20 Януари 2021сряда03:38 ч.

Да пуша или не, или за "ползите" на цигарите

Листата на тютюна в много страни се смятат за отлично лекарство, което заздравява раните

/ брой: 221

автор:Альона Нейкова

visibility 4388

Международен ден без тютюнопушене (No Smoking Day) се отбелязва вече четири десетилетия всеки трети четвъртък на ноември (за 2017-а датата е 16-и). Инициативата принадлежи на Американското онкологично общество (American Cancer Society). Целта на кампанията е да подтикне колкото се може повече хора по света да преодолеят никотиновата зависимост. Експерти отчитат, че индивидите, за които цигарите са важна част от всекидневието, не бързат да се откажат от този навик. Или не осъзнават цялата тежест на последиците от пушенето за здравето (тяхното собствено и на околните), или смятат, че болестите ще ги подминат по подразбиране, или не намират сили и воля да се освободят от властта на тютюневия дим.

Съществуват немалко любопитни факти по темата, които може да са интересни както на възрастните (с голям "стаж" в употребата на цигари), така и на подрастващите, на които им предстои да решат: да пушат или не.
Наркотикът, известен с названието никотин, е кръстен на френския посланик в Португалия - Жан Нико. Именно той през 1560 г. изпраща от Бразилия до Париж на Екатерина Медичи малко тютюн и семена като средство срещу мигрена. В страната на фадото това растение попада благодарение на многобройните пътешественици. Постепенно започват и да го отглеждат - първи в Стария свят. Родината на Балзак, Юго, Флобер и много други прочути литератори също припознава листата на тютюна като отлично лекарство, което заздравява раните - не душевните, а физическите.
Естествено, Nicotiana tabacum бързо се разпространява из цяла Европа. Любопитното е, че тютюневият храст е от същото семейство, към което принадлежи картофът и пиперът. Никотинът е изолиран в чист вид за първи път от тютюн през 1828 г. от лекаря Вилхелм Хайнрих Поселт и химика Карл Лудвиг Райман от Германия, които първоначално го смятат за отрова. Емпиричната му химична формула е установена от Мелсенс през 1843 г. За първи път е синтезиран изкуствено шест десетилетия по-късно.
Терминът "пушене" се появява едва в края на ХVII век. Дотогава афинитетът към цигарите се нарича "сухо пиянство".
Тютюневите компании често щедро спонсорират появата на пушещи герои в кадри от филми и дори в анимации. Почти всички със сигурност ще се сетят за култовата сцена с Шарън Стоун в "Първичен инстинкт". Едва през 2015 г. корпорацията "Дисни" обяви пълна забрана на цигарите във всички нейни бъдещи продукции, предназначени за детската аудитория. Докато Великобритания забранява телевизионната реклама на тютюневи изделия половин век по-рано.
Camel се записва в историята като първата марка, която започва широко да прилага целенасочен маркетинг за въвличането на деца в тютюневия бизнес. Повелителите на рекламата през 1987 г. превръщат не много привлекателната камила, изобразена върху кутията на бранда, в богат, симпатичен и стилен персонаж, който води безгрижен живот: участва във "Формула 1", залага в казино, лети с изтребител. Естествено, с цигара в устата. Странно, но факт: този рисуван образ веднага се харесва на подрастващите.
Известните брандове Coca-Cola и Marlboro открай време съперничат помежду си за званието на най-високодоходната търговска марка, предлагаща стоки от всекидневна необходимост. Любопитно е, че през 80-те и 90-те години на миналия век първенството държи цигареният гигант, който по онова време се оценява на 30 млрд. долара.
Хората днес знаят наистина много за вредата от пушенето. Но в самото начало, когато то започва да се разпространява с невиждани темпове сред жителите на Стария континент, съществува съвсем друго мнение по въпроса. Не само търговците, но и лекарите, и дори свещениците убеждават хората, че тютюнът е полезен за физическото здраве и духовната чистота. Смята се, че димът отблъсква злите сили и не позволява на демоните да вредят на хората, а самият тютюн едва ли не е обявен за панацея за четири дузини болести, сред които е и сифилисът. А в началото на ХХ век медици предписват цигари на бременните като средство срещу напълняването. Също така свойството на никотина да намалява риска от развитието на Алцхаймер е мит, измислен от търговците и производителите.
Експерти твърдят, че днес в цял свят се произвеждат над 5,5 трлн. цигари годишно. Не е за вярване, но тютюневият отрасъл е изключително примамлив източник на доходи за доста държави и благодарение на него напълно легално се решават всички проблеми с изплащането на пенсии и обезщетения за инвалидност. И още няколко числа: смята се, че на планетата ни живеят 1,1 млрд. пушачи, а всяка минута се купуват 10 млн. цигари.
Добре е да се знае, че леките са по-вредни от обикновените, категорични са специалистите. Зависимите подсъзнателно се стремят да си осигурят определено ниво на никотин в кръвта, за да се почувстват в хармония. Статистиката потвърждава, че за целта те пушат по-често и вдишват дима по-надълбоко, за да постигнат по-голям ефект за организма, но така всъщност до дробовете им стига повече отрова.
Фасът на цигара, изпушена в последните секунди преди в Нова Зеландия да встъпи в сила забраната за тютюнев дим на обществените места, впоследствие е продаден на интернет аукцион за немислимата сума от 5300 долара. И така се превръща в най-скъпата угарка в света.
Да откажеш цигарите е по-лесно, отколкото изглежда, категорични са специалистите. Над 60% от бившите пушачи твърдят, че ако знаеха колко безболезнено и неусетно ще загърбят зависимостта от никотина, щяха да го направят много по-рано. За да живеят дълго и щастливо.

Само 500 аптеки работят с електронни рецепти

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 13

БСП създава обединение срещу ГЕРБ за честен вот

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 13

БНБ очаква по-високи лихви по кредитите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 13

КЕВР разреши на "Еврохолд" да купи "ЧЕЗ Разпределение"

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 13

Ръст в производството на сирене с палмово масло

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 13

Европейците убедени: Китай изпреварва Америка

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 13

Харадинай иска референдум за обединение с Албания

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 13

ЕК: 70% европейци ваксинирани до лятото

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 13

НИМ открива годишната си изложба

автор:Велиана Христова

visibility 116

/ брой: 13

2021-ва - година на втория шанс?

visibility 148

/ брой: 13

Ще има ли София планетариум?

автор:Деси Велева

visibility 124

/ брой: 13

Безработица по стар сценарий

автор:Ева Костова

visibility 132

/ брой: 13

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ