26 Февруари 2021петък15:59 ч.

Тихомир Стойчев:

Държавата дезертира от задълженията си по сигурността ни

Да кажат, че "полицаите са действали като по учебник" при акцията по убийството в Перник, могат само хора, които са в огромна зависимост, казва бившият шеф на ЦСБОП.

/ брой: 16

автор:Лилия Томова

visibility 2768

Тихомир Стойчев е роден през 1953 г. в София. Завършил е история във ВТУ "Св. Кирил и Методий", слушателския курс в Академията на МВР и политология. Специализирал е управление и овладяване на кризи, работил е на различни длъжности в МВР, в Националната служба за сигурност и в Централната служба за борба с организираната престъпност. Директор е на ЦСБОП (1991-1992 г.), председател е на Националния антикриминален и антитерористичен форум (НААФ).


Цитат:
В ръководствата на българските служби бъка от чужди шпиони и лобисти


- 17-годишно момиче изчезна преди два месеца след тренировка в Перник, от полицията доста късно разгласиха случая - "имало опасност похитителите да наранят момичето. Ако беше огласена информацията, това щеше ли да повлияе на бандюгите?
- Разследващите се скъсаха от публично издигане на рутинни и благоприятни за тях версии: инсценировка на отвличане заради имоти и пари; доброволно, но скрито напускане на "нехаресваната от момичето България"; възможността да има чадър над евентуалните извършетели и съучастие на изменили полицаи и т.н.
- Но всички тези версии се сгромолясаха, вчера следствието буквално отрече всичко, което отговорни лица бяха казали досега...
- Непочиващи на обективност, версиите рухнаха една след друга. Затова пък сестрата на момичето сподели, че през втория месец полицията е направила опити да спре търсенето, като столичните полицаи, пряко ангажирани с издирването, не си вдигали телефоните и... дори излезли в отпуск. Освен това, твърди сестрата, отвлеченото момиче казало в единствения им телефонен разговор, че са замесени полицаи, плачела, била в паника. Както си му е редът, близките веднага алармират полицията 10-ина минути след обаждането и наемат частни детективи. Но... и те скоро отказват да се занимават със случая. Затова пък публично шефът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров обясни, че вероятно отвлечената не харесвала начина си на живот и сама решила да заживее извън пределите на България.
- И нито дума за съобщението за намесени полицаи!
- Нито дума. След два месеца намериха мъртвото девойче, МВР задържа двама и часове по-късно соченият за убиец на момичето Стойчо Стоев - Чочо, се самоуби.
- В присъствието на полицаи, закопчан, или така поне се твърди, с белезници, без свидетели, освен самите униформени, и с неясно откъде взет пистолет - от килера, от тоалетната или от някой от придружаващите го униформени. При това пистолетът бил "законен". Извинете, това не е ли "абсурд на абсурдите"? 
- Най-нелепото е, че другият заподозрян - Марио Заека, беше обявен за невменяем. Въпреки свидетелствата на лекаря, който го е наблюдавал почти две години и отрича да е имал шизофрения, а и медицинската му експертиза е назначена по съвсем друго дело.
- Но премиерът Борисов взриви общественото мнение, като каза близките на покойната "да се извинят на МВР" и че близки хора убили момичето за пари. Следствието пък вчера обяви, че полицаите "са действали като по учебник"!
- Такова твърдение е абсурдно и то може да бъде казано само от хора, които по някаква причина са постоянно в огромна зависимост. Хаосът и обърканите съобщения на властта породиха нови негативни оценки за работата на МВР и, разбира се,  за правителството на ГЕРБ. И вдигна накрак гражданското общество - предимно млади хора протестираха пред сградата на полицията в Перник заради убийството на Мирослава с искания за справедливи наказания, изговаряха обидни квалификации по адрес на премиера и МВР, но... никой от представителите на властта не уважи протеста. Все пак е оптимистично, че и у нас хората започват да се организират и да търсят вина и отговорност от властта.
- Два полицейски синдиката обаче осъдиха обществената реакция. Така ли се защитава "пагонът" - по стара и омръзнала на всички схема?
- Тези същите два полицейски синдиката, които осъдиха обществената реакция с нарочна декларация, само преди броени месеци масово критикуваха собствената си система и заплашваха със стачки. Така е, когато синдикален лидер от почти 20 години е бивш служител на СГУ- МВР, известен с опит да пласира на пазара конфискувани преди това по водена от него преписка фалшиви долари. Преходът попречва да бъде разобличен, но слабостта му към материалните неща е оценена "по достойнство" от поредица ръководства на МВР. А и прякорът му "Един пробит долар" като че ли вече е забравен.
- Искате да кажете, че компрометираният лесно може да бъде убеден да провежда "правилната" линия?
- Това казвам. И не влагам нищо лично. Всъщност в много страни синдикатите са подвластни на силните на деня. А гарантирането на сигурност е въпрос на самоусещане и отговорните за това не убеждават никого с внушения и обидчивост вместо с действия.
- Е, чухме упреци, че "отношението на гражданското общество демотивирало всички полицейски служители".
- Но никой не подцени "приносите" за тази демотивация на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, а и на директора на ГДБОП Флоров. И на много други всъщност. Та чак обявиха, че законът е определил полицейските органи, а не медиите и партиите да извършват разследване и разкриване на престъпленията.
- Ами да го правят!
- Да го правят, но държавата отдавна дезертира от задълженията си, включително и от сигурността, а премиерът ни е дългогодишен охранителен бос. Много фирми, получили държавен и съдебен лиценз за частни охранители, и днес всекидневно се рекламират. А чрез много от законодателните си и оперативни решения т.нар. български елит осигури легална възможност свързани с организираната престъпност да застраховат, охраняват, "съветват" и т.н. Подобно лобистко осигуряване никак не е бъзвъзмездно. За това нямат вина редовите служители на МВР, но е редно поне да си дадат най-сетне сметка кому служат! Защото нас не ни управлява пожарникар, както твърдят някои, не ни управлява и организираната престъпност или родната корупция, а ни управляват универсалните правила на глобализацията. И на тези, които не скриват желанието си да доминират във всичко и над всички, им е необходим опитомен и послушен местен елит, който охотно става слуга. Не бива да се забравя, че в името на създаването на "новия български елит" паднаха много жертви, между които:
* Няколко десетки хиляди служители от различните български служби за отбрана и сигурност - пенсионирани, съкращавани или направо уволнявани предсрочно. Обругавани са публично техни сътрудници, работили безвъзмездно за опазването на националната сигурност. Стотици хиляди българи са натикани в дъното на обществото, за да освободят концентриран ресурс за обогатяване на "новите".
* Убити и осакатени наши момчета при участие в безсмислени мисии зад граница, нямащи нищо общо с националните интереси и приоритети.
* Бъдещите поколения, които ще се люшкат в търсене на трудно постижими идентичност и сигурност.
- Безнадеждна ли изглежда ситуацията?
- Е, все пак съобщиха, че срещу началника на сектор БОП - Перник, било образувано дисциплинарно производство и че за случая с отвлечената и убита Мирослава ще има наказани полицаи. Така че е вероятно след дни "масовата публика" да бъде подхранена със "скандални разкрития" и да ни бъдат подхвърлени разтерзаните жертви на вътрешнополицейския произвол. Не един министър и главен секретар посвещаваха времето си на говорене как трябва да си "чистят къщичката", докато авторитетът и капацитетът на подчинените им се рушаха. "Хляб и зрелища" е стар похват от управленското изкуство, прилаган при нестабилни и несигурни общества.
- Каквото е и нашето?
- Тайна ли е за някого, че в ръководствата на българските служби за сигурност направо бъка от чужди шпиони, от търговци с влияние и имоти, от лобисти и просто некадърници, загрижени единствено да си осигурят благосклонността на поредното ръководство. Жалко е, че българските служби всъщност са безконтролни и че почти две трети от годините на прехода те се управляват от ненаситен октопод, че в тях са попаднали отдавна и старателно наблюдавани индивиди, които има с какво да бъдат притиснати при демонстрация на свободомислие. А най-жалкото е, че човешките трагедии никога не са спирали политическото говорене, особено от страна на провалените или губещите. Бившият премиер на България и лидер на виртуална партия Иван Костов отсече, че в страната няма авторитет, който да въведе ред и драстични мерки. Предложи ли ни се, що ли, така и не разбрахме. Иначе е вярно, че по време на неговото управление имаше много добър ред. Особено по границите и при набъбване на личните сметки на ръководството на партията и правителството му...
- Народът ни показа, че все си търси месия  - да го спасява.
- Винаги, когато статуквото бива застрашено, се ражда нов проект, като към елита се кооптира някакъв нов послушник. Замисляме ли се, че това никога не би могло да стане без съгласието на елита - вътрешен и външен? Справка - реалните оценки в докладите на чуждите дипломати и агенти, публикувани вече на много места. Средата, в която българските полицаи работят, е ясна, като тяхно служебно задължение е да гарантират индивидуалната, обществената и държавната сигурност. А условията, в които работят, в най-голяма степен зависят от управляващите и техните непосредствени началници. Затова ръководителите на служби не са доказани професионалисти и личности, а се определят от моментната сила на финансово-олигархични лобита и скрити договорки. На тях организираната престъпност не им пречи. Те дори се кооперират с нея или правят кръвопускане, когато се наложи и когато е животоспасяващо за тях. А само Бойко Борисов (засега) е оставен да си внушава, че отново яхва гребена на вълната... 

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 73

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 40

В ЕС се договориха за ваксинационни сертификати

автор:Дума

visibility 238

Евролидерите разделени за ваксинационните паспорти

автор:Дума

visibility 252

Генералитетът на Армения поиска оставката на премиера

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 40

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 264

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 243

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 315

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 267

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ