25 Октомври 2020неделя13:18 ч.

Държава на спекуланти?

/ брой: 50

автор:Иван Аладжов

visibility 1210

Вчера от Националната транспортна камара настояха държавата да се намеси и да даде обяснение за високите цени на горивата у нас. Камарата не изключва възможността да е сключено споразумение за налагане на цени, които заплашват бранша с фалити. Това обвинение не означава нищо друго, освен че се изявява съмнение за наличието на спекула. По дефиниция тя представлява нечестна търговия с цел бързо забогатяване. От Българската петролна и газова асоциация отрекоха това и обвиниха за скока на горивата повишаването на цената на петрола през последните дни вследствие ситуацията в Либия, както и нарастването на акциза, и задължението за привмесване на биогорива.
За да си изясним картината, е необходимо да сравним ситуацията у нас с положението в другите страни. От поскъпването на петрола е засегнат целият свят. Но тук не бива да забравяме, че суровината, която се преработва в момента и е на пазара, е доставена много преди това, на значително по-ниските цени отпреди няколко месеца. Освен това в поне 6 страни от ЕС днес крайната стойност например на дизела е по-ниска от тази у нас - в диапазона от 1 до 50 ст., а в САЩ горивата дори са с 50% по-евтини. И това са все държави, които по еднакъв начин са засегнати от поскъпването на петрола и които трябва да изпълняват сходни изисквания за качество, акцизи, биогорива и т.н.
За съжаление не само този продукт у нас е по-скъп, отколкото в другите страни. Същото важи и за редица основни храни, лекарства и стоки от първа необходимост, които тук се продават със значителни надценки дори спрямо държавите, където заплатите са много по-високи от българските. Алчността за бърза печалба на родните търговци не се спира дори пред бъдещото поколение на тази държава - почти всички бебешки аксесоари у нас са драстично по-скъпи от същите в другите страни на ЕС.
А че срещу тези тенденции не можело да се противодейства, защото пазарът определял цените, е чиста лъжа. В Аржентина например има закон срещу спекулата. На негова основа преди години бе осъден и влезе в затвора мениджър на голяма петролна компания с верига бензиностанции в страната. Защото концернът му се опитъл да наложи неоправдано повишение на крайните цени на горивата. Значи може и по друг начин.

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ