20 Февруари 2020четвъртък21:06 ч.

Да живее капитализмът!

/ брой: 175

автор:Евгений Гиндев

visibility 1649

    Социологическите агенции отново ни зарадваха с благата вест, че доверието на българите към управлението на ГЕРБ не е помръднало от високия си рейтинг. Много хора се мъчат да обяснят този изключителен феномен и предположенията са най-различни. Любен Гоцев заяви, че: "...няма алтернатива на Б. Б. в настоящия момент. Очаквам правителството да се стабилизира още по-добре и да решава големите въпроси, които стоят пред българската държава" (в."Стандарт" от 23.07.2010 г.).
Други не се скъпят на пошли ругатни по повод на оръженосците на Б. Б., като по този начин публично го разобличават. Явор Дачков се нахвърля върху "Вежди - проклятието на културата ни" (в. "Галерия" от 22-28.07.2010 г.). Д-р Николай Михайлов обобщава: "Кадрите на "Бойко" са импровизации на инстинктивната му "мъдрост", фигури, срещнати "на кръстопът" (Анна Борисова)". Стига се и до "срамни" сравнения. Велизар Енчев реши, че "Б. Б. поразително напомня на Тодор Живков" (в."Галерия" от 22-28.07.2010 г.), а Сергей Станишев му направи неочакван комплимент, като посочи за сравнение Уго Чавес.
Мисля обаче, че всичко описано бие покрай целта. Б. Б. не е нито глупав, нито прост, нито некомпетентен. Спомняте ли си най-известния клип от преминалите парламентарни избори: "Избираш Б. Борисов - получаваш Иван Костов!"
Да видим защо е така.
Ето откровението на Иван Костов: "Лозунгът "Демокрация за източноевропейските страни" може би не беше много пълен. Повече капитализъм - това е моят лозунг" (цитира се по в. Дума" от 23.02.2002 г.). С други думи, така нареченият преход не се извършваше за по-голяма свобода, за повече права на човека, за по-висок стандарт на живота, за повече справедливост, а за повече капитализъм. И точно в този контекст Б. Б. е най-последователният, най-безкомпромисният, най-компетентният проводник на лозунга на Иван Костов. Това, което Иван Костов не успя или не посмя да направи, Б. Б. го върши с желязна ръка. Прави го и неговият отбор. И не е нужно да се нарича Вежди Рашидов "простак" - той просто си върши работата. При капитализма всичко е стока, всичко се купува и продава. Стока е и културата. Следователно трябва да носи печалба. Ако не носи, ще се окултурвате с това, което носи печалба, например - с чалгата. Това е искал да каже Вежди.
Същото е и с недолюбваната Анна Борисова. Който има пари - ще живее, който няма пари - ще мре. Всичко е толкова просто. Впрочем, подобни неща се приказваха още по времето на тройната коалиция, че и по времето на "царя", но сега за тях не се сещаме, защото е по-удобно. Ето няколко примера.
В САЩ правят театър, у нас - култура (заглавие във в. "24 часа" от 14.01.2001 г.). Да се разберем - ако на хората им тежи парното, ако им е гадно, да си купят по-евтино жилище (Милко Ковачев във в. "Сега" от 28.11.2003 г.).
Бедните, като нямат пари, да си купуват кифлички и кисело мляко (Георги Стоев, БНТ, 21,00 часа на 17.11.2006 г.).
"Художествени критерии" в творчеството е социалистически лаф. В нормалните капиталистически отношения има рейтинг (Слави Трифонов във в. "24 часа" от 28.12.1999 г.).
Парите са част от мъжката идентичност, портфейлът е продължение на члена (д-р Румен Бостанджиев във в. "Новинар" от 13.03.2008 г.).
    И всичко това пак го обясни др. Иван Костов: "Българите трябва да разберат, че живеят в капиталистическа икономика. Те се сблъскаха с конкуренцията, която е един нов свят, свят с тежки предизвикателства. Мнозина и сега не разбират какво се е случило. Не разбират защо трябва да има матури, не разбират, че матурите са подготовка за тази конкуренция, шанс да бъдат децата ни по-конкурентноспособни, да заемат по-добри работни места и да получават по-големи заплати. Нещата не са лесни за разбиране" (интервю пред в. "Уикенд" от 19-25.07.2008 г.).
Какво всъщност иска да каже "другарят" Костов? Иска да каже, че след 10.11.1989 г. в България не се извършват никакви реформи. Че който говори за реформи, лъже, заблуждава и манипулира гражданите. Извършва се ново държавно строителство, създава се нова държава, с нови закони, с нови принципи за човешко общежитие, с ново възприемане на света, с нов начин на мислене - изгражда се петата българска държава, капиталистическа България в епохата на империалистическия глобализъм, където: "Основната мисия на богатите е да подготвят бъдещия живот на бедните" (Илия Илиев във в. "Монитор"от 4.12.2004 г.).
С други думи: Да живее капитализмът!
 

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 45

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 44

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 70

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 35

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 38

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 36

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ