27 Септември 2020неделя17:51 ч.

Да спрем грабежа

Или как да се преодолее кризата в горското ни стопанство

/ брой: 139

visibility 1083

Валентин КАРАМФИЛОВ*
 
Горското стопанство представлява конгломерат от дейности с огромни възможности и потенциал. В момента деструктивната държавна стопанска система работи сама за себе си, на тихи обороти. Българските граждани, истинските собственици на държавните гори, не получават нищо от   горскостопанската дейност.
Българската гора е изранена от пресилено ползване и незаконни, нерегламентирани сечи. Това води до влошаване на нейното състояние, както и до намаляването на нейните екологични функции, което ще доведе до сериозни природни бедствия с огромни непредвидими последици, материални и финансови загуби. Средствата за стопанисване на горите последните години са намалели драстично, а част от тези, които се влагат по отчет, на практика се източват и разграбват. Горската държавна стопанска администрация не се занимава с решаване на лесовъдски проблеми и горскостопанската практика - основните й приоритети не са свързани с опазване, защита и ефективно стопанисване на горите, а с дистрибуция на дърводобив и печалби на всяка цена. Дърводобивът и стопанската дейност са обрасли от сива, криминална икономика - тя ощетява държавния бюджет, смазва предприемаческия бизнес и намалява средствата за стопанисване на горите.

Корупцията в сектора е повсеместна и официализирана

Необходими са комплексни мерки за възстановяване и осигуряване господство на държавността. Това е наложително поради това, че приблизително 78% от горите са държавни, те се експлоатират от държавни структури и общият лесовъдски и икономически контрол е държавен. Това трябва да се осъществи с усилията и  активното участие на неформалните организации при пълна прозрачност и гласност.
Трябва да се извърши комплексна и  компетентна икономическа, финансова и лесовъдска  оценка на всички структури и дейности съгласно действащата нормативна уредба. Това да стане с  гарантирано публично обсъждане и оповестяване на фактите и предприемане на законови мерки за осъждане и санкциониране на порочните практики. Необходимо е мобилизиране усилията на всички нива, съвместно с компетентни държавни органи за противоборство с бракониерството, контрабандата и корупцията. Наложително е да се вземат бързи и конкретни административни и кадрови мерки за справяне с проблемите, възникващи от корупцията, тайното сдружаване, политически поръчки и намеса, спиране на огромните по мащаби загуби от  незаконна сеч, бракониерство и контрабанда.
С тези мерки ще се сведе до минимум грабителството и източването на средства от държавните гори, а акумулираните средства трябва да се използват ефективно за осигуряване на нови работни места при осъществяване на лесокултурни и странични ползвания в горите.
Нуждаем се от драстича промяна на възгледите по отношение потенциала и възможностите на горите и горското ни стопанство в светлината на новата им роля и значение. На основание най-добрите национални практики и специфичните възможности на регионите да се осмислят и предложат на всички нива рационални и ефективни стопански програми, съпроводени с бързи и решителни действия.                
Ситуацията изисква

промяна на Закона за горите

внимателно преструктуриране и синхронизиране на функциите, правата и задълженията, с цел подобряване на ефикасността и ефективността на всички нива и дейности, оптимизиране на бизнес процеса и пораждане инициативи за нестандартни решения и поведение в режим на криза.
Точно сега се налага установяването на икономически жизнени държавни горски и ловни стопанства и чрез създаване на оптимални условия и институционална подкрепа да се прояви  инициатива и стремеж за развиване на разнообразни, печеливши търговски дейности и нови работни места.
С цел пълноценно използване на биологичния потенциал на горите и за намаляване на безработицата са необходими целеви инвестиции с дългосрочен ефект за разнообразявяне производството, увеличаване обема на горскостопанската дейност и подобряване на конкурентоспособността на горските и ловните  стопанства.
Нужна е решителна промяна в начините и организацията на добив и реализация на дървесина с цел пазарът да стане обективно конкурентен, прозрачен и гарантиран източник на приход.  Трябва да се осмисли и приложи безапелативно нормативно и функционално подпомагане и поощряване на предприемачеството във всичките му форми. Това трябва да стане осъзната безусловна норма на поведение на държавните служители на всички нива. Подобно на най-добрите практики, установяване на периодични, публични сесии на национално и регионално ниво за дългосрочни договори за ползване и продажби на дървесина и горски продукти, за гарантирано и ритмично осигуряване на достатъчно суровина за обработващите промишлености.
Нуждаем се от разнообразяване и разширяване на пазарите, включително чрез проучване на

нови пазари за екологични стоки и услуги

сертифицирана дървесина и горски продукти, добив и реализация на биомаса като възобновяем енергиен източник, добив на екологично чисти горски продукти за преработка от хранително-вкусовата, фармацевтичната и парфюмерийната промишленост. Сертифицираната по европейски стандарти биосуровина и продукция ще мултиплицира своя финансов и икономичски ефект с гарантирани продажби на високодоходни пазари, ще даде тласък и нови хоризонти за туристическата ни индустрия и разнообразен специализиран туризъм.
Необходимо е разработване на дългосрочна национална програма за използване многобройните самовъзобновяващи се горски продукти, тяхното изкуствено отглеждане и производство като т.нар. странична горскостопанска дейност и тяхната преработка и реализация като биологично чисти продукти. Това ще стимулира създаването на малки семейни фирми в едни от най-бедните и пострадали от безработицата планински и полупланински райони. Наложително е да осребрим безценния природен дар и огромно безспорно предимство, че като нация притежаваме огромно природно биоразнообразие, силен генетичен фонд, чиста и дива природа, като заедно с това създадем условия за поминък в районите с голяма безработица.
Вярвам, че лесовъдската колегия, на основание безспорните успешни практики и постижения от близкото минало и очевидните поражения върху горите и горското ни стопанство днес, ще намери сили да се сплоти чрез своите неправителствени формирования около нуждата от промяна и да насочи усилията си за установяване на високо професионално, отговорно и престижно лесовъдство и народополезна горскостопанска дейност. За тези, който ще се борят за запазването на днешното състояние и ще пречат на необходимата, осъзната и градивна промяна, водени единствено от хищническите си лични интереси, ще припомня за съществуването на "проклятие на гората" -

крадените от гората пари не носят никому добро
    
Горите и горското стопанство на България имат такъв потенциал, опит и възможности, че при разумно, отговорно и професионално ръководство могат да бъдат сериозен фактор за преодоляване на кризата, гордост и радост за българите, пример за подражание и възхита от всички европейски народи.

*Авторът е бивш председател на Комитета по горите към МС и за кратко - заместник-председател на Държавната агенция по горитеГората ни е наранена от прекомерна и безразборна сеч


Пореден протест за спасение на българската гора


Ловният туризъм има бъдеще у нас и държавата може да печели от развитието му

Катастрофа край Бургас, три тира се удариха

автор:Дума

visibility 26

Дете бе прегазено на паркинг в София

автор:Дума

visibility 127

БСП поема курс към спечелване на парламентарните избори

автор:Дума

visibility 165

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 651

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 723

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 182

Армения обяви военно положение

автор:Дума

visibility 7

Армения и Азербайджан пред война

автор:Дума

visibility 147

Самолет катастрофира в Украйна, десетки жертви

автор:Дума

visibility 1769

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1403

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 654

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ