23 Септември 2021четвъртък03:17 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Дългата ръка на Темида

Казусът с президента на Босна и Херцеговина ще повлияе върху преустройството на правителството на страната и ще спре процеса на създаването на политическа алтернатива

/ брой: 108

Президентът на Федерация Босна и Херцеговина (ФБиХ) Живко Будимир, който беше арестуван преди две седмици, е обвинен за взимане на подкупи срещу даване на амнистии. Той е одобрил 162 молби за амнистии на хора, осъдени за убийства и сделки с наркотици. Местни наблюдатели настояват за безпощадна борба с корупцията. Междувременно обаче адвокатът на Будимир Рагиб Хаджич заяви, че в постановлението за задържане е написано, че в касата в канцеларията на президента на ФБиХ са "намерени около 5000 конвертабилни марки (една конвертабилна марка е равна на един лев), за които с основание може да се предполага, че са получени като подкуп от Будимир за помилвания на осъдени на "лишаване от свобода", което е правен абсурд и не може да се налага най-тежката мярка "задържане под стража".
Според очевидци при ареста си Будимир е отведен от служители на СИПА (Агенцията за защита и сигурност на Босна и Херцеговина) от работното си място, но впоследствие в автомобила, в който е превозван до следствения арест, са му били поставени белезници, което е било допълнително унижение за федералния президент.
Трябва да припомним, че преди около два месеца Живко Будимир основа в Сараево нова (поредната) политическа партия в БиХ с име Партия на справедливостта и доверието (ПСД). Целта на тази нова политическа формация е да се превърне в алтернатива на най-големите и силни "стари" партии в Босна - Партията на демократичното действие (СДА), Социалдемократическата партия (СДП), двете хърватски партии - ХДЗ и ХДЗ 1990 и Съюза за по-добро бъдеще (СББ), които са се оплели в корупция, безизходица, липса на идейност и визия за бъдещето на страната, твърдят наблюдателите.
От друга страна, Желко Асич, заместник-председател на Партията на справедливостта и доверието на Живко Будимир, даде изявление, че лидерът на партията бил арестуван, защото се противопоставял на промените в състава на федералното правителство, което не функционирало пълноценно поради наложената блокада от СДП и СДА заради съперничеството за надмощие между тези две партии.
"Подкрепяме всякакъв вид разследвания, но сме уверени, че обвиненията срещу Будимр са безпочвени и че единствената цел на тези действия е да даде тласък на преустройството на кабинета", каза Асич.
Адвокатът на Будимир - Раджиб Ходжич, заяви, че "това е класически заговор". "Какво друго може да се каже, когато законно избран президент е закопчаван и когато въоръжени до зъби полицаи влизат в президентството?", попита риторично Ходжич.
Говорителят на държавната прокуратура Борис Грубешич от своя страна заяви, че прокуратурата няма да коментира информациите. "Всички граждани на Босна и Херцеговина са равни пред закона. Държавната прокуратура и полицията работят на най-високо ниво", изтъкна той.
Желко Будимир е бивш член на Хърватската партия на правата. Той е една от възловите фигури, които са били против смяната на министри в правителството на ФБиХ. Четири дни след създаването на ПСД той, съветникът му Петър Баришич и Хидайет Халилович бяха арестувани. Следва да се отбележи, че и Баришич, и Халилович са членове на Комисията по амнистия, която предлага на президента на ФБиХ досиета на осъдени, които са подали молби за помилване и също така и становища по молбите. В крайна сметка обаче решението остава за президента. Според местните медии Будимир е одобрил 162 от общо 436 молби за амнистия на хора, осъдени за престъпления като опити за убийства и разпростанение на наркотици.
Макар че е в ареста, Будимир на практика остава президент на Федерацията и заради конституционната му позиция остава неясно дали двамата му заместници могат да изпълняват задълженията му. Основните политически фигури във Федерацията се срещнаха миналия понеделник, за да обсъдят по-задълбочено възможните варианти и да се консултират с върховния представител на международната общност, който има правомощията да променя законите и да освобождава държавни служители. От друга страна, Федералният парламент получи разрешение да започне процедури за освобождаване на Будимир, но нито един от двата основни политически блока няма необходимите две трети от гласовете за подобен ход. Следователно прехвърляне на президентските правомощия в ръцете на вицепрезидентите изглежда единственият възможен вариант. По настоящем Федералният парламент предостави временно на председателя си Фехим Скайлич да изпълнява функциите на президент на ФБиХ до намирането на приемливо решение по въпроса или до решаването на казуса за виновността или невиносттана Будимир.
Макар че двете ключови партии във федералното правителство, СДП и СДА, имат известни различия по отношение на ареста, нито един служител от двете партии не направи коментар. СДП, която стои зад идеята за преустройство на федералното правителство, определя ареста като начало на по-мащабна битка срещу корупцията в Босна. Тази партия разпространи комюнике в деня на ареста, в което обвини Будимир, че се заобикаля с криминална групировка.
    Едно остава безспорно - арестът на Будимир ще повлияе със сигурност върху процеса за преустройството на правителството на ФБиХ, но, от друга страна, ще спре процеса на създаването на политическа алтернатива в страната. Същевременно обаче арестът трупа "червени" точки за останалите политически играчи във властта, тъй като чрез него се потвърждава принципът, че всеки, който наруши закона, трябва да бъде изправен пред правосъдието независимо от поста, който заема.

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 137

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ