11 Май 2021вторник20:56 ч.

Да пуша или не, или за "ползите" на цигарите

Листата на тютюна в много страни се смятат за отлично лекарство, което заздравява раните

/ брой: 221

автор:Альона Нейкова

visibility 4667

Международен ден без тютюнопушене (No Smoking Day) се отбелязва вече четири десетилетия всеки трети четвъртък на ноември (за 2017-а датата е 16-и). Инициативата принадлежи на Американското онкологично общество (American Cancer Society). Целта на кампанията е да подтикне колкото се може повече хора по света да преодолеят никотиновата зависимост. Експерти отчитат, че индивидите, за които цигарите са важна част от всекидневието, не бързат да се откажат от този навик. Или не осъзнават цялата тежест на последиците от пушенето за здравето (тяхното собствено и на околните), или смятат, че болестите ще ги подминат по подразбиране, или не намират сили и воля да се освободят от властта на тютюневия дим.

Съществуват немалко любопитни факти по темата, които може да са интересни както на възрастните (с голям "стаж" в употребата на цигари), така и на подрастващите, на които им предстои да решат: да пушат или не.
Наркотикът, известен с названието никотин, е кръстен на френския посланик в Португалия - Жан Нико. Именно той през 1560 г. изпраща от Бразилия до Париж на Екатерина Медичи малко тютюн и семена като средство срещу мигрена. В страната на фадото това растение попада благодарение на многобройните пътешественици. Постепенно започват и да го отглеждат - първи в Стария свят. Родината на Балзак, Юго, Флобер и много други прочути литератори също припознава листата на тютюна като отлично лекарство, което заздравява раните - не душевните, а физическите.
Естествено, Nicotiana tabacum бързо се разпространява из цяла Европа. Любопитното е, че тютюневият храст е от същото семейство, към което принадлежи картофът и пиперът. Никотинът е изолиран в чист вид за първи път от тютюн през 1828 г. от лекаря Вилхелм Хайнрих Поселт и химика Карл Лудвиг Райман от Германия, които първоначално го смятат за отрова. Емпиричната му химична формула е установена от Мелсенс през 1843 г. За първи път е синтезиран изкуствено шест десетилетия по-късно.
Терминът "пушене" се появява едва в края на ХVII век. Дотогава афинитетът към цигарите се нарича "сухо пиянство".
Тютюневите компании често щедро спонсорират появата на пушещи герои в кадри от филми и дори в анимации. Почти всички със сигурност ще се сетят за култовата сцена с Шарън Стоун в "Първичен инстинкт". Едва през 2015 г. корпорацията "Дисни" обяви пълна забрана на цигарите във всички нейни бъдещи продукции, предназначени за детската аудитория. Докато Великобритания забранява телевизионната реклама на тютюневи изделия половин век по-рано.
Camel се записва в историята като първата марка, която започва широко да прилага целенасочен маркетинг за въвличането на деца в тютюневия бизнес. Повелителите на рекламата през 1987 г. превръщат не много привлекателната камила, изобразена върху кутията на бранда, в богат, симпатичен и стилен персонаж, който води безгрижен живот: участва във "Формула 1", залага в казино, лети с изтребител. Естествено, с цигара в устата. Странно, но факт: този рисуван образ веднага се харесва на подрастващите.
Известните брандове Coca-Cola и Marlboro открай време съперничат помежду си за званието на най-високодоходната търговска марка, предлагаща стоки от всекидневна необходимост. Любопитно е, че през 80-те и 90-те години на миналия век първенството държи цигареният гигант, който по онова време се оценява на 30 млрд. долара.
Хората днес знаят наистина много за вредата от пушенето. Но в самото начало, когато то започва да се разпространява с невиждани темпове сред жителите на Стария континент, съществува съвсем друго мнение по въпроса. Не само търговците, но и лекарите, и дори свещениците убеждават хората, че тютюнът е полезен за физическото здраве и духовната чистота. Смята се, че димът отблъсква злите сили и не позволява на демоните да вредят на хората, а самият тютюн едва ли не е обявен за панацея за четири дузини болести, сред които е и сифилисът. А в началото на ХХ век медици предписват цигари на бременните като средство срещу напълняването. Също така свойството на никотина да намалява риска от развитието на Алцхаймер е мит, измислен от търговците и производителите.
Експерти твърдят, че днес в цял свят се произвеждат над 5,5 трлн. цигари годишно. Не е за вярване, но тютюневият отрасъл е изключително примамлив източник на доходи за доста държави и благодарение на него напълно легално се решават всички проблеми с изплащането на пенсии и обезщетения за инвалидност. И още няколко числа: смята се, че на планетата ни живеят 1,1 млрд. пушачи, а всяка минута се купуват 10 млн. цигари.
Добре е да се знае, че леките са по-вредни от обикновените, категорични са специалистите. Зависимите подсъзнателно се стремят да си осигурят определено ниво на никотин в кръвта, за да се почувстват в хармония. Статистиката потвърждава, че за целта те пушат по-често и вдишват дима по-надълбоко, за да постигнат по-голям ефект за организма, но така всъщност до дробовете им стига повече отрова.
Фасът на цигара, изпушена в последните секунди преди в Нова Зеландия да встъпи в сила забраната за тютюнев дим на обществените места, впоследствие е продаден на интернет аукцион за немислимата сума от 5300 долара. И така се превръща в най-скъпата угарка в света.
Да откажеш цигарите е по-лесно, отколкото изглежда, категорични са специалистите. Над 60% от бившите пушачи твърдят, че ако знаеха колко безболезнено и неусетно ще загърбят зависимостта от никотина, щяха да го направят много по-рано. За да живеят дълго и щастливо.

Борисов завещава 7 млрд. лв. дефицит

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 88

Петър Чобанов: В бюджета няма резерви

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 88

Всеки трети не смогва със сметките, наема и ипотеката

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 88

1500 средни фирми осем месеца чакат помощи

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 88

Отварят Атон за поклонници и посетители

автор:Дума

visibility 116

Военните с ново писмо до Макрон

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 88

Лайен: Скопие да се разбере със София

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 88

Швеция настоява за старт на преговорите със Скопие

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 88

Парламентът умря, да живее парламентът!

visibility 456

/ брой: 88

Не удължавайте учебната година!

visibility 322

/ брой: 88

Парад на мира...

автор:Лозан Такев

visibility 397

/ брой: 88

Невинните

visibility 308

/ брой: 88

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ