29 Май 2020петък00:27 ч.

Държавата ще плаща само част от висшето образование

СУ чака акредитация за мед. сестри, МОМН иска да му я отнеме

/ брой: 158

автор:Велиана Христова

visibility 1146

Обмисляме от следващата година държавата да финансира само специалности и бройки, от които тя наистина има нужда, обяви вчера просветният министър Сергей Игнатов. Не е ясно по каква методология ще се пресметне от колко юристи например ще има нужда, но ако те са да речем 100, само за тях ще се отпуска субсидия. Игнатов не обясни дали това означава, че голяма част от студентите ще преминат в платено обучение.    
Просветният министър Сергей Игнатов може да поиска да бъде отнета акредитацията на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" по всички специалности, защото обучавал медицински сестри, без да има акредитация за това. Това заяви вчера Мария Фъртунова, шеф на дирекция "Висше образование" в МОМН, цитирана от БГНЕС.
Министърът каза, че още не е взел мерки, защото сам е работил в Алма матер и е толерантен към колегите си, които уверяват, че ще получат акредитация. Ако такава не му бъде дадена, ще се наложи студентите да се местят по други медицински вузове. Експертното оценяване завърши, очакваме окончателния доклад на НАОА за акредитацията и до есента, когато е приемът, акредитация ще имаме, обясни вчера зам.-ректорът на СУ доц. Мария Шишиньова. Смешно е да сме акредитирани да обучаваме в специалност медицина, а да нямаме акредитация за медицински сестри, добави тя. По думите на Шишиньова, Сергей Игнатов прекрасно знае това, защото още при договарянето на приема е станало дума за медицинските сестри в СУ и с министъра е било публично договорено да се отпуснат бройки за тази есен. Всеки момент се очаква резултатът от акредитацията за обучаване на медицински сестри и целта е била да не се изпусне срокът за приема тази есен. Бройка за прием на медицински сестри обаче на СУ досега не е дадена.
При министъра вчера дойдоха около 20 студенти по медицина в СУ, протестиращи срещу обявената с постановление на МС висока държавна такса за специалността - 2713 лв. Самият вуз е поискал такъв размер на таксата, защото има право да определи размера й в обем до 30 на сто от държавната издръжка за един студент. За медицина държавната издръжка е 8140 лв. След това обаче Академичният съвет е пререшил въпроса за високата такса и я е свалил на 900 лв. За медицинските сестри таксата пада от 1400 лв. на 720 лв. (при държавна издръжка 4200 лв.). Смъкването на таксата обаче трябва също да е одобрено от МС, а финансовото министерство бавело съгласуването, каза Игнатов. Той обеща в сряда решението за новия размер на таксите да мине през Министерския съвет. 

 

 

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ