15 Август 2020събота13:28 ч.

„Мудис”:

Дълговата криза заплашва всички в ЕС

Еврозоната навлязла в период на „лека рецесия” според ОИСР

/ брой: 273

автор:Дума

visibility 1

Еврозоната изглежда е навлязла в период на "лека рецесия" и през 2012 г. нейната икономика вероятно ще остане на почти същото си ниво поради дълговата криза, предупреди Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В 6-месечния си доклад за икономическите перспективи ОИСР преразглежда в посока надолу своите прогнози по отношение на предходните в доклада през май. Така например растежът на световната икономика ще продължи да се забавя и тази година и ще достигне 3,8% (вместо предишната прогноза 4,2%), а през идната година ще падне на 3,4% (вместо 4,6%). Брутният вътрешен продукт на САЩ ще се увеличи тази година с 1,7% (вместо с 2,6%), а през 2012 г. с 2% (вместо 3,1%). В еврозоната икономическият спад ще е още по-сериозен: 1,6% вместо 2% през 2011 г., а през 2012 г. само 0,2% вместо 2% и едва през 2013 г. ще отбележи мъчителен растеж с 1,4%. Еврозоната изглежда регистрира лека рецесия, предупреждава клубът на най-богатите страни в света. Това намира израз в спад на БВП във валутния съюз като цяло, но и поотделно (Германия, Франция и Италия) през последното тримесечие на 2011 г., а след това и през първите три месеца на 2012 г. ОИСР е първата международна институция, която съобщава, че еврозоната навлиза в период на рецесия. Резултатите от "евентуално твърде негативно събитие в еврозоната" биха могли да са "силно опустошителни", предупреждава организацията.
Според американската рейтингова агенция "Мудис" бързото задълбочаване на дълговата криза в еврозоната заплашва кредитните рейтинги на всички европейски страни. В специален коментар за европейските страни агенцията отбелязва, че според нея еврозоната ще запази целостта си, ако не настъпят други сривове и неспазени обещания, освен в Гърция, но посочва, че дори този "положителен сценарий" е носител на много негативни последици за оценките на европейските страни. Мудис, която неотдавна предупреди, че Франция може да изгуби най-високия си рейтинг тройно А, който й позволява да взема кредити при изгодна лихва, посочва ясно, че никоя страна, дори сред тези, които са смятани за най-стабилни, като Холандия, Австрия, Финландия, даже и Германия, не са защитени от понижаване на рейтинга.
Междувременно според дипломати шест страни от еврозоната с рейтинг ААА - Германия, Франция, Финландия, Холандия, Люксембург и Австрия, обмислят да емитират съвместни облигации, за да стабилизират икономиките си, като на практика изградят за себе си защитна стена, по-популярен под названието "Пакт за стабилност". Но експерти увериха, че ЕК предпочита да се отдава приоритет на общността при вземане на подобни решения, а не както предлагат Германия и Франция - от група държави.

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 195

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 1009

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 720

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 228

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ