05 Август 2020сряда17:28 ч.

Държавата ще доплаща за електронен вариант на учебници до 7 клас

/ брой: 66

автор:Ростислава Иванова

visibility 1037

Кабинетът ще отпусне допълнителни средства за електронно четими учебници, за да се намали тежестта на ученическите раници. Засега те ще са само от I до VII клас. Съдържанието им ще е идентично с одобрения печатен учебник, съобщи вчера просветният министър Красимир Вълчев. Той уточни, че засега се въвежда "книжен учебник в електронен вариант", а не електронен учебник, за който се изисквало допълнително съдържание, материали и филмчета към уроците.
Министърът не каза каква сума ще доплаща държавата на издателствата. По думите му става въпрос за "минимални" суми - 2,6% спрямо цената на книжния учебник. От пресслужбата на МС уточниха, че ще са 3% върху съответните нормативи за учебниците за I клас, които се използват за 1 учебна година, и 8% върху нормативите за учебниците за II-VII клас, за 3 години. Доплащането се налагало заради авторските права и администрирането на платформите, за да не се копират и разпечатват помагалата.
До месец учениците ще имат електронен достъп, а за някои издателства това ще стане и до 10 дни. Достъпът ще бъде осигурен на сайта на МОН. Над 95% от учебниците ще бъдат в електронен вариант до края на учебната година, а за следващата процентът ще е 100, убеден е Вълчев. По негова информация значителна част от класните стаи имали възможност за обучение с проектори или мултимедийна електронна дъска, което осигурявало възможност за ползване и на електронни учебници, и на допълнителни образователни ресурси. По-нататък ще се обмисли и възможността за предоставяне на поне един лиценз на класна стая за използване и на истинските електронни учебници, когато и те бъдат въведени, добави Вълчев.

 

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 148

Близо 80 жертви и 4000 ранени в Бейрут, Ливан е в траур

автор:Дума

visibility 192

Мощни експлозии окървавиха Бейрут

автор:Дума

visibility 248

Източните германки с по-високи пенсии

автор:Дума

visibility 389

/ брой: 148

Тръмп посочи най-голямата грешка на САЩ

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 148

По следите на изчезващите поликлиники

автор:Деси Велева

visibility 429

/ брой: 148

САЩ губят превъзходството в спътниковия шпионаж

автор:Юри Михалков

visibility 380

/ брой: 148

Данъчната система увеличава бедността на българите

visibility 319

/ брой: 148

Политиката срещу мъдростта

автор:Боян Бойчев

visibility 208

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ