21 Септември 2020понеделник03:17 ч.

Да живее капитализмът!

/ брой: 175

автор:Евгений Гиндев

visibility 1898

    Социологическите агенции отново ни зарадваха с благата вест, че доверието на българите към управлението на ГЕРБ не е помръднало от високия си рейтинг. Много хора се мъчат да обяснят този изключителен феномен и предположенията са най-различни. Любен Гоцев заяви, че: "...няма алтернатива на Б. Б. в настоящия момент. Очаквам правителството да се стабилизира още по-добре и да решава големите въпроси, които стоят пред българската държава" (в."Стандарт" от 23.07.2010 г.).
Други не се скъпят на пошли ругатни по повод на оръженосците на Б. Б., като по този начин публично го разобличават. Явор Дачков се нахвърля върху "Вежди - проклятието на културата ни" (в. "Галерия" от 22-28.07.2010 г.). Д-р Николай Михайлов обобщава: "Кадрите на "Бойко" са импровизации на инстинктивната му "мъдрост", фигури, срещнати "на кръстопът" (Анна Борисова)". Стига се и до "срамни" сравнения. Велизар Енчев реши, че "Б. Б. поразително напомня на Тодор Живков" (в."Галерия" от 22-28.07.2010 г.), а Сергей Станишев му направи неочакван комплимент, като посочи за сравнение Уго Чавес.
Мисля обаче, че всичко описано бие покрай целта. Б. Б. не е нито глупав, нито прост, нито некомпетентен. Спомняте ли си най-известния клип от преминалите парламентарни избори: "Избираш Б. Борисов - получаваш Иван Костов!"
Да видим защо е така.
Ето откровението на Иван Костов: "Лозунгът "Демокрация за източноевропейските страни" може би не беше много пълен. Повече капитализъм - това е моят лозунг" (цитира се по в. Дума" от 23.02.2002 г.). С други думи, така нареченият преход не се извършваше за по-голяма свобода, за повече права на човека, за по-висок стандарт на живота, за повече справедливост, а за повече капитализъм. И точно в този контекст Б. Б. е най-последователният, най-безкомпромисният, най-компетентният проводник на лозунга на Иван Костов. Това, което Иван Костов не успя или не посмя да направи, Б. Б. го върши с желязна ръка. Прави го и неговият отбор. И не е нужно да се нарича Вежди Рашидов "простак" - той просто си върши работата. При капитализма всичко е стока, всичко се купува и продава. Стока е и културата. Следователно трябва да носи печалба. Ако не носи, ще се окултурвате с това, което носи печалба, например - с чалгата. Това е искал да каже Вежди.
Същото е и с недолюбваната Анна Борисова. Който има пари - ще живее, който няма пари - ще мре. Всичко е толкова просто. Впрочем, подобни неща се приказваха още по времето на тройната коалиция, че и по времето на "царя", но сега за тях не се сещаме, защото е по-удобно. Ето няколко примера.
В САЩ правят театър, у нас - култура (заглавие във в. "24 часа" от 14.01.2001 г.). Да се разберем - ако на хората им тежи парното, ако им е гадно, да си купят по-евтино жилище (Милко Ковачев във в. "Сега" от 28.11.2003 г.).
Бедните, като нямат пари, да си купуват кифлички и кисело мляко (Георги Стоев, БНТ, 21,00 часа на 17.11.2006 г.).
"Художествени критерии" в творчеството е социалистически лаф. В нормалните капиталистически отношения има рейтинг (Слави Трифонов във в. "24 часа" от 28.12.1999 г.).
Парите са част от мъжката идентичност, портфейлът е продължение на члена (д-р Румен Бостанджиев във в. "Новинар" от 13.03.2008 г.).
    И всичко това пак го обясни др. Иван Костов: "Българите трябва да разберат, че живеят в капиталистическа икономика. Те се сблъскаха с конкуренцията, която е един нов свят, свят с тежки предизвикателства. Мнозина и сега не разбират какво се е случило. Не разбират защо трябва да има матури, не разбират, че матурите са подготовка за тази конкуренция, шанс да бъдат децата ни по-конкурентноспособни, да заемат по-добри работни места и да получават по-големи заплати. Нещата не са лесни за разбиране" (интервю пред в. "Уикенд" от 19-25.07.2008 г.).
Какво всъщност иска да каже "другарят" Костов? Иска да каже, че след 10.11.1989 г. в България не се извършват никакви реформи. Че който говори за реформи, лъже, заблуждава и манипулира гражданите. Извършва се ново държавно строителство, създава се нова държава, с нови закони, с нови принципи за човешко общежитие, с ново възприемане на света, с нов начин на мислене - изгражда се петата българска държава, капиталистическа България в епохата на империалистическия глобализъм, където: "Основната мисия на богатите е да подготвят бъдещия живот на бедните" (Илия Илиев във в. "Монитор"от 4.12.2004 г.).
С други думи: Да живее капитализмът!
 

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 179

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 70

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 178

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 123

Над 200 000 починали от коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 487

Как търпим това десет години?!

visibility 1143

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 548

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 818

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ