбира без преводач, това значи само едно. Властта не знае как, не може, не е в състояние да събере приходите в държавата. Не е в състояние да разпредели умно и справедливо и тези, които събира. Не умее да спестява. Не може да управлява парите на държавата в криза.
И когато си ликвидирал чрез безпаричие наука, образование, социални дейности, здравеопазване, когато си докарал общините до тиха истерия, когато се държиш не като държава, а като долнопробна мутра и не плащаш на фирми, които са ти работили, на какво отгоре черпиш?!
А точно това американският гастрольор Симеон Дянков реши за най-удачно да направи в четвъртък в парламента, след като послушното гербаджийско мнозинство гласува нескопосания му променен бюджет. Че и сподели колко е щастлив и доволен. От какво?
Така де. Радвайте се, българи. Имате си министър, който черпи с шампанско, когато публично признава, че се е провалил.
Дали пък всъщност не почерпи "за Бог да прости"... държавата?

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 370

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 353

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 314

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1538

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 703

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 495

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 473

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ