02 Юни 2020вторник02:17 ч.

Да превърнем богатството в бреме

/ брой: 8

автор:Васил Попов

visibility 1171

Когато говорим за превъплъщения, най-напред се сещаме за приказките. Скромната девойка Пепеляшка става прелестна царица на бала, плъховете - коне, тиквата - карета. Грозната жаба се оказва прекрасна принцеса само заради една целувка. Красиво, позитивно, приказно. И в реалния свят се случват полезни трансформации. Например завършва една война и човекът започва да изковава от меча плуг. Така и след края на студената война в много страни се извършва утилизация на оръжия и боеприпаси. Ето как вкопаните бронирани машини от отбранителната линия "Крали Марко" по южната ни граница станаха излишни, поради което някой почна да ги краде.
Нека припомним, че най-напред ДУМА алармира за разпиляването на това богатство, което вече няма военна и отбранителна стойност, а само историческа. Нашето предложение беше ценните екземпляри военна техника да не се претопяват като старо желязо, а да се реализират като военноисторически паметници с висока културна и колекционерска стойност. В резултат на това и под натиска на общественото мнение военното министерство оцени тези машини и засега спря продажбата им за скрап. Тези дни стана известно, че МО подготвя заповед, с която всички машини ще бъдат предадени на музеите. Това е поредна грешка.
Като говорим за позитивните превъплъщения, можем да кажем и нещо с обратен знак. С много усилия военното ведомство превърна това богатство в бреме, от което се чуди как да се отърве. Първата им мисъл - най-лесно беше да се претопят. Това не стана. Наложи се все пак да създадат комисия, която да ги оцени, и тази комисия потвърди високата им стойност. Сега МО пак бърза да се отърве от ценните екземпляри, като подготвя заповед за предоставянето им на музеите. Според българското законодателство, както и според законодателствата на много страни в Европа и света, музейни експонати не подлежат на продажба и замяна. Тъкмо това беше предложението на ДУМА - да се продават на музеи и колекционери по света или да се разменят за други ценни експонати, които липсват в нашите музеи. Това обаче МО не знае как да го направи. А колко е просто. Един майор продаде два танка в Германия, а ние го арестувахме, за да го съдим. Много по-просто би било някой да му каже: "Ей, майоре, ето ти ги всичките 85 машини, продавай, вкарвай парите в МО и си вземи подходяща комисиона!" Защото той показа, че бронетехниката наистина има висока стойност.
Но МО се постара всичко това да стане бреме, с което няма кой да се занимава. Никой не разбира, че вкопаните танкове, след като бяха изровени, се превърнаха в полезни изкопаеми. Никой не разбира, че нито Националният военноисторически музей, нито друг музей у нас ще има пари за реставрация, ремонт и поддръжка на тези машини. Наскоро шефката на НВИМ Соня Пенкова каза за ДУМА, че няма пари за майстор, който да поддържа сегашните експонати, нито за реставратор, който да ги възстановява. Как да си представим, че ще има пари за новопостъпили експонати? Българска работа.
 

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ