09 Юли 2020четвъртък07:26 ч.

Да се отървем от възрастните!

/ брой: 119

автор:Боряна Костова

visibility 1953

Дай мигач наляво, па завий надясно, се казваше в един виц от времето на соца. Същата тактика използва и министър Ивайло Калфин, както особено пролича в нагаждането на пенсионната му "реформа". Макар че, откак правителството "Борисов 2" се сдоби с присъдружна партия в лицето на АБВ, лидерът й Георги Първанов ни убеждава, че неговият министър е там, за да облагородява дясното управление с техния ляв проект. Такова политическо ашладисване явно не се получи, щото лявото в кабинета залиня и се спомина.
Повече от шест месеца Калфин мъти пенсионните промени с обещанието, че няма да допусне безобразия като при Дянков, а всичко ще бъде направено с грижа за хората. А на последната среща на кабинета със социалните партньори тия дни се разбра и кои са хората.
Първо министърът клекна пред воплите на работодателите, че ако вноската за пенсия скочи с 4,5% през следващите 12 години (както беше в проекта), това ще докара бизнеса до просешка тояга. Е, как да не ги ожалиш! Особено след като за държавата от 25 години е ясно, че "честните частници" лъжат на поразия с осигуровките. Тия от "черния" сектор не дават нито стотинка, другите - от "сивия", плащат или върху минимална заплата, или в краен случай според осигурителните прагове, които са доволно ниски. И а работникът е надигнал глава, а са го пратили на мига в армията на безработните. Сега някои може и да се тупат в гърдите, че са изрядни към НОИ, но истината е, че "бял" сектор реално няма. И всички правителства се държаха като маймунките от японската притча - не чух, не видях, не разбрах. Това на Борисов прави същото. Нещо повече - под натиска на КРИБ Калфин пъргаво редактира идеята си за ръста на пенсионната осигуровка и се съгласи тя да се повиши само с по 1 процент през 2017 и 2018 г. Глух за протестите на синдикатите, социалният министър угоди на Домусчиевци (за които обикновените хора са "олигофрени") и така лиши НОИ от над 1 млрд. лв. допълнителни приходи до 2027 г. Та кое му е лявото в случая, не разбрах?!
Прекалено ранното пенсиониране у нас празни хазната на общественото осигуряване, гневеше се министърът и се заричаше за крути мерки. Защото - няма мърдане! - така изисквала от нас Европейската комисия. Подобни мерки в проекта за реформа има, но не са за всички. Първоначално Калфин държеше военни и полицаи да излизат в пенсия на 53 години. Сега служителите на МО, МВР и правосъдието са единствените, които се пенсионират при 27 г. стаж, като 18 от тях е специализиран. Ама от силовите ведомства изреваха гороломно и заложените за тях промени придобиха мекия вариант. Минималната пенсионна възраст става 52 г. и 10 месеца от 2016-а, на същата, според НОИ, те излизали и сега и си доработвали в охранителни фирми. Новото е, че възрастта ще се покачва плавно до 55 г. Обаче родните полицаи пак доста изостават от практиката в ЕС. Според проучване на EuroCOP в Англия колегите им се пенсионират на 63 г., в Белгия - на 67, в Австрия  и Кипър - на 60, в Испания има три категории - на 57, 60 и 65 г., в Гърция - при 35 години стаж. У нас пък вместо възрастта расте престъпността. 
При най-тежките производства, които се определят като I-ва и II-ра категория труд, възрастта се вдига съответно на 55 и на 60 години. Нещо ляво да виждате тук?
И кой го отнася най-много? Естествено най-масовата, трета категория труженици. И мъже, и жени ще работят до 65-годишна възраст, като първите трябва да навъртят 40 г. стаж, а вторите - 37. С хоризонт до 2037 г. Но в сравнение с другите страни в ЕС хората в България живеят доста по-кратко - средно до 74 г. По-зле от нас са само Литва и Латвия - до 71 г. В Испания и Франция средната продължителност на живота е почти еднаква - 82,5 г. (испанците се пенсионират на 65, а французите на 62 г.). В Италия живеят средно до 82,4 г. (в пенсия от 60 до 65 г.), в закъсалата финансово Гърция - до 80,63 г.(пенсионират се на 60). А у нас се очертава бачкане почти до смърт. Калфин твърди, че мъките на българите ще имат добър резултат. Той дава пример, че 32-годишна жена с 800 лв. заплата ще се пенсионира през 2048 г. с 1800 лв. пенсия. Ако дотогава останат млади хора в България. Икономическият експерт Мика Зайкова обаче поля министъра със студен душ: такива пенсии може да има след 180 години. Бившият социален министър проф. Йордан Христосков е с още по-мрачна прогноза: след 5-6 години НОИ ще бъде още по-зле финансово и може да започне да плаща еднакви пенсии.
Това са "левите" идеи на министър Калфин за бъдещите пенсионери. За отношението на властта към сегашните възрастни мерило е средната пенсия, която е 300 лв. - толкова отпуска държавата месечно за издръжката на улично куче в приютите. На фона на европейските реалности най-подходящото мото на българската пенсионна система и на реформата е: "Да се отървем от възрастните!"
 

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 264

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 111

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 171

/ брой: 129

Датата

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ